Атентатът в Бургас нямало как да бъде предотвратен

Няма пробив в сигурността, всеки може да се шляе на аерогарата, каза Борисов
Обновена: 19 юли 2012 12:42 | 19 юли 2012 10:42,
501
Атентатът в Бургас нямало как да бъде предотвратен
Бойко Борисов Снимка: БТА

Няма пробив в сигурността. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който посети мястото на атентата на летище „Сарафово” в Бургас. По думите му атентатор камикадзе е взривил автобуса с израелските туристи.

Според него обаче от данните, с които разполагат разследващите органи, терористичният акт не е имало как да бъде предотвратен.

„Никой не може да предотврати, ако е това в момента – няма кой да го спре. Всеки може да си влезе в аерогарата, да си се шляе вътре, да си търси, да си пазарува или каквото иска да прави. И в момента, в който излиза групата, той се присъединява към нея. Вече оттам нататък няма кой да му потърси сметка, защото той може и да отива на ресторант с тях”, обяви премиерът. По принцип израелските туристи са мишени навсякъде, коментира Борисов.

Още по темата

„Държа да кажа, че досега сме имали поне 15-ина сигнали, различни, през годините, които сме проверявали, установявали, едни задържали, други предотвратявали. Това, което се тиражира – имаше декември-януари, но за зимните ни курорти. Тогава поработихме с колегите доста и не се случи. За този атентат имаше повече съмнения да бъде в други държави, но се случи тук”, обобщи Борисов.

„Една от жертвите е с фалшиви документи и че тя е най-разкъсана от взрива. Той е там – главата му е на 100 метра. На камерите на аерогарата - с много добра резолюция, и снимката му от фалшивите документи са абсолютно идентични. Би могло информацията за този човек да ни свърши много работа. Mедиите могат много да ни помогнат, ако някой го е видял в кой хотел или кой го е доставил на мястото”, допълни премиерът.

Борисов допълни, че самоличността на извършителя ще стане ясна най-рано в петък или в събота, когато ще излязат резултатите от ДНК пробите.

„Пръстите му ги няма на ръката, което от опит знам - професионален, че би могло да е от удара“, отбеляза премиерът.

Самият взрив, по начина по който е пострадал автобусът, е внасян в багажното отделение, твърдят специалистите от ДОТИ.

"Ако се окаже тази версия, не виждам начин това да може да бъде предотвратено, ако няма информация отнякъде, че се подготвя атентат”, повтори премиерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


501
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 12 години
до 43, прав си, ама тези хора не трябва да се залавят в последния момент, а службите да разберат за тях много преди да се случи най-лошото, да ги разследват и да хванат всички които са били в тази мрежа
46
0
 
11
 
! Отговори
asd преди 12 години
Стига ве. Атентати се случват навсякъде по света. Понякога са вътрешна работа, понякога външна. Това не означава, че сега сме станали мишена. Ние сме мишена отдавна, просто сега се случи. В Близкия изток това се случва почти всеки ден. И в Турция се случиха няколко през последните години, въпреки силното им разузнаване. Много често такива неща стават като предтекст за бъдещо нападение. Дано сега не е така, защото не искам моята Родина да е замесена като начало на една дълга и кървава война.
45
8
 
0
 
! Отговори
TOP SECRET преди 12 години
ima TOP SECRET informacia 4e bombata bila za Volen Siderov , poneje otlojil stre6ta na leti6te Burgas
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А всеки ли може да влезне в България с фалшиви документи да се опакова със взрив и да взриви автобус? Тук става въпрос за терористична група която е работила на територията на страната! Такъв атентат не се подготвя от сам човек и за един ден! Оставка за некадърното правителство!
43
2
 
28
 
! Отговори
наказателна бригада преди 12 години
ЦвЦв е най-слабият вътрешен министър, който изобщо е имала България. Некадърен. Човек без никакъв, не само оперативен опит, но и с липса на какъвто и да е нюх. Комплескарско чувство за кариеризъм. Неграмотна лексика, очевидно липсващи ерудиция, професионализъм и обща култура. Фройдистко озлобление и злопаметен. Наизустени купешки изрази, фрази с изумително профански сложни съставни изречения. Цецо Апартаменто превърна МВР, по време на режима на пожарникаря, в наказателна бригада от мутренски тип, с безобразно дилетантски разследвания, със скалъпени досъдебни производства, с лъжци, превърнати в поръчкови дежурни свидетели.
42
1
 
2
 
! Отговори
Поп Сланинкьо преди 12 години
Спомнете си преди около два месеца имаше изказване на ББ, тогава още писах да очаквате тер. актове. коментар 40 е отговор на поста на ratigan.Мир Вам.
41
1
 
15
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
Пръстите му ги няма на ръката, което от опит знам - професионален, че би могло да е от удара, отбеляза премиерът.Айде този стана и сапьор
40
2
 
22
 
! Отговори
Пак са перфектни преди 12 години
Заради това са ми противни герберюгите. ОК, станала белята. ОК, от Израел ги предупредили още зимата. ОК, не са се справили добре... човешко е да грешим ! Ама да излизат един след друг и да разправят, че нещата били перфектни... ами това е наглост. Кажете си един път поне - НЕ СЕ СПРАВИХМЕ, МОЖЕШЕ И ПО-ДОБРЕ !
39
1
 
2
 
! Отговори
за 45 преди 12 години
Може за по-лесно израелските туристи да ги заградим с мрежи и да ги пазим от атентат. Ще почиват на отделни плажове и прочее.
38
4
 
23
 
! Отговори
пешо от Сарафово преди 12 години
Това са пълни глупости!Автобусите за туристите са на СПЕЦИАЛНО ОТДЕЛЕН ОХРАНЯЕМ паркинг!Нито един човек НЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЧИ НА АВТОБУС БЕЗ ДА БЪДЕ ПОСРЕЩНАТ И ПРОВЕРЕН ОТ ПРЕДСТАВИТЕ НА ТУРОПЕРАТОРСКАТА ФИРМА!Всичко казано от този некъдърник в миналото,днес и за в бъдеще ще бъде ПЪЛНА ЛЪЖА!
37
1
 
9
 
! Отговори
osata преди 12 години
Нека най-първите ни управляващи да спрат да изказват предположения, защото си противоречат. Например как е станало така, че взривът е бил поставен в багажника на автобуса и е задействан там, а в същото време има атентатор-камикадзе, на когото са откъснати пръстите? Той в багажника ли е бил или в автобуса? Някъде пише, че по пистата имало разпръснати човешки части, а в други статии - на паркинга?Едно е ясно - за българите не е добре това, което се случи. Дано да не се повтори!
36
2
 
9
 
! Отговори
аз преди 12 години
е има си хас да има вина МВР ...
35
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Комунистите ги разбират тия работа. Навремето сума ти мандри изкрадоха и църкви взривиха.
34
11
 
7
 
! Отговори
Т преди 12 години
10Ако ограничат достъпа до летищата ще ревете за геноцит. И понеже сега такова ограничение няма надвавате вой, що нямало сигурност. Знаете ли какво искате? Май не! И това е извън зоната на летището! Ако ги бяха гръмнали на входа на хотела пак ли щяхте да цвилите по форумите, че няма сигурност? Или и хотелите да заградим с телени мрежи... ?
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ot prikazkite na tikvo4a sledva: vidime li na edno mesto pove4e ot dvama izrealica- begai narode sho sigornostta ne e probita. ina4e edna glava na sto metra i edni prsti deka gi nema sha ni iztrepiat.
32
6
 
5
 
! Отговори
rossen.kulov преди 12 години
Nqma kak da se izbegne zamislete se malko . Ot pro4etenoto se okazva 4e atentatora ne e patuval s grupata ot Izrael a gi e pri4akal na letishteto. V 4akalnqta na letishteto moje da vleze vseki zashtoto tam proverki nqma. Koeto zna4i, 4e vseki moje da trugne ot tqh da si napravi samodelna bomba i da ide da 4aka na letishteto izlizashtite. Sled koeto da se lepne do tqh da ide do avtobusa im i da sloji bombata tam.
31
0
 
0
 
! Отговори
37 преди 12 години
120% СИ ПРАВ!
30
1
 
26
 
! Отговори
Бай Иван преди 12 години
трябва на всяка цена да се разбере какъв по националност е атентатора и къде е обучаван, защото от АТАКА на няколко пъти споменаваха за хора обучаващи в радикален ислямизъм на територията на Р. България. Ако наистина е обучен тук, нещата може да станат много по-лоши след години
29
1
 
2
 
! Отговори
Поп Сланинкьо преди 12 години
Дали си заслужава да рискуват живота си? При положение, че семействата им после ще ровят из кофите?
28
1
 
4
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 12 години
Атентатът не е предотвратен, нямало е и как ... естествено, защото в цялата схема участват и нашите служби за сигурност. И още по-естествено, заповедта за съдействието е дошла от Мосад. Интереси и причини да го направят много. През ВСВ спретнаха на народа си ужасяващ геноцид - Холокст, та сега за 30-40 човека ще му мислят ....