До референдума "Белене" замръзва, потвърдиха от ГЕРБ

С транзитните такси ще плащаме "Южен поток", уточни Делян Добрев
Обновена: 1 окт 2012 19:13 | 1 окт 2012 19:05,
110
До референдума "Белене" замръзва, потвърдиха от ГЕРБ
Снимка: БТА

Парламентарната група на ГЕРБ ще оттегли предложението за даване на мандат на правителството за водене на преговори за АЕЦ "Белене" като частен проект. Това обяви на извънредна пресконференция министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев заедно с депутатите от управляващото мнозинство Димитър Главчев и Доброслав Димитров.

Като основен мотив бяха посочени новите обстоятелства във връзка с искането за референдум, а именно наличието на 540 хиляди легитимни подписа за провеждането му.

„Имаме по-висшестояща власт - хората, които трябва да вземат решение "за" или "против"АЕЦ "Белене" и в този смисъл предложението за мандат на правителството е редно да бъде изтеглено, каза министър Делян Добрев.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че преговорите с появилия се инвеститор за АЕЦ „Белене“ се замразяват до провеждането на референдума. Същата позиция изрази и президентът Росен Плевнелиев.

Министър Добрев акцентира върху това, че е много важна формулировката на въпроса за референдума. По негови думи хората трябва да бъдат изчерпателно информирани и да вземат решение на базата на реалностите, при ясни правила и прозрачност. „Как точно ще бъде формулиран въпросът е работа на Народното събрание“, каза министърът.

Още по темата
Той обяви, че предстои широка разяснителна кампания за проекта „Белене“, така че хората да могат да вземат информирано решение. Добрев обаче не можа да обясни как точно ще бъдат представени всички данни, при положение че част от документите, подписани досега, са засекретени.

Енергийният министър коментира и идеята на премиера референдумът за бъдещето на проекта „Белене“ да бъде извършено по електронен път с думите „Защо не?“.

Според него имаме добър опит с преброяването на населението през февруари 2011 година, извършено от Националния статистически институт. Тогава голяма част от хората се „преброиха“ по електронен път.

Делян Добрев категорично отрече информацията, че правителството се е договорило с Русия да не получава в продължение на първите 15 години от действието на газопровода „Южен поток“ транзитни такси, като в замяна на това не участва с пари в изграждането му.

"Не е вярно, че България няма да получава транзитни такси от „Южен поток“ в първите 15 години", коментира икономическият министър. Той поясни, че още от първия ден за всеки кубик газ по тръбата страната ни ще получи транзитна такса.

Проектът ще бъде изграден съгласно подписаното още през 2008 година междуправителствено споразумение, в което е записано, че „Южен поток“ трябва да бъде построен с 30% собствен капитал и 70% чуждо финансиране. В случая собствените средства, които страната ни трябва да инвестира в газопровода, са в размер на 1 млрд. лева.

Добрев поясни, че тази инвестиция ще бъде покрита от очакваните транзитни такси, откъдето всъщност идва и объркването, че няма да получаваме такси в първите 15 години. „В противен случай Българският енергиен холдинг трябва да тегли кредит, или да търси други начини за финансиране на проекта“, аргументира се още министърът.

По-рано днес от Демократи за силна България (ДСБ) заявиха на пресконференция, че Москва се опитва да изнудва България, тъй като усеща края на руската доминация на европейския газов пазар.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: Южен поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
електорат преди 11 години
А не може ли до изборите да замразим ГЕРБ и най-вече Тиквата??
75
0
 
1
 
! Отговори
фен преди 11 години
Дано се информира от български специалисти, занимаващи се с ядрена енергетика, а не от правителствени *** начело с най-големия ***.
74
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
бе тя повече от 25 години е замразена..че още няколко месеца не са от значение..но трябва да се направи..колкото и време да мине още ..България има нужда от нея...нуждата ни от електричество ще се усети още след около 10 години..и тогава ще проклинаме всички политици минали до сега след 1989 г
73
0
 
0
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
До 98, Ако изобщо е внасяно е заради най-ниската ни енергийна ефективност в ЕС, Имам изглед към ТЕЦ Варна, 6 Блока от които 5 са в постоянен резерв, а 6-ти работи на минимум, дори и зимата комините не димят, а се вижда когато работят.Козлодуй е на ниска печалба заради "консултации" и посреднически фирми (хранилки на комунистическата мафия, която съвсем не се изчерпва с БСП), с които е обграден.НЕК изкупува скъпо ВЕЙ енергия, за да се привличат инвеститори в екологично чиста и независима от вносни суровини енергетика, които са изчерпаеми и с постоянно нарастващи цени.Инвестицията във вятърен парк е от 4-ри до 8 пъти по малка, отколкото в атомна централа с еквивалентна мощност, а горивото е безплатно. Вятър и слънце ще има поне още 2 милиарда годи, докато фосилните горива и урана може и да ги изчерпим в следващите 50 години.
72
0
 
2
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
П.Петров,Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,Добре!!! НО, ЗАЩО ТОГАВА ЗИМАТА ВНАСЯХМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ - ЧЕРНА ВОДА!!! (а икономиката ни дори не работи)- ЗАЩО МЪЛЧАТ ЗА ТОВА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ТВЪРДЯХА, ЧЕ ИМАЛО ИЗЛИШЪК ОТ ТОК (е, свършиха мръсната работа на ГЕРБ и те от благодарност ги разтуриха)- ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!- Но ПИТАМ:- Защо е ВЪВЕДЕНА КВОТА ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА СВРЪХЕВТИНИЯ КОЗЛОДУЙСКИ ТОКСАМО ОТ 23%..., А САМАТА ЦЕНА ИЗКУСТВЕНО Е ЗАНИЖЕНА ОТ ДКЕВР, ДО НИВО ЗА ПРОДАЖБИ НА ЗАГУБА??? - Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст!?!?!?- Защо изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-Изток за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 6,5 ст В СЪЩНОСТ ВЪГЛИЩАТА В МАРИЦА-ИЗТОК СВЪРШВАТ СЛЕД 30 ГОДИНИ- Дори ПРОДАЖНАТА цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 5.5 стотинки (при себестойност 2,42 както казват англичаните), което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя пак е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия... - Ако ПРЕМАХНЕМ ДУМАТА УЖКИМ от 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , КАКТО ГО ПРОДАВАМЕ НА ТУРЦИЯ, а по 7 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... СПОНСОРИТЕ НА ОДС ЩЕ ИМ СПРАТ РУШВЕТА, Е, И КОСТОВ ГУБИ, НО БЪЛГАРИТЕ ПЕЧЕЛЯТ!!!
71
0
 
1
 
! Отговори
...... преди 11 години
Ейй, ама некомпетентността на ГЕБР направо ме убива - днес сме на едно мнение, утре на съвсем друго... ГЕРБери, като не разбирате, вземайте си багажа и марш удома, има други хора, които разбират и могат да се справят !!! Нека такива като НАДЕЖДА САНДОЛОВА да се включат в управлението !
70
0
 
4
 
! Отговори
БЕЛЕНЕ ама не АЕЦ преди 11 години
искам работническия лагер с ол инклузив/кирки, лопати.../ - даже пускам резервация за първите 240 курортисти... като цяло - каквото и да изберем ще плащаме много! трябват радикални промени в правителството и конституцията - само така ще живеем нормално.
69
2
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Ще гласувам против АЕЦ Белене защото:1. Технологията е много рискова и евентуалните щети се носят поколения наред;2. Политиците ни са корумпирани и със сигурност ще нанесат щети за държавата и данъкоплатците;3. Индустрията ни и в момента има енергиен излишък от 1.8 гигавата;4. Единствения ни съсед с по-високи енергийни нужди е Турция и тя строи атомна централа, която ще произвежда ток на цена 12.35 цента на киловат, т.е. няма как да и продаваме по-скъпо твърде големи количества;5. Печалбата на АЕЦ Козлодуй е 65 милиона лева на година, за 2GW(колкото на АЕЦ Белене) производствена мощност, с такава печалба не може да се покрият дори лихвите на 10 милиарда евро заем. НЕК ще фалира и данъкоплатците ще покриват щетите, защото заемът ще е държавно гарантиран.6. Втора руска атомна централа ще постави енергетиката, държавата, политиците и народа ни на колене пред Путин и руския империализъм, които могат да направят дъмпинг на цената за няколко години, да фалират всички в енергетиката, да изгонят инвеститорите и да наложат тотален монопол, а от там познайте каква ще е цената на тока. Енергийната зависимост от Русия ще унищожи тотално икономиката и държавността ни минимум за 50 години.7. Атомна централа, която не е под контрола на държавата е атомна бомба на наша територия, чийто възпламениел е в чужди ръце.8. България и НЕК нямат финансова възможност да построят дори на 51% българска централа.
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аман от амеби и плазмодии в ПГ на герб - липса на каквато и да е мисъл, каквото и да е мнение и позиция на човек, постоянно чакат някой да им заповяда нещо, а бойко горкия - не разбира от нищо и днес говори с един, който му казва две сложни изречения и той веднага бълва някое "решение". На другата сутрин влиза друг и му казва две слож. изреч-я но с по една дума повече в обратната посока и той отново е взел "решение". Не знам с какви очила, пропаганда и полиране на мозъка трябва да си за да верва
67
0
 
5
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
Явно всички в п.п. герб са откровени *** - бойко се "среща" с някакви бизнесмени и хоп в НС, където ПГ веднага внася предложение за проект за отмяна на предишното им решение. Два дни по-късно на бойко само скръцнали със зъби и той хоп променя "намерението си" и веднага почват от Президента, през министъра, че и дупетатите им да се "променят" отново... Пълен та..к е всичко.... И те ще ми говорят дали трябва да се произнася некомпетентния народ - а вие като сте от ***, по-***, най-***
66
1
 
3
 
! Отговори
rossen.kulov преди 11 години
Пълна глупост ти да дадеш на *** народ да решава съдбата на АЕЦ Белене....
65
0
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
хахахах колко е просто всичко --комунистите искат да се строи АЕЦ Белене -понеже са взели пачки от руснаците с години назад и не искат да ги връщат--а на Боко сега му дадоха пачки от американски компании -и той иска да строи АЕЦа хахах---Затова смело казват _нека чуем гласът на народа -защото са убедени че хората ще искат АЕЦ -ДА---АМА НЕЕЕЕЕ) ХОРАТА НЕ ИСКАТ АЕЦ -ПАРИ НА ДРУГИ МОНОПОЛИСТИ НЯМА ДА ПРАВИМ -ДА СИ СТРОЯТ В ТЯХНИТЕ СТРАНИ ЯДРЕНИ БОМБИ!!
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ-БОЛНИ МОЗЪЦИ (АКО ГО ИМАТ ВЪОБЩЕ)
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГРОБ,ЛУДИ ЗА ВРЪЗВАНЕ.
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама всички са се вкопчали в тази енергия да печелят , че ще се издушат .Само им гледай изказването , за да му видиш интересите ? Даже и като плюятпо Русия , пак си защитават личните интереси , не евтин ток заБългария.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
84. Ама това не е в интерес и на Костов ,който разчита на южната по скъпа енергия.Едно Белене ще ги фалира. Абе пара е това.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв въпрос трябва да зададат та да отговорим на няколкото лъжи.1 . Искам Атомна Българска Електроцентрала. 51% Българска2. Да не се продава площа на Белене !3. Кои са най сигурните реактори?Ами как ще спечели Борисов . Няма да го хареса . Ама за него ли да мисля ???
59
2
 
9
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,Добре!!! НО, ЗАЩО ТОГАВА ЗИМАТА ВНАСЯХМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ - ЧЕРНА ВОДА!!! (а икономиката ни дори не работи)- ЗАЩО МЪЛЧАТ ЗА ТОВА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ТВЪРДЯХА, ЧЕ ИМАЛО ИЗЛИШЪК ОТ ТОК (е, свършиха мръсната работа на ГЕРБ и те от благодарност ги разтуриха)- БОКО КАЖИ СИ!!! ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!- Но ПИТАМ:- Защо е ВЪВЕДЕНА КВОТА ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА СВРЪХЕВТИНИЯ КОЗЛОДУЙСКИ ТОКСАМО ОТ 23%...??? - Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст!?!?!?- Защо изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-Изток за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 6,5 ст В СЪЩНОСТ ВЪГЛИЩАТА В МАРИЦА-ИЗТОК СВЪРШВАТ СЛЕД 30 ГОДИНИ- Дори ПРОДАЖНАТА цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 5.5 стотинки (при себестойност 2,42 както казват англичаните), което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя пак е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , КАКТО ГО ПРОДАВАМЕ НА ТУРЦИЯ, а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... СПОНСОРИТЕ НА ОДС ЩЕ ИМ СПРАТ РУШВЕТА, Е, И КОСТОВ ГУБИ, НО БЪЛГАРИТЕ ПЕЧЕЛЯТ!!!Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 60%... Което ще направим всякак..., но САМО, ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 ст...., е, които можем да си го позволим де...
58
1
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Имам един въпрос към мат'риала на ГЕРБ, колко *** трябва да е някой, да въведе карти за градския транспорт и за бебетата, когато тази карта нищо не доказва, освен очевадни неща и може ли да се разчита, че такъв човек може да взема правилни решения от национално значение ?
57
0
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
РЕФЕРЕНДУМА НЯМА ДА Е ВАЛИДЕН ,НЯМА ДА ИЗЛЯЗАТ ДА ГЛАСУВАТ ХОРАТА-ПОСЛЕ ВСИЧКО СИ ПРОДЪЛЖАВА ПО СЦЕНАРИИ ЧАСТНИКА ОТ АМЕРИКА ИДВА СТРОИ И ОБИРА ПЕЧАЛБАТА ДАНО ПОНЕ ДЯЛ ВЗЕМАТ НАШИТЕ ,А ИНАЧЕ НАЙ-ДОБРЕ Е ДА СЕ ВЗЕМЕ ЗАЕМ И ЦЕНТРАЛАТА ДА ГО ПЛАЩА С ПЕЧАЛБАТА ОТ ПРОДАЖБАТА НА ТОК ТАКА НИТО ХОРАТА НИТО БЮДЖЕТА ЩЕ БЪДАТ ТОВАРЕНИ И ЩЕ СИ БЪДЕ БЪЛГАРСКИ