Ново 20: Референдумът да се финансира от партийните субсидии

20-30 милиона лева щяло да струва допитването
10 окт 2012 19:11,
85
Ново 20: Референдумът да се финансира от партийните субсидии
Сагата "Белене" продължава. Снимка: архив Булфото

Референдумът за АЕЦ “Белене“ да се финансира от държавните субсидии на партиите. Тази идея лансира и финансовият министър Симеон Дянков, след като днес Министерският съвет одобри Бюджет 2013 година.

Предложението парите за допитването за бъдещето на втората атомна централа да стане с партийни средства не се появява за първи път. То беше лансирано и от енергийния министър Делян Добрев преди дни, когато той предложи в ефира на bTV парите да дойдат от субсидиите на ГЕРБ и БСП. Той уточни, че било по-добре само левицата да плати, понеже управляващите не били инициирали допитването.

Още по темата

Подобни идеи е подхвърлял и лидерът на РЗС Яне Янев, когато в типичния си стил призова БСП да платят за референдума за АЕЦ “Белене“. Такива изказвания се чуваха и от страна на десницата, която принципно е против строежа на централата.

Днес финансовият министър обясни, че няма отделно планирани пари в бюджета за провеждането на вота, но има достатъчен резерв. По изчисленията на неговите експерти допитването ще струва около 20-30 млн. лева. Точни сметки обаче още не били направени.

Вицепремиерът Дянков на няколко пъти наблегна, че ако парламентът приеме предложението на ГЕРБ вотът да се финансира от субсидиите на партиите, парите от бюджета щели да отидат за социални дейности. Министърът на финансите спомена възможността средствата от резерва да бъдат пренасочени към Фонда за лечение на деца в чужбина.

Темата около финансирането на референдума тече още от момента, в който БСП обяви, че ще започне подписка за провеждането му. Управляващите лансираха идеята допитването за съдбата на ядрената ни енергетика да се проведе успоредно с парламентарните избори през 2013 година. Тази възможност обаче беше бързо отхвърлена.

Премиерът Бойко Борисов на няколко пъти обясняваше, че принципно няма нищо против референдума, но не знае откъде могат да се вземат парите – тогава изчислени на “30-40 милиона“. Доста по-остър в коментарите си беше Добрев, който обясни, че всички подписали се в подписката на левицата трябва да дадат по около 30  000 лева и тогава можем да стартираме проекта.

Полемиката около провеждането на вота пък даде храна на опозицията. Лидерът на БСП Сергей Станишев на няколко пъти обвини управляващите, че се опитват да “се изгаврят“ с гласа на “700 000 български граждани“. Той на няколко пъти лансира идеята, че ГЕРБ ще направят всичко възможно да спрат допитването.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев обяви, че в петък започва консултации с парламентарно представените политически сили за постигане на съгласие относно формулировката на въпроса, който предстои да бъде подложен на референдум. 

Според държавния глава предстоящият референдум е тест за демокрацията, трябва да се проведе в интерес на гражданите и не бива да бъде отлаган заради политическо противопоставяне и административни процедури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
8
 
47
 
! Отговори
до 49 преди 11 години
Извинявай, ти добре ли си?В най-добрият случай при годишна печалба от 100-150 млн. лв. /а въобще не е сигурно дали ще има продажби и печалба?, как се изплащат над 10 млрд. евро + лихвите за 20 г. стават почти 20 млрд. евро! По 100 млн. лв. годишно да се изплащат от ЕВЕНТУАЛНАТА голяма печалба на АЕЦ - това са ти 40 г. - плащат деца и внуци! А ако няма печалба, което е по-вероятно - не ми се мисли! Товарене на поколенията с данък безумие! Не, благодаря!
50
16
 
34
 
! Отговори
ДО 50 преди 11 години
ВСИЧКО ТОВА, ЗА КОЕТО ГОВОРИШ Е ДЕЛО САМО НА ЕДИН ЧОВЕК И СЕ КАЗВА ИВАН КОСТОВ.
49
12
 
34
 
! Отговори
ДО 50 преди 11 години
ТИ НЕ ПОМНИМ ЛИ КОЙ СПРЯ АЕЦ БЕЛЕНЕ- КОСТОВ- ЧЕТИ И СЕ ОБРАЗОВАЙ !
48
16
 
34
 
! Отговори
ДО 50 преди 11 години
90-ТА ГОДИНА СИ НАПРАВИХТЕ УЛИЧЕН РЕФЕРЕНДУМ- СВАЛИХТЕ БАЙ ТОШО, КОСТОВ ВЗЕ КАКВОТО ВЗЕ, КАКВО БСП ТЕ ГОНИ?
47
9
 
42
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
Абе тъпир, а къде беше БСП да ме пита 90-та година на "референдум", дали искам да спира проекта АЕЦ Белене? Или да ме пита дали искам през 90-та година вноската ми за кола да стане от 1 500 лв. на чифт дънки! Или да ме пита дали искам да се застрояват курортите, да променя предсрочно 4 г. договор с Газпром, да ме пита за заменките, дали искам хиперинфлация, да ме пита дали искам да бъдат закрити, като наследници на БКП?Защо докато управляваха не показаха колко са "демократични" чрез референдум?
46
16
 
35
 
! Отговори
ДО 48 преди 11 години
СТАНИШЕВ Е АБСОЛЮТНО ПРАВ ДА ИСКА ДА СЕ НАПРАВИ ДЪРЖАВНА, С ПАРИТЕ НА РУСНАЦИТЕ, КОИТО СЛЕД ПУСКА , С ЧАСТ ОТ ПЕЧАЛБАТА , ЗА ОКОЛО 20 ГОДИНИ ДА СЕ ИЗПЛАТИМ НА РУСНАЦИТЕ И ПОСЛЕ 40 ГОДИНИ ЧИСТА ПЕЧАЛБА ОТ ДЪРЖАВНА АЕЦ . ЗАЩО ЧАСТНИК ЩЕ СТРОИ НА НАША ТЕРИТОРИЯ И ДА ИЗПОЛЗВА ГОТОВАТА ПЛОЩАДКА ЗА 1 , 5 МИЛИАРДА- ТРЯБВА ДА ИМА ДЪРЖАВЕН ДЯЛ И ТОЙ ДА БЪДЕ РЕШАВАЩ.
45
13
 
39
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
И какво лошо има в изграждането на АЕЦ като частен проект и финансиране?Ако въобще се изгражда АЕЦ, то аз съм точно за частен проект и финансиране! Нямам никакво намерение аз, децата и внуците ми да плащат докато са живи заеми на братушките ти за някакво безумие...
44
18
 
36
 
! Отговори
ДО 46 преди 11 години
МНОГО СИ ЗАДРЪСТЕН- ЗА ПЪРВИ ПЪТ ИМАШ ШАНСА ДА БЪДЕШ ПИТАН КАТО ГРАЖДАНИН И СЕ ОПИТВАШ ДА ПРОФАНИЗИРАШ ВЪПРОСА. ЕВАЛА НА БСП !
43
12
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно отлично предложение!30-40 млн. не са малко пари, а лицемерите от БСП не си спомням да са искали и провеждали референдуми за 65 г. управление! Явно сега сериозно са настъпени интересите им, та са се разфучали за рафарендум, като че ли е нещо естествено за тяхната партия!В тази връзка - ако са пичове, нека от БСП да дадат пример, като дадат 10 млн. от тяхната субсидия! Ама съм сигурен, че няма да го направят, защото са ......
42
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВЕЧЕ ВЪПРОСЪТ С АЕЦ БЕЛЕНЕ ИЗЛЕЗЕ ИЗВЪН ВСЯКАКВИ РАЗУМНИ РАЗГОВОРИ- СТАНА АБСУРДЕН И СВРЪХПОЛИТИЗИРАН. ВСЕ ЕДНО НЯМА ДА СТРОИМ АЕЦ, А ЩЕ ПУСКАМЕ АТОМНА БОМБА. ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ РЕШАВАТ ТАКИВА ВЪПРОСИ С РАЗУМ И ПРАГМАТИКА, НИЕ ОРЕВАХМЕ СВЕТА.
41
8
 
37
 
! Отговори
Смахон Дянков преди 11 години
Ми така де - избори идват - ще плащаме на ромите да гласуват за нашите народни представители. От къде пари да им плащаме втори път да гласуват против АЕЦ. Като окрадохме резервите - и фискални и пенсионни и здравни - сега от къде да взема пари.
40
9
 
34
 
! Отговори
do 41 преди 11 години
такива национални референдуми могат да се свикват по 6-7 на година, тогава какво ще правим
39
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да се свика референдум дали да има референдум
38
10
 
38
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Дянков явно обърква сметките, затова му идват такива идеи. АЕЦ "Белене е национален, а не партиен проект, колкото и са се е политизирал и преди, и сега.
37
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха, ха, ха - нещастниците от ГЕРБ след ка профукаха запасите, звеха заем за милиарди и сега се чудят как да вържат двата края....Остава да чуем редложение разходите по референдума да ги платят гласуващите....Провеждането на референдумите си е задължение на правителството и покриването на евентуални разходи за тях също.Ако не се мачеха да затварят устата на хората и да натрапват идеите на Брисов за Белене, нямаше да искат хората референдум. Да направят избори и референум заедно и готово!
36
8
 
34
 
! Отговори
energiev преди 11 години
bg narod si ima bg levove ot DDS varhu potrevlenieto na elenergia i voda i tesi bg levove si mu stigat za referendumi. a na partiite bg narod ste im spre parite ot bg hazna. ste ima nova majoritarna izborna systema. po-malak darjaven personal v ministerstvata, parlamenta, prezidentstvoto. kriza e. armiata ste sakratim sasto. vatreshnite vragove v BG sa po-strashni sega - kradat,grabyat, ubivat trudovia bg narod. barsi reformi. kato v speshnata pomost! za da ne umre bg narod.da se sajivi.
35
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде бе не думай,те Бсп -то тяхните ги дават на пенсионерите.Да не говорим че герб дадоха 1 милион за перник от тяхната субсидия а БКП то един наплюнчен дадоха
34
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко в тази страна се плаща от нашите данаци и такси , това правителство се издържа от тях и аз имного други не са съгласни с политиката на ББ . Ако не искаха АЕЦ те да прелратят този проект на яве ане само по медиите
33
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-много държавни пари получават ГЕРБ и "отлюспените" или "независими" от РЗС, СДС и ДСБ.
32
19
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък искам референдум за забрана на БСП! Който е съгласен, моля да гласува!