Разчитаме много на собствен добив на газ в Черно море

Рисковете от добив на шистов газ са преекспонирани, смята Делян Добрев
Обновена: 30 дек 2012 13:39 | 30 дек 2012 10:34, Елка Василева
507
Разчитаме много на собствен добив на газ в Черно море
Делян Добрев. Снимка: архив, Булфото

Много разчитаме на собствения добив за гарантиране на енергийната ни независимост, каза в интервю за БТА министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Процесът по развиване на местните газови находища е сериозно закъснял, затова страната ни полага усилия,за да го ускори. Местната суровина е с 35 процента по-евтина от вносния газ според сключените договори за изкупуване от "Булгаргаз".

Консорциумът между Тотал, ОМВ и Репсол вече прави проучвания в "Блок 1-21 Хан Аспарух" в Черно море и можем да кажем, че днес се намираме на 4.5 години от доказване на очакваните значителни запаси в блока, заяви Добрев.

Стартира и конкурсната процедура за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-22 Терес", който също е разположен в дълбоководната част на Черно море. Обявата вече е публикувана в официалния вестник на ЕС. Крайният срок за оферти е май 2013 г. До средата на 2013 г. трябва да започне проучването и на този блок, каза министърът.

Към настоящия момент има сключени 4 концесионни договора за добив на природен газ от находища, разположени на територията на шелфа в Черно море. Това са "Каварна", "Калиакра", "Каварна Изток" и "Галата" с концесионер "Мелроуз Рисорсиз" ООД. Общият добив на газ от тези находища през 2012 г. възлиза на около 489 млн.м3. Очакваме през 2013 г. това количество да се повиши до 573 млн.м3, каза Добрев.

Опитваме да убедим асамблеята на донорите на Международен фонд "Козлодуй" да финансираме пилотно грантова схема за газификация на домакинства, каза той. През декември асамблеята реши да отложи решението по този въпрос за юни 2013 г., посочи Добрев.

Икономическият министър отбеляза, че Енергийната стратегия на България предвижда битовата газификация да достигне 30 процента през 2020 г. Това ще намали използването на енергия в страната с 19 процента и въглеродните емисии във въздуха с 13 процента.
 
Строителството на интерконекторите със съседните държави е сериозна стъпка към диверсификация на доставките на природен газ и съществен принос към либерализацията на пазара. През май 2013 г. ще бъде завършено изграждането на реверсивната газова връзка Русе-Гюргево, чиято първа копка беше през август тази година, посочи Добрев.

Наскоро започна инициатива за ускоряването на проекта "Набуко Запад" чрез стартиране на строителните работи на българска територия. Първата фаза на "Набуко Запад" е своеобразен интерконектор между България и Турция. Завършихме в съкратени срокове предпроектното проучване на интерконектора между България и Сърбия. Планираме първа копка на междусистемната газова връзка България - Гърция през март 2013 г., каза още министърът.

Според Добрев мораториумът за проучване и добив на шистов газ трябва да остане до момента, до който цялото общество не е убедено, че хидравличното разбиване е безопасна технология. Смятам, че рисковете са преекспонирани. В САЩ има вече направени над 100 000 сондажа за шистов газ и няма каквито и да е доказателства за вредно въздействие върху околната среда. Газът там струва 70 долара.  При нас след намалението на цената с над 20 процента, газът струва 400 долара.р, отбеляза министърът.

Шистовият газ в САЩ създава революция в химическата промишленост, металургията, енергетиката. Великобритания взе решение преди месец за отмяна на наложения мораториум. Нещо повече, правителството на Великобритания не само отмени мораториума, но и стартира въвеждането на данъчни стимули за добива на шистов газ с идеята да стимулира неговото развитие и да настигне САЩ, посочи Добрев.

Очакванията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/ са през следващата година към бизнеса да бъдат разплатени над 400 млн. лева по оперативна програма "Конкурентоспособност". Продължава и изпълнението на програмата, финансирана съвместно с ЕБВР за енергийна ефективност на стойност 300 млн. лева, каза още министърът.

Очакванията на Добрев са средствата за българския бизнес по оперативната програма за иновации и конкурентоспособност през следващия период 2014-2020 г. да бъдат поне толкова, колкото са и сега - 1,2 милиарда евро,или повече.

Министър Добрев цитира последни данни на Българска народна банка, според които преките чуждестранни инвестиции в страната за периода януари - октомври 2012 г. възлизат на 1.33 млрд. евро. Нарастването е с около 25 на сто спрямо същия период на 2011 г.

През последните две години се наблюдава увеличение на износа от България на отбранителна продукция в сравнение с предишни периоди, каза Добрев. Тази година стойността на издадените разрешения за износ надвишава двойно стойността за 2011 г. Не всички разрешения се реализират, така че значителен ръст ще има със сигурност, но още е рано да кажем точен процент, допълни министърът.

Според министъра ефектът от преместването на ресор "Туризъм" на министерството в Пловдив ще може да бъде усетен през следващата година.

За този зимен сезон се очаква ръст на туристите от важни за България пазари като Русия и Великобритания. България продължава успешно да утвърждава името си на международната карта на ски дестинациите. Неотдавнашно проучване сред потребителските центрове в 27 европейски и северноамерикански курорта отрежда на Банско челно място като най-евтино място за зимен отдих. Тези данни ни дават основание за още по-оптимистични очаквания за предстоящата зима, каза министърът.

Що се отнася до лято 2013 - смятам, че България ще продължи да бъде притегателна дестинация за чуждестранните туристи, предлагаща качество и разнообразие на туристическите услуги и висока удовлетвореност от престоя. Прогнозите са за продължаване на тенденцията за растеж в броя на чуждестранните туристи и приходите от туризъм от последните години, каза Добрев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


507
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
0
 
5
 
! Отговори
Добри американци преди 11 години
До ДостоевскиА, известни са ми тези спомени на Достоевски, благодаря, че ми ги припомнихте. По-нататък те продължават с разорението на китните български селища от турските войски и башибозук и горчивото съжаление на Достоевски, че руските войски са се поддали на първоначалното идилично впечатление и не са могли да проумеят, че хубавите къщи и градинки се дължат само на безкрайното трудолюбие на българина и упорството му отново и отново да ги възстановява след всяко опустошение.
279
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
-320А в хАМЕРИКА ,---80% не знаят кой е президент !
278
3
 
3
 
! Отговори
Добри американци преди 11 години
До 306, *** ***!!Удачно е в случая да се цитират и думите, с които генерал Колев се обръща към българските кавалеристи преди сражение на Добруджанския фронт:"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, които пречи на обединението на България."
277
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да беше мор, да беше чума...а то комунизъм ни удари!
276
2
 
2
 
! Отговори
до 327 преди 11 години
Ако *** смучеше газта от тръбата отдавна Бистришките тигри,да разширили Ф-то й.
275
11
 
4
 
! Отговори
Българан преди 11 години
Русия вън от България.23г. сме руска губерния и ядем все същият сополив морков.
274
6
 
4
 
! Отговори
Цивилизация преди 11 години
В Русия има места къде хората си мислят че Горбачов им е още президент и живеят в Съветски Съюз.
273
5
 
3
 
! Отговори
До 315 преди 11 години
А знаеш ли че ,в комунистически Китай пенсии получават само някои работещи в градовете!В селата пенсии изобщо няма!А сега направи една сметка колко милярда живеят на село и го ду...!!!!
272
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз иска да кажа на всички та сикимде!Кой от къде ще добива гъзста.
271
7
 
12
 
! Отговори
Ф-1 преди 11 години
Много хора питат:Кога ще се оправи България?Ами много просто, когато броят на комунистите стигне санитарният минимум.
270
2
 
4
 
! Отговори
да бе преди 11 години
аз знам по лесен начин натъпчете до пръсване фидоскя и павлова с боб и им пъхнете тръбата у фунията ще напълните запаси за години напред
269
0
 
7
 
! Отговори
Култура ми Янков преди 11 години
За 23г.преход разбрах ,че ние сме -----НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ТАРИКАТИ В СВЕТА ----,на приказки!
268
0
 
2
 
! Отговори
До 309 преди 11 години
Не се радвай на високия ръст,там бедните най яко го д*хат!Всеки се стреми за умерен но стабилен ръст!
267
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОМУНИСТИЧЕСИ ---КИТАЙ ,СЛОЖИ НА КОЛЕНЕ ,....КАПИТАЛИСТИТЕ ОТ ---САЩ !КАКВО СЛЕДВА СЕГА .....?
266
2
 
2
 
! Отговори
до 310 преди 11 години
Защо трябва да обичат някой,за да дойдат в България.Простееш като кантунерски петел.
265
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бяха времена когато всичко беше болгар,болгаррено,булгартабак,булгарплод.......
264
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-голям РЪСТ НА ПРОИЗВОДСТВО ,ИМА В ---Китай и Турция ----Най-малък ,....в Бе-геТОТО и в -----САЩ!
263
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 302Руснаците са се били за руските имперски амбиции да завладеят проливите. Никаква благодарност за което!
262
1
 
5
 
! Отговори
Добри американци преди 11 години
До Анонимен 276"Обичам" наистина не е глаголът, които може да предаде отношението ми към Достоевски. Прекалено болезнено ми се струва неговото светоусещане. Но той е изключителен писател с гениални прозрения, който ме удивлява. Не знам откъде черпиш сведения, че той е мразил България и българите. Мисля, че Достоевски въобще не е могъл да мрази, умеел е само да страда и да обича.
261
5
 
4
 
! Отговори
Мразим Комунисти преди 11 години
Добивът на газовите ни находища бил закъснял.Че ако не беше правителството на ГЕРБ,тези находища никога нямаше да се разработват,защото няма как да се накачулят 3-4 посредника от партията майка и да товарят цената двойно.С десетилетия Р.Овч. и Станишев правеха така че да купуваме най-скъпото синьо гориво от уж братска Русия.