Цветанов извършил престъпления, имунитетът го пази

Прокуратурата намерила доказателства, спира разследването до изборите
Обновена: 30 апр 2013 21:45 | 30 апр 2013 16:11,
891
Цветанов извършил престъпления, имунитетът го пази
Снимка: архив, БТА

Софийската градска прокуратура е събрала достатъчно доказателства за извършено престъпление от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по скандала с незаконното подслушване по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев.

Според държавното обвинение бившият вътрешен министър в качеството му на министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинените му – директорите на СДОТО-МВР Сергей Кацаров, Цветан Иванов и Камен Костов, да извършат престъпление - да злоупотребяват със служебното си положение.

Изводът на прокуратурата е с оглед на това, че именно в задълженията на министъра на вътрешните работи е да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС, както е записано в Закона за СРС.

Софийската градска прокуратура спира наказателното производство срещу тримата директори в СДОТО-МВР заради имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като кандидат за народен представител.

Наказателното производство е спряно, тъй като към настоящия момент Цветан Цветанов, в качеството му на регистриран кандидат за народен представител, притежава имунитет за наказателно преследване по силата на чл.103 от Изборния кодекс. В кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.

След обявяване по реда на чл.260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на Цветан Цветанов, или са налице основания главният прокурор на Република България да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване.

Софийската градска прокуратура вече повдигна обвинения на Сергей Кацаров, който сега ръководи СДОТО, и неговите предшественици Камен Костов и Цветан Иванов за това, че като директори не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици.

Кацаров е обвинен и за престъпление по чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс – за съставяне на неверен документ.

Привлечен в качеството му на обвиняем е и началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров за извършено от него престъпление по чл. 287А , т. 2 от НК - за унищожаване на запис или част от него.

Припомняме, че скандалът с подслушванията тръгна по сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев, след като го беше получил на служебната си поща анонимно.

След проверката по т. нар. „Български Уотъргейт“ главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че две трети от сигнала на Станишев е верен и са установени редица нарушения, които създават предпоставки за незаконно подслушване. Прокуратурата образува четири досъдебни производства срещу висши служители на структурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


891
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
677
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Връща се платеният герберски коментатор от инструктаж и заварва Боко с жена си. И изкрещява: "Станишев е виновен".Е, съгласен съм с него. Какво още трябва да се случи, за да прогледнат някои хора какви са лидерите на ГЕРБ? А подкрепящите ги най-вероятно виждат в бойково лице човеккато себе си. Демек ***. Но те не го приемат като ***. Приемат го за ЧОВЕК ОТ НАРОДА. А не е така. Това лице има голяма вина за беднотията и ако щете затриването на българщината. Ердоганова ***.
676
4
 
10
 
! Отговори
Българин преди 11 години
"Нормално е Борисов и Цветанов вече да са извън политиката"Нормално ,ако са нормални политици.
675
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако детето ти е болно и поподнеш на калпав доктора след това намериш свястен дето да ти каже истинатакое е по важното истината за болеста или кой доктор я е показалв любимата ви америка президентите си подават оставаката и никой не се интересува кой е направил записа важното е съдържаниетоама нещо спряхте да се позовавате на американския пример както ви изнася - то нали българина си е глупав и тоа път ще го преметнете
674
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
честни смели мъже стоят зад желязната стена на имунитета- /ае стига ве мутра и достойнство/-и платени крякьори като сашка матросов ги бранят от гнева народен
673
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За тоя даже не си заслужава да си цапаш езика да коментираш...
672
10
 
6
 
! Отговори
aa преди 11 години
Тия, които са правили нарушенията с подслушването са хора на Станишев, БСП или други подобни... и какъв анонимен сигнал бил получил Станишев, някой вярва ли изобщо и на една дума на този за каквото и да е? Това е човек, който не е способен да казва истината абсолютно за нищо.
671
1
 
11
 
! Отговори
ЛПД преди 11 години
От коментарите разбирам, че България ще продължава да тъне в мизерия още много години. Ами то си е май така, защото колкото си по-*** толкова си по-арогантен, а такива индивиди у нас с лопата да ги ринеш. Даже и Авгий ще е безсилен. Плевелите за 23 г. избуяха до безумни размери и се набиват в очите ни от къде ли не - от улицата до министерски съвет и президентство. Плевелите изядоха България. България това е вече диагноза.
670
1
 
6
 
! Отговори
763 преди 11 години
Не се сърдя на тези, които ми сложиха минуси. И Лютви Местан мисли като тях- ".. има шанс България да е демократична.." Ако ви пита човек дали разбирате въобще какво отричате едва ли ще дадете разумно обяснение, но и на невежите трябва да се дава трибуна.
669
6
 
15
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
"Цветанов извършил престъпления"И както казваше Борисов (и всички фенове на ГЕРБ го хвалеха): "Ако престъпниците бяха в ареста, нямаше да стрелят по тях". Затова Цветанов направо го закарвайте там, стига баламосвахте хората с тоя имунитет. Той вече стана като Галевите, те нали затова се кандидатираха за депутати през 2009 г.
668
1
 
9
 
! Отговори
Видео!!! преди 11 години
Стига с тия подслушвания, бе!Дайте файловете от скритите камери (от малките и големи нужди)!:)
667
15
 
11
 
! Отговори
Румен преди 11 години
Аз лично не вярвам на прокуратурата, защото никога до сега не са се произнасяли толкова бързо! Това поражда съмнения за качеството на събраните доказателства! Прокуратурата действа поръчково и предизборно! Тя въобще не трябваше да се занимава с този случай до 12 май! Ако има обвинение срещу Цветанов, то ще падне в съда, защото Цветанов не е виновен! Въпреки всичко, това няма да промени нито моите, нито нагласите на хората, които подкрепят ГЕРБ и Бойко Борисов! Победа за ГЕРБ с номер 15 в интегр
666
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези които сега викат "браво" на прокуратурата да помнят думите си. След един месец нека пак кажат "браво", когато Цацаровци клекнат на поредния властимащ. За кое викате "браво" за осъдените престъпници, за нахранените бедняци, за достойната здравна помощ и за нормалните условия за живот. Ако Цацаровци си вършеха работата мизерията щеше да е история, а българите да са бъдеще. Сега всички сме *** *** и манипулируема.
665
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да търпя простотията на хората от тази държава. Четете правна теория. За да се търси наказателна отговорност от Цветанов по чл.285 от НК, неговите служители следва да се признати за виновни за престъплението по чл.387 и то с влязла в сила присъда. Не може да му се повдига обвинение за деяние, което е обусловено от други такива, които може да се окажат непрестъпни. Още по-малко чл.285 и чл.387 могат да се разследват в едно производство, което да се спре на 15-ия ден от разследването.
664
5
 
6
 
! Отговори
Тодор преди 11 години
Компромати. Спекула. Не се връзвайте на тези блъфове.
663
5
 
15
 
! Отговори
! преди 11 години
До сега не съм гласувал никога за червените, нито за Герб, защото всеки един нормален човек трябва сам да се подготви за избори, а не да чака някой да го баламосва и убеждава с лъжите си! Ако бяхте чели по-рано за ББ и за ЦъЦъ, сега нямаше да сме свидетели на този герберски цирк. Не мога да си обясня тези дето продължават да подкрепят Цветанов, най-вероятно са или купени или ***, за да гласуват за този тип, който е алчен, арогантен, лъжец и ушат отвсико нагоре.Къде е демокрацията при Герб
662
9
 
8
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
До а за кого пич:) гласувай за когото си искаш, но наследството на тройната коалиция беше цвете в сравнение с тая:) Атака бранеше интересите на ГЕРБ, ако не ти е къса паметта, Кунева, хубава или лоша поне има интелект да ти каже две думи(не като ББ), а Костов измъкна вече веднъж държавата от криза.
661
15
 
4
 
! Отговори
а за кого преди 11 години
До АнонименА за кого да гласувам? За тройната коалиция, дето остави наследство, от което още не можем да се отърсим. Или за Атака - дето е от години се прикрива, че брани руските интереси? Или за двуличната Кунева? Или за крадеца Костоф? Ще гласувам за единствено възможната партия - ГЕРБ.
660
2
 
15
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
До Ще ядеш ПЕС-а да зна ти май си помисли, че съм на нивото на някой от твоите работодатели... Изхарчване на резерва(около 5 милиарда-за справка-мин.фин.), над 1 млрд. нови дългове(справка-бнб.бг). Всичките предишни правителства на куп не са крали толкова. Скок с 200% на надбавките на тока. Не е проблем и аз да продължа, но на мен не ми плащат да драскам тук. Докато такива като теб-без чест-си продават *** за да дращят в нета, няма да прокопсаме
659
18
 
4
 
! Отговори
до Цветанов преди 11 години
Цветанов, с теб сме. Много хора те обичат, вярват ти и те поддържат. Не се давай на червените октоподи, трактористи, ибрици .... Всеки средно интелигентен човек вижда, че цялата ***, която иска да продължава да ни ограбва, следи, отвлича, продава дрога е скочила срещу теб. Но ще изтраем тази страстна седмица. Който няма страх от Бога, тежко му!
658
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб е партия от севернокорейски тип, не гласувайте за тях!