Атентатът в Бургас нямало как да бъде предотвратен

Няма пробив в сигурността, всеки може да се шляе на аерогарата, каза Борисов
Обновена: 19 юли 2012 12:42 | 19 юли 2012 10:42,
501
Атентатът в Бургас нямало как да бъде предотвратен
Бойко Борисов Снимка: БТА

Няма пробив в сигурността. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който посети мястото на атентата на летище „Сарафово” в Бургас. По думите му атентатор камикадзе е взривил автобуса с израелските туристи.

Според него обаче от данните, с които разполагат разследващите органи, терористичният акт не е имало как да бъде предотвратен.

„Никой не може да предотврати, ако е това в момента – няма кой да го спре. Всеки може да си влезе в аерогарата, да си се шляе вътре, да си търси, да си пазарува или каквото иска да прави. И в момента, в който излиза групата, той се присъединява към нея. Вече оттам нататък няма кой да му потърси сметка, защото той може и да отива на ресторант с тях”, обяви премиерът. По принцип израелските туристи са мишени навсякъде, коментира Борисов.

Още по темата

„Държа да кажа, че досега сме имали поне 15-ина сигнали, различни, през годините, които сме проверявали, установявали, едни задържали, други предотвратявали. Това, което се тиражира – имаше декември-януари, но за зимните ни курорти. Тогава поработихме с колегите доста и не се случи. За този атентат имаше повече съмнения да бъде в други държави, но се случи тук”, обобщи Борисов.

„Една от жертвите е с фалшиви документи и че тя е най-разкъсана от взрива. Той е там – главата му е на 100 метра. На камерите на аерогарата - с много добра резолюция, и снимката му от фалшивите документи са абсолютно идентични. Би могло информацията за този човек да ни свърши много работа. Mедиите могат много да ни помогнат, ако някой го е видял в кой хотел или кой го е доставил на мястото”, допълни премиерът.

Борисов допълни, че самоличността на извършителя ще стане ясна най-рано в петък или в събота, когато ще излязат резултатите от ДНК пробите.

„Пръстите му ги няма на ръката, което от опит знам - професионален, че би могло да е от удара“, отбеляза премиерът.

Самият взрив, по начина по който е пострадал автобусът, е внасян в багажното отделение, твърдят специалистите от ДОТИ.

"Ако се окаже тази версия, не виждам начин това да може да бъде предотвратено, ако няма информация отнякъде, че се подготвя атентат”, повтори премиерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


501
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Продължение.....: И това вече е проблем на нашите власти. Освен това вчера беше съобщено че мъж се е обадил в тур-операторска агенция и е предупредил за 2 бомби очакващи еврейските туристи. Ами въпроса ми е на какъв език говореше тоя мъж? С акцент ли говореше? Ето тези въпроси стават неудобни вече за нашите управници.
266
2
 
10
 
! Отговори
Велик човек преди 12 години
Тиквата е велик човек. Веч играе на световната сцена, бърка се в уреждането на мендународни конфликти от няколко години. Велик човек. Ще влезе в историята на света.
265
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пишат се безобразни глупости из форума.Атентати стават навсякъде по света. Няма перфектни разузнавателни служби никъде.Играта на котка и мишка е постоянна. Всичко е въпрос на интелект.
264
3
 
15
 
! Отговори
Бг Властите предупре преди 12 години
Бг властите тоест Мутрите са били предупредени. Обаче Мутрите не взели мерки. Някой учудва ли се?
263
2
 
10
 
! Отговори
! преди 12 години
Истината е една- откакто този е на власт, всеки ден разбира, че управлението на държавата не му е по зъбите; лошото, че и народа му го вижда, но продължава да блее, давайки му самочувствието, парите и власт да го води в пропастта!
262
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо мълчат нааканите политици от дпс, питам аз? злорадстват ли заради убитите евреи? като бивша терористична организация имат ли пръст те или гласоподавателите им в атентата? защо нищо не за казали уж 'отявлените защитници на религиозни и човешки свободи'? друг път щяха да лаят като бесни за оставки, но май калпавата сигурност в България ги радва...
261
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Атентатора е бил с американски документи. Истински или фалшиви това в случая е без значение, защото първо не се знае как е влязъл в страната и ако е със самолет, няма начин да е носил със себе си бомбата като се има в предвид какви мерки за сигурност имат от другата страна. То едни капки за възпалени очи не можеш да прекараш а камоли бомба. Което води до следващия неудобен за нашите власти факт а именно, че най-вероятно е имал съучастници в БГ. Бомбата е била зглобена тук и това вече е проблем
260
1
 
8
 
! Отговори
до ПИЧ преди 12 години
да си спомним как за 5 кутии цигари без бандерол пребиха цяло семейство- службите душат под юрганите на хората, не търсят големите престъпници, че са им шефове, заети са да събират материал. Разузнаването го разжалваха, че било от стария модел, ново не направиха, армията ни я унижиха, взеха някакви наемници, дето не могат един автомат да държат и ги пратихме на гурбет по мисии- за чий крепим интересите на Америка? Нас кой да ни пази ? Ислямските радикалисти от Родопите? Евала, пич, голем си !
259
2
 
2
 
! Отговори
До зеленчука преди 12 години
А бе човек, ти луд ли си? Хиляди хора на ден идват на летището, няма как всеки един да бъде претърсван и не това е начина. Това е задача на хората от службите, ако има пропуск - той е там. Ако трябва да мислим като теб, ще се превърнем в полицейска държава и параноици с психически отклонения.
258
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕК си го казаха още същия ден: много СРС-та, а никакъв резултат срещу организираната престъпност. Ясно е че тези СРС-та се ползват за извличане на политически дивиденти. Нито едно сериозно престъпление или терористичен акт няма да се планира по телефона.
257
1
 
2
 
! Отговори
до 301 преди 12 години
абсолютно и точно написано
256
3
 
6
 
! Отговори
FBI преди 12 години
Световните медии като CNN и BBC, съобщават , че Българските власти са били предопредени за такъв атентат, но Българските власти не са взели никакви мерки. Цветанов Борисов и Плевнелиев , да си подават Оставките...
255
1
 
15
 
! Отговори
Подсигуряване преди 12 години
Верно е, от ГЕРБ са се подсигурили здраво и финансово и физически. Цялата полиция и разузнаване работи за личната сигурност, на няколко човека.
254
0
 
3
 
! Отговори
И преди 12 години
имат подозрения за АМЕРИКАНЕЦ ,НО и се застраховат че паспорта може и да е фалшив .че то е ясно че ще е фалшив,но да се запитаме защо американец,като за всички с пари вратите са отворени особено в бедна България.
253
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи сега за 0 време установихте че разкъсаните и обгорели документи са фалшиви а граничният контрол не е успял - е нямало е как. Защо ли почва да ми напомня на грижливо оцелелите арабски паспорти в руините на 11.09.
252
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наистина съчувствам на пострадалите и техните близки. Но нека бъдем откровени - Израел да се замислят защо са мишена навсякъде по света или пак Хитлер им е виновен. Като са от Израел дай пък навсякъде по света да им правят кордони. Проблема е, че ни хванаха по бели ***, проблема е, че това го подозирахме, проблема е, че по-лесно да подслушваш политическите си опоненти вместо да си вършиш работата професионално.
251
3
 
3
 
! Отговори
до 301 преди 12 години
ти не си пич, ти си пичка!
250
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и човешката глупост няма как да бъде предотвратена, за съжаление, и такъв празноглав и *** "премиер" като тоя на снимката...
249
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нямало как ли? Всеки път когато съм излизал от европейската граница, багажа се проверява и сканира. На влизане в България - нищо подобно. 2-*** копоя-митничари свалят няколко пътника и им вземат по 20 лева рушвет. Всеки може да си внесе в България каквото си поиска.
248
0
 
5
 
! Отговори
до 291 преди 12 години
абсолютно си прав- това правят службите. А знаеш ли каква заплата получават- 3-5 хил лева, хиляда лева за дрехи, още безотчетни пари за бензин и храна, да не говорим за рушветите и рекета!