Референдумът за АЕЦ "Белене" ще ни струва 40 млн. лв.

ГЕРБ мъдри въпроса за допитването, не трябвало да е двусмислен
Обновена: 2 окт 2012 14:47 | 2 окт 2012 09:10,
557
Референдумът за АЕЦ "Белене" ще ни струва 40 млн. лв.
Снимка: Ройтерс

Референдумът за "Белене" ще се проведе до три месеца, обяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров, който е и член на комисията по енергетика в Народното събрание.

В петък (29 септември) излезе проверката на Министерството по регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) относно автентичността на внесените подписи с искане за референдум за АЕЦ "Белене". Затова и решихме да спрем преговорите по проекта, посочи той.

Според закона за референдумите до три месеца от потвърждението на валидността на искането трябва да бъде проведено допитването до народа. ГЕРБ ще се съобрази с това искане, което означава, че декември 2012 година или най-късно през януари 2013 година ще има допитване.

"Зимата ще бъде интересна, определено", коментира още Димитров.

От ключово значение е въпросът в референдума, той не бива да бъде подвеждащ и двусмислен, обясни още той. Правната комисия към НС ще трябва да формулира правилно запитването.

Още по темата
 Димитров очаква сериозен дебат в парламента по отношение на въпроса в този референдум.

Допитването ще ни струва около 40 млн. лева и по тази причина идеята за референдум по електронен път не е лоша, призна депутатът. За него по този начин разходите ще бъдат по-ниски, а участието - по-масово.

Преброяването от 2011 година наистина показа, че близо 50% от българите се "преброиха" именно по електронен път и това е добра основа, допълни Димитров.

Избори "2 в 1", т.е. референдум по време на парламентарните избори, не могат да бъдат проведени. От една страна има законови срокове, а и от друга не смятаме, че парламентарни избори за бъдещето на страната в следващите 4 години и проект, чийто "живот" е 30-40 години, не могат да бъдат проведени едновременно, смята Димитров.

България не може да си позволи да построи АЕЦ "Белене" - разходите са прекалено големи.

"Не бива да бъркаме и печалбата с приходите - приходите от "Белене" може да бъдат милиарди, но ако погледнем печалбата на АЕЦ "Козлодуй", тя е в рамките на 50-100 млн. лева на година", беше тезата на депутата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


557
Още по темата: АЕЦ Беленеенергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
485
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И сега какво? Баба Вуна ще решава проблемите на ядрената енергетика и ще гласува за нея, щото ще си мисли, че ще плаща по-малко за ток. Да, ама не - ще плаща повече и ще живеем рисково. Резултата - червените лапачи ще си приберат печалбата.
484
0
 
2
 
! Отговори
ivan ivanov преди 11 години
vbox7/play:5b6848f29d&al=2&vid=12431970
483
0
 
4
 
! Отговори
МЛАДЕЖ преди 11 години
40 МЛН . ЗА КЕФА НА СЕРЛЬО!!!НЯМА ПАРИ !!!СЕРЛЬО ДА СИ ПЛАТИ!!!БОКО НЕ СЕ ПОДАВАЙ!!!!НАПРАВИМУ К..РВАЧКА!!!
482
1
 
6
 
! Отговори
ПИТАНКО! преди 11 години
Защо токът в Италия е по евтин от този в България след като ние им го доставяме господа политици???Заслужавате да ви изпържат на електрически столове всичките ***!!!Докога ще им се връзвате на простотийте на тия??Трябва референдум за затваряне на границите и военно положение а не за нова перачница на пари!!!Не забравяйте че Бог вижда...!!!
481
3
 
12
 
! Отговори
Коментатор преди 11 години
Прочетох повечето коментари и май отговорът е НЕ.На бас,че референдумът е обречен-няма да мине.Още повече,че няма никаква яснота по въпросите.Май е по практично да има Козлодуй 7и 8 отколкото Белене.Натам върви работата.
480
1
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
До539, Ботев, Раковски, Каравелов, Захари Стоянов, родоотстъпници ли са ? Всички те са станали емигранти заради овчедушието, робското мислене на народа и мазните чорбаджии с единствена мечта да са *** на султана, също както е сега с единствената разлика, Че 'султана' е руски диктатор. Родоотстъпници са тези, които продават националните ни интереси на руските мутри, олигарси и империалисти за няколко милиона комисион и единствената радост да са *** и да изпълняват заповедите от Москва.
479
8
 
4
 
! Отговори
ЧАВЕС преди 11 години
До П.ПетровТи си бил голям отворко бе, "западняче"....:))))) Доразвий си немския и напускай по-скоро Родината щом така си решил! България не се нуждае от родоотстъпници като теб.
478
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До outsiderЗатова си аутсайдер
477
3
 
6
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Ако се разсъждава така, загубите от досегашното протакане на проекта трябва да ги плащат тези, които на последните избори са гласували за ГЕРБ.
476
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз държа на явното гласуване - после, като се омаже работата, да плащат само тези, кото са гласували за АЕЦ
475
4
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Мен лично никак не ме притеснява дори явното гласуване, но ако не дай Боже се стигне до строежа на АЕЦ Белене, бих искал да го плащат само гласувалите За. Нямам никакво намерение да съм роб в руска губерния, владея английски достатъчно добре, ако е нужно ще си доразвия и немския и бягам. Да му мислят простите.
474
0
 
6
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
Те и разходите за министерството на Цецко са прекалено големи, ама си ги позволяваме...И за какво?! Ушевите само гонят проститутките по пътищата и прибират рушвети. За МИЛИАРД И ПОЛОВИНА ГОДИШНО. За 1 мандат на герб и ето ти една централа отишла на вятъра
473
1
 
11
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
О има си значение технологията, ДянкОFF пак е правил криви сметки 700 000 подписа минимум за подписката по 35 кинта за Електронен подпис, никак не е лошо, даже с малко късмет ще мине онези 40 000 000 които толкова го плашат! Да живее далаверата, сега остана да обявят фирмата която ще бъде валидатор на Електроните подписи, сигорно отново на мадамите от Земеделското министерство!
472
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма значение технолофията. Важното е, че накрая ще ни изманипулират и ще ни цопнат една АЕЦ. Нищо, че "белите" държави вече се отказват от тоя тип енергия.После ще ни натресат и шистовия газ, после и ГМО-то.Честито. На бабите ще обещаят евтин то, нищо, че после ще духат супата...НИКАКВИ АЕЦ! Нито държавни, нито частни...
471
0
 
14
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
За електроно гласуване трябва електронен подпис например, колко от българите го притежават? При гласуването по електронен път винаги ще остане съмнението за манипулация на вота! Винаги ще остане съмнението за Видим Вот, тоест нашите права ще са нарушени! Това сега дето Бойко се прави на спестовник и иска да мине евтино, защото после може да подмини вота, малко в повече ми идва! Ако искаше електроно гласуване, да е въвел Електроното Правителство, а то още 10 години няма да го има!
470
3
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Комунистите сте много прости хора, винаги сте били и винаги ще си останете такива, защото е научно доказано, че интелигентността се предава по наследство и дори в Московския университет не могат да компенсират природната тъпота.Четете доклада на HSBC, както дявола чете Евангелието, по същия начин по който другарят Ленин чете Маркс. Маркс казва От развит капитализъм се преминава в комунизъм, а Лени реши, че от късен феодализъм направо може да се влезе в комунизъм. Емпирично се доказа, че не става, преминава се в диктатура на прости и аморални хора, мързел, кражби и безстопанственост, обобщено наречени социализъм.Всички разходи направени до стартиране на производство ( в това число и лихви) се калкулират в цената на произвежданата енергия. Себестойността на ядрената енергия в частта разходи за гориво е ниска, но цената за пускане в експлоатация, свързване в мрежата, инфраструктура и спиране от експлоатация на централата е огромна. От доклада (стр11) много ясно се вижда, че прогнозната цена на енергията от АЕЦ Белене е 74.9 евро на мегават, не лева , което е 98.4 USD, а в същото време, скъпата вятърна енергия е 75 USD на мегават, колкото от ТЕЦ на въглища.По доклада себестойността на енергията от АЕЦ Белене е по-висока почти два пъти от цената на енергията от ТЕЦ на природен газ - 59 USD на мегават.
469
5
 
9
 
! Отговори
киловатчас преди 11 години
Референдума щял да струва 40 млн. лв? Само?? Че ГЕРБ и Боко ни струват вече към 40 млрд. и ние си траем, че сега за едни 40 млн. ще се циганим ли?
468
2
 
5
 
! Отговори
Цената на турската преди 11 години
АЕЦ е 20 млрд ЕВРО. Белене е по-евтина от румънската също, защото румънската е по-американска технология. Така че АЕЦ Белене е конкурентна по себестойност на тока.
467
1
 
7
 
! Отговори
ДО 523 преди 11 години
ЗАЩОТО НЯМАШЕ ОДОБРЕН ТЕХНИЧЕСКИ ПРОЕКТ- НЕК ОДОБРИ ПРОЕКТА ПРЕЗ 2012 ГОДИНА. И ОЩЕ- МНОГО ДОБРЕ СИ СПОМНЯМ НА 5.06.2009 ГОДИНА ПЕТЪР ДИМИТРОВ КАЗА, ЧЕ ОТИВА ДА ПОДПШЕ ДОГОВОРА В МОСКВА, А БОЙКО ИЗЛЕЗЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА И КАЗА- НЕ ХОДЕТЕ, АЗ СЪМ СПЕЧЕЛИЛ ИЗБОРИТЕ, НО ОЩЕ НЕ СЪМ ВСЪПИЛ НА ВЛАСТ, ОСТАВЕТЕ, НЕ ПОДПИСВАЙТЕ. ТОЗИ ЗАПИС ГО ИМА НЯКЪДЕ В АРХИВИТЕ И НЕ ЗНАМ ЗАЩО НЕ ГО ПУСНАТ ДА СЕ ВИДИ ИСТИНАТА.
466
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъпета за миналата година който може да разчита ГФО Козлодуй е формирал 50% от прихода си от износ , тоест от ниската цена на неговия ток са се облагодетелствали хора като Манчев и сие , те не са много 2-3 фирми имат лиценз за износ все червени , да не ммслите че са други , 100% червени , там няма лабаво както се казва , дори не се и крият че са такива , авие плащате чрез ЕРП-тата на НЕК високите цени на останалите доствчици , защото тези 50% производство на АЕЦ-а не ни стигат , разбрахте ли т