Газпром може да стане жертва на "шистовата" революция

САЩ надминаха Русия като най-големия производител на природен газ
Обновена: 28 сеп 2012 14:59 | 28 сеп 2012 09:20, Елка Василева
301
Газпром може да стане жертва на "шистовата" революция
Залезът на "Газпром" изглежда неизбежен. Снимка: архив, Reuters

Руската газова компания Газпром, която се контролира от държавата, е в криза. Твърде вероятно е тя да стане жертва на революцията в областта на шистовия газ, която е в ход в САЩ, пише британският вестник "Файненшъл таймс".

"Шистовата" революция ще има също сериозни последици за руския държавен капитализъм и властта на президента Владимир Путин.

Кризата избухна внезапно. С бума в производството на шистов газ САЩ започнаха да задоволяват нуждите си от суровината. Те надминаха Русия като най-големия производител на природен газ. И което е най-важното, природният газ на САЩ е евтин. Цените му на вътрешния пазар са четири пъти по-ниски от цените, предлагани
от Газпром на източноевропейците, допълва вестникът.

Много страни се бяха подготвили да произвеждат втечнен газ за износ в САЩ. Сега тези огромни количества втечнен газ се отклоняват към Европа, където цените на спот пазарите паднаха на половината от предлаганите от Газпром. В Германия руската компания бе принудена да приеме сериозно намаление на цените, но продължава да настоява за високи цени в Източна Европа въпреки падането им на пазара.

Като втори удар срещу Газпром "Файненшъл таймс" определя започнатото от Европейската комисия разследване срещу компанията за антиконкурентни практики в 8 страни в Централна и Източна Европа. Като се има предвид, че ЕК спечели далеч по-неубедителните дела срещу "Майкрософт" и "Интел", победата над Газпром изглежда почти сигурна. Като последица руската компания ще трябва да се откаже от сегашната си ценова политика и да намали наполовина цените си в Европа, което ще съсипе приходите и печалбите й.

Залезът на "Газпром" изглежда неизбежен, а това ще нанесе унищожителен удар върху модела на държавен капитализъм на Путин, прогнозира вестникът, припомняйки мнението на редица западни и руски анализатори, че Русия ще се реформира едва когато цените на газа паднат, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
1
 
! Отговори
204 преди 11 години
Верно е пич. За разлика от Тиквата дето се обърква постоянно на кого служи и смята държавното за свое
172
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бих се притеснявал за това, че кремълските другари толкова харесват другаря р.овч. Вероятно добре ги обслужва и им лъска обувките.
171
7
 
1
 
! Отговори
Р. Овч преди 11 години
е на светлинни години по акъл от Тиквоний, дето е затънал в собстевите си л...а така, че мирише надлъж и шир. Не само ни излага по света, ами ни натиква по-дълбоко в блатото, дето сме благодарение на всички преди него
170
3
 
4
 
! Отговори
футуре преди 11 години
ЕФТИН газ има само в пустинята. Като ти се живее там go back to USA
169
2
 
6
 
! Отговори
back to the future преди 11 години
Брей абе *** тия американци та ***.Произвеждат ефтин газ за икономиката и домакинствата,а ние стоиме отстрани злорадстваме как след незнам колко си години ще живеят в пустиня и вадиме и последните си стотинки от джоба да плащаме на на'братушките' най-скъпият газ света.Пак излезнахме най-големите тарикати в света.Ще живеем в бъдещето.
168
0
 
0
 
! Отговори
192 преди 11 години
чети малко повече и тогава се пиши експерт щото май нищо не разбираш от технологии по добив на газ и нефт
167
1
 
1
 
! Отговори
Мен като българин преди 11 години
от ГЕРБ най-много ме вълнува да не обеднее Бил Гейтс. Да живее световната демократична революция
166
2
 
3
 
! Отговори
ами преди 11 години
до 195 ами започваме с обидите, защото ни свършват аргументите. Истината е че технологията и метода са напълно безопасни. А нискочели комунисти искат да ни убедят в обратното - така че чакам шоуто!
165
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво ни интересува най БЪЛГАРИТЕ дали газпромаджиите ще закъсат. Ако объркат сметките винаги ще се намери някой да им изкупи бизнеса и да ни доставя газ. Все едно да се притеснявам, че нокия може да стане жертва на революцията при интелигентните мобилни устройства или пък да страдам че чичо Бил вече не е най-богат на света.
164
1
 
2
 
! Отговори
192 преди 11 години
най-добре си направи клизма и ще почувстваш веднага облекчение от шистовия газ дето си го насъбрал
163
1
 
0
 
! Отговори
valentin преди 11 години
do 191, ne e tolkova strashno, che ti e bolen mozuka, strashno e che ima hora, koito mogat da ti poviarvat i tvoiata ludost se prevrushta v obshtestveno zlo. ottuk trugvat masovite ubiitzi - ot bezobidnata teoria za svetovnata konspiratzia ot priatnata perspektiva, tova dori i da zapochva da se sluchva. i togava, haiide da unishtojim tezi, koito sa konspiratorite....omrazata produljava..
162
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 187,от мозъчните ти мутациите разбирам че се храниш с рибата около АЕЦ Козлодуй, вярвам че е вкусна?
161
7
 
3
 
! Отговори
абе преди 11 години
шистовия газ е абсолютно безопасен като добив и методи на сондиране и добиване. Съвсем спокойно мога да дам нивата си за проучване срещу дял от добива! Доколкото схванах се прави сондажен кладенец, който се бетонира и изолира и се изтегля шистовия газ. Нищо особено. Ако имах пари веднага щях да отида за разрешително в РИОСВ!
160
5
 
5
 
! Отговори
под сурдинка преди 11 години
На сбирката на Билденбергерите в С. Мориц един от въпросите на тайното общество на Илюминатите бяха "меките способи" за редукция на населението на Земята. Добивът на шистов газ е един от тях, касаещ ни повече, ни по-малко...ПИТЕЙНАТА ВОДА!
159
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не ми пука че *** ще обеднее с десетина милиарда пука ми че не мога да си покривам ипотеката
158
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заради Овчаров и Станишев още купуваме газ от Русия по трънският курс,а уж руснаците били наши братя и ни правели голяма услуга.
157
3
 
6
 
! Отговори
до 178 преди 11 години
Замърсява ти мисленето! Затова ли се увеличава риболова в долното течение на Дунава...Ако АЕЦ е замърсител, ще е налице обратната тенденция! Водните организми са особено чувствителни на радиацията...
156
1
 
3
 
! Отговори
ето преди 11 години
Абе путин много бърка като поставя в центъра на външната си политика ГАЗА. И за ЕС и за САЩ и за Китай и Япония. Накрая просто ще фалират.
155
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В света най-големия замърсител на въздуха са ТЕЦ-овете. Най-големия замърсител на питейната вода са АЕЦ. Бъдещето е на ВЕИ. Нашите политици ни проглушиха ушите как RWE оттеглил милиарди инвестиции от България, но мълчат че същите тези инвестиции са отишли за разработване на ВЕИ в страни от ЕС.
154
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Даже колата ми е на бензин. Каквосте се впрегнали за цената на газа, а за много по-важни неща мълчите като шутки. Тая зима с 13 процента ще живеем по-мизерно заради цената на тока, ама имаше само 100 протестиращи пред парламента. Такива сме си шишарки и затова САЩ ще прокарат ГМО и шистовия газ през източноевропейските държави.