Борисов и Атанасова вдигнаха червен картон за пушенето на закрито

Пратиха ресторантьорите да търсят лоби сред депутатите, които започнаха да отстъпват
11 дек 2012 18:00,
379
Борисов и Атанасова вдигнаха червен картон за пушенето на закрито
Снимка: БТА

Няма да подкрепим промяна в тоталната забрана за пушене на закрити обществени места. Твърдата си позиция за пореден път заяви здравният министър Десислава Атанасова. Такова обаче било и мнението на министър-председателя.

Днес представители на хотелиерите и ресторантьорите, които настояват за облекчаване на режима, се срещнаха с премиера Бойко Борисов. На разговорите присъства и Атанасова.

В неделя Борисов изненадващо смекчи изказванията си относно тоталната забрана за тютюнопушене и посочи, че тя може да бъде отменена след 22.00 часа.

Атанасова обаче днес заяви, че твърдата позиция на премиера, на МС и на депутатите от ГЕРБ от здравната комисия в парламента е против отмяната на забраната за тютюнопушене.

Още по темата
Помолена за коментар на думите на депутата Емил Димитров от ГЕРБ, че 70% от депутатите подкрепят облекчаване на режима, Десислава Атанасова:

„Аз повече коментари не мога да правя на това какво е казал колега, дали ще падне забраната или не. Казвам нашето становище на Министерския съвет – моето и на г-н Борисов, че няма да отстъпим за отмяна на забраната за пушенето. Не сме обсъждали преди или след 22.00 часа, просто казахме, че ние държим на закона в този му вид, в който е в момента”.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) ще потърси съдействие от депутати от всички парламентарни групи за промяна в закона, който забранява напълно пушенето на обществени места и в закритите заведения, съобщи пред „Фокус“ Благой Рагин.

По думите му премиерът и Атанасова по време на едночасовата им среща били много учтиви и внимателни, но накрая им показали „червен картон“.

„ Казаха: „Не може да ви помогнем, защото сме изпълнителната власт, а законите прави законодателната, и ни изпратиха в парламента, за да търсим лоби”, каза Благой Рагин.

„Искаме немския и австрийския вариант – да има зали за пушачи и зали за непушачи, за да може да защитим и двата сектора. Тези, които решат да не пушат, да имат проветриви места с климатизация и вентилация, и тези, които искат да се тровят, да им създадем възможност, но да оставят средства, за да може да съществува бизнесът на моите колеги и да плащаме данъци и такси в хазната”, обясни Благой Рагин.

Представителите на БХРА ще потърсят лобисти за исканията си в Народното събрание.

„Обръщаме се и към другите парламентарни групи в парламента – ние няма да се откажем от нито една подкрепа, която парламентарните групи решат да ни дадат. Доколкото разбрах, депутатите от ГЕРБ ще имат пълното право да гласуват по съвест, това означава, че на нас ще ни трябва подкрепа и от другите политически групи в парламента, за да може да спасим 50 000 семейства”, каза Благой Рагин.

В четвъртък ресорната парламентарна комисия ще разгледа законопроекта, който връща стария режим за пушене на закрито.

Ако има промени в закона за отмяна на тоталната забрана за тютюнопушене, те трябва да бъдат приети с голям консенсус, коментира депутатът от ПГ на ГЕРБ Диан Червенкондев. Според него трябва да се намерят разумните компромиси, баланси и да не се политизира въпросът.

"Има изключителен спад в оборотите, затваряне на заведения, намаляване на работните места в този бранш. Всичко ще бъде коментирано и може би ще се търсят разумните баланси за обособяване на зони за пушачи и непушачи, така че всички права на непушачите да бъдат абсолютно гарантирани, както е било досега, но да има и разумни компромиси в обратната страна”, добави Червенкондев. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Aз като пушач си купувам по 2 кутии цигари на ден с цена от по 4,5лв на кутия общо 9лвЦигарите излизат от завода с цена малко под 1лв, следователно плащам АКЦИЗ на Държавата + около 5% за търговците. Това прави 3лв на кутия в полза на Държавата от акциз или по 6лв на ден само от мен.Непушачите, Вие по колко пари на ден давате на Държавата и от къде на къде искате пушачите да плащаме повече пари за здравни осигуровки от Вас ? И изобщо каква полза има от вас? Само претенции....
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЛКО МИЛИОНА СЕ РАЗДАВАТ НА ПАРТИИТЕ ГОДИШНО КАТО СУБСИДИИ???ЗАЩО СА ИМ НА ПАРТИИТЕ СТОТИЦИТЕ МИЛИОНИ КОГАТО ХОРАТА МИЗЕРСТВАТ ?ЗА БИЗНЕСА НЕМОЖЕ НО ЗА ПАРТИИТЕ МОЖЕ А ? КРАЙ НА ПАРТИЙНАТА ***.ДА ГЛАСУВАТ КРАДЛИВИТЕ *** ДА СИ ИЗБИРАТ КРАДЛИВИ ПОЛИТИЦИ,АЗ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ,СЪУЧАСТНИК ВЪВ ГРАБЕЖИТЕ И УБИЙСТВАТА НА МАФИЯТА НЯМА ДА СТАНА,ИСКАМ МАЖОРИТАРНИ КАНДИДАТИ
38
0
 
17
 
! Отговори
Стрелец преди 11 години
Стига с тия забрани!!!!!!!!!Кажете какво става със пирамидата ЗДРАВНА КАСА?
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе таа атанасова травестит ли е?
36
2
 
6
 
! Отговори
мухахах преди 11 години
да решителен е ББ,даже спи по време на Нобеловите награди,,,а ?И митническа проверка спира на колега мутра ,а? Не е като Станишев,и пари не дава за повишения и пенсии,не е като Серж,а?:"Просто е велик,,,сутрин едно вечер-друго ;)
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МАРХАБА БОДИАРДА. ОТДАВНА НЕ СЕ БЕШЕ ПОЯВЯВАЛ НА ФОТО БЕ. ТАМАН СИ МИСЛЕХ ЧЕ СЕ Е ОТЪРВАЛ НАРОДА ОТ ТЕБЕ АМА ГЛЕДАМ ЧЕ ПА СЕ ПОЯВИ ОТ НИЩОТО. СЕГА СЕ СЕТИХ ЧЕ КАТО МИ БЕШЕ БОДИАРД ТИ БЕХ КАЗАЛ ДА СЕ НЕ ЗАНИМАВАШ С ГЛУПОСТИ. АМА КАТО ГЛЕДАМ НЕ СИ МЕ ПОСЛУШАЛ. НАЛИ ТИ БЕХ КАЗАЛ ДА СИ ОДИШ НА СЕЛО И ДА СИ МАЖЕШ ФИЛИИТЕ С ЛЕБ И ДА СИ ПАСЕШ ОВЦЕТЕ КОЗИТЕ И КРАВИТЕ БЕ. АМА ПО СИЧКО ЛИЧИ НЕ ЧЕ НЕ ОБИЧАШ ФИЛИИ С МАС И НЕ ИСКАШ ДА СИ ПАСЕШ ОВЦЕТЕ. НАМЕРИ СИ ПО ПРИАТНО ЗАНИМАНИЕ. ПА ПАСЕШ ОВЦЕ АМА У СОФИА НА ЖЛЪТИТЕ ПАВЕТА. ТАМА ТРЕВАТА Е ПО СОЧНА И ПРЕСНА. КАТО ГЛЕДАМ ТЕБЕ И НАРОДО НАПРАВО СИ СЕ ОРАНИЛ КАТО *** ЗА КОЛЕДА БЕ ХА ХА ХА ХА. А НАРОДО Е ИЗПОСТЕЛ КАТО МАГАРЕ СЛЕД ПОСТИ. АМА ТАКА Е КАТО СИ ЗАБРАВИЛ ОТ КАДЕ СИ ТРЪГНАЛ Е НОГО ЛОШО. САМО СЕ ЧУДИМ КАК ИЗЛЪГА НАРОДО ДА ГЛАСУВА ЗА ТЕБЕ? ТОЛКО ЛИ НОГО ПРОСТАЦИ ОСТАНАА НА ТАА ТЕРИТОРИА БРЕ? СЛЕД 23 ГОДИНИ МУТРО-КОПИТАЛИСТИЧЕСКО УПРАВЛЕНИЕ МУ ЗЕХТЕ АКЪЛО НА НАРОДО БЕ. ТЕ ОСТАНАА БЕЗ ГРАМ МОЗЪК БЕ. ХА ХА ХА ХА. МОДЪКО МУ ГО ИЗПИА ЧАВКИТЕ НА НАРОДО И ПРЕЗ 4 ГОДИНИ ГЛАСУВАТ САМО ЗА ПО ПРОСТИ ОТ ТЕХ. ТО УМЕН ЧОВЕК НЕМА НИКОГА ДА ГЛАСУВА ЗА ПО ПРОСТИ ОТ НЕГО. ИЗВАДИ КЪСМЕТ НООООГО ГОЛЕМ КАСМЕТ ИЗВАДИ ДА ЗНАЕШ ЧЕ ОСТАНАА САМО ПО ПРОСТИТЕ ОТ ТЕБЕ. ИНАЧЕ ЩЕШЕ ДА ВИДИШ ВЛАС АМА КОГА СИ ВИДИШ УШИТЕ БЕЗ ОГЛЕДАЛО. ДОГОДИНА ПА ШЕ ТЕ ИЗБЕРАТ ДА ЗНАЕШ. ОТИ СА ОСТАНАЛЕ САМО ПРОСТАЦИТЕ НАРКОМАНЕТЕ МУТРИТЕ И ***. Е ТЕ *** ШЕ ТЕ ИЗБЕРАТ ПАК. САМО ЗЕМИ ОТ ЦВЕТЕЛИНКА НЕКОЙ ЛЕВ ДА ИМ КУПИШ КЮФТАЦИ И СИ ГОТОВ ЗА ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ.ХА ХА ХА ХА. АРЕ ЧАО И УМНАТА ДА НЕ ТЕ ИЗРИТАТ ПО ЗА.НИКО НАРОДО ОТИ НОООГО ШЕ ТЕ БОЛИ. ХА ХА ХА ХА.
34
2
 
18
 
! Отговори
Осло преди 11 години
Бойко, спиш ли мама ? ;)
33
0
 
14
 
! Отговори
до 36 преди 11 години
Решителен премиер каза... кажи ми кога за последно решението на Борисов е било последно?
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ох как само чакам да дойдат избори,такъв червен картон ще им вдигнем та ще пръцнат като гугутка у кипела вода
31
8
 
19
 
! Отговори
смокера преди 11 години
пушача купува цигри по 5лв на ден,3,6лв са акциз смятай колко данък плаща,а за благодарност -0да се е.е и да пуши навън,щом нещо е вредно да се забрани-напълно-:))))кат фалират заведенията къде ще ходите-непушачи :))))))))))))))))
30
14
 
10
 
! Отговори
ЙДГ преди 11 години
Имаме решителен премиер. Кажете кога предишния мишок - Станишев, е взел поне едно отговорно решение?
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ПЛДАслъ,ко ша му е ?
28
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз вдигам червен картон на Борисов и цялата антибългарска пасмина в цирк "ГЕРБ".
27
0
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До азНе -е -е. Той е обикновен комунист.
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герберите (не цветята) са по-вредни за човешкото здраве от цигарите!
25
5
 
16
 
! Отговори
смокера преди 11 години
сервитьора щял да диша,ми ще диша,миньора не диша ли прах,пожарникаря не диша ли,разбричкания рейс не пуска ли дим,ай стига глупости,всеки да избира ,пак казвам собственика решава дали да се пуши или не,,,,,,а клиента избира,като не ти се влиза при пушачи-направи заведения за непушачи-И ГИ НАПЪЛНИ ако можеш,,,
24
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Между всичките му простотии,понякога е склонен да вземе и правилни решения !
23
4
 
10
 
! Отговори
Непушач! преди 11 години
Помолена за коментар на думите на депутата Емил Димитров от ГЕРБ, че 70% от депутатите подкрепят облекчаване на режима, Десислава Атанасова: Аз ще коментирам вместо здравната министърка.....Причината Е. Димитров да лобира за пушенето е, че негови/ни документално/ фирми са дистрибутори на Булгартабак!Какво повече да се добави?
22
0
 
2
 
! Отговори
koljo преди 11 години
ena malka w ubita krachma 1.20lw. minimalna zaplata 290 lw. e da ida li na krachma ili na hotel 3 5 zwezdi da po pusha
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига сте призовавали за спазване на законите! В правната теория на американския либерализъм съществува принцип, че гражданите не само могат, но са ДЛЪЖНИ да се съпротивляват срещу лошите закони! Не може утре да задължите всички да ходят остригани до кожа с мотива, че косата е нехигиенична! *** ли сте?