Цветанов извършил престъпления, имунитетът го пази

Прокуратурата намерила доказателства, спира разследването до изборите
Обновена: 30 апр 2013 21:45 | 30 апр 2013 16:11,
891
Цветанов извършил престъпления, имунитетът го пази
Снимка: архив, БТА

Софийската градска прокуратура е събрала достатъчно доказателства за извършено престъпление от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по скандала с незаконното подслушване по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев.

Според държавното обвинение бившият вътрешен министър в качеството му на министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинените му – директорите на СДОТО-МВР Сергей Кацаров, Цветан Иванов и Камен Костов, да извършат престъпление - да злоупотребяват със служебното си положение.

Изводът на прокуратурата е с оглед на това, че именно в задълженията на министъра на вътрешните работи е да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС, както е записано в Закона за СРС.

Софийската градска прокуратура спира наказателното производство срещу тримата директори в СДОТО-МВР заради имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като кандидат за народен представител.

Наказателното производство е спряно, тъй като към настоящия момент Цветан Цветанов, в качеството му на регистриран кандидат за народен представител, притежава имунитет за наказателно преследване по силата на чл.103 от Изборния кодекс. В кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.

След обявяване по реда на чл.260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на Цветан Цветанов, или са налице основания главният прокурор на Република България да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване.

Софийската градска прокуратура вече повдигна обвинения на Сергей Кацаров, който сега ръководи СДОТО, и неговите предшественици Камен Костов и Цветан Иванов за това, че като директори не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици.

Кацаров е обвинен и за престъпление по чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс – за съставяне на неверен документ.

Привлечен в качеството му на обвиняем е и началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров за извършено от него престъпление по чл. 287А , т. 2 от НК - за унищожаване на запис или част от него.

Припомняме, че скандалът с подслушванията тръгна по сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев, след като го беше получил на служебната си поща анонимно.

След проверката по т. нар. „Български Уотъргейт“ главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че две трети от сигнала на Станишев е верен и са установени редица нарушения, които създават предпоставки за незаконно подслушване. Прокуратурата образува четири досъдебни производства срещу висши служители на структурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


891
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
657
8
 
6
 
! Отговори
до №740 преди 11 години
Дай по нататък: СтаНИШ изпусна си сапуна......
656
13
 
9
 
! Отговори
тошко преди 11 години
Цветанов, няма страшно! Румбата стана депутат, даже и вътрешен министър с ЧЕТИРИ ВИСЯЩИ ДЕЛА, така, че ние ще гласуваме за теб, пред ГЕРБ предстоят още 2 - 3 мандата, до тогава Цацаров няма да го има в прокуратурата!
655
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Престъплението на Ц Ц е , че започна да вкарва в затвора един по един върлите айдуци и престъпници. Пешо- сумиста ( съветник на Първанов) е в затвора, а вси4ки знаят , че Гоцето е много отмъстителен. Кой ще повярва на Прокуратурата, след като Масларова , не е в затвора, Гергов- откраднал цял Пловдивски Панаир , Р. Овч. след милионните далавери в енергетиката се разхожда свободно, Доган - главния хидрогеолог на Републиката и Станишев подарил 2 млн евро държавни пари на Моника - са на свобода.
654
13
 
10
 
! Отговори
Didi преди 11 години
Каквито ще ЧЕРВЕНИ помии да царстват в медиите , това няма да ме спре да гласувам за ГЕРБ на 12-ти !!!!!!!!!!!!!!!!
653
4
 
9
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
До хидро-атом инженерст един вид-Боко не може да бърка, той е честен човек? Измий си очите, молим
652
9
 
4
 
! Отговори
Пичагата преди 11 години
До АнонименКак не те е срам да пишеш такива неща? Не виждаш ли, че Бойко е пичага и е каратист! Засрами се, моля те!
651
18
 
5
 
! Отговори
Пичагата преди 11 години
Пичове, много се пенявите бе? Много бе! Давай Бойче - ти си пич с главно "П" и си каратист!
650
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
15 Тук е истината!
649
3
 
3
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
KAK E VAZMOJNO SVETANOV DA E OBVINEN V PRESTAPLENIE I DA E KANDIDAT ZA NOVOTO PRAVITELSTVO ??? AKO BESHE OBIKNOVEN 4OVEK TAKALI STE GO OSTAVIAT DA E SVOBODEN. KOGA STE IMA OPRAVIA V TAZI SKAPANA DARJAVA. V TAKAV SLU4AI VSEKI DA RAZDAVA PRAVOSADIE POMEJDUSI .SADEBNATA SISTEMA E IZLISHNA
648
2
 
18
 
! Отговори
Плагиат преди 11 години
Едно стихотворение откраднато от dir.bg:За ГЕРБ има новина -казват, че била добра:И в софийския затворима футболен отбор!Бойко ще е капитан,Цецко също ще е там.Миро мършата вратар,той на плонжове е цар.Лъчко мозъка съдия,ще им свири със уста.Дянков май ще е защита,та да брани тази свита.Ляля Цецка с очилата,влачи кофата с метлата.А Фидоска мажоретка,абе просто супер гледка
647
1
 
12
 
! Отговори
рем преди 11 години
След обявяване по реда на чл. 260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването, прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитета на Цветанов, или са налице основания главният прокурор на Република България да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване. Цецо, спукана ти е работата! Цацаров верно ще се окаже Акулов!
646
0
 
13
 
! Отговори
Петров преди 11 години
До 727 ,обаче начело на Софииски градски съд е приятелка на Цв.Цветанов,така че очаквайте оправдателна присъда!Много си прав за съжаление! Цвъкито си подбра съдийте че да избегне панделата!
645
1
 
15
 
! Отговори
ВОЛАНД преди 11 години
И пак за дреболия го съдят, тоя нагъл тип трябва да лежи и за Мирослава от Перник, за контрабанда и клевета! Цвръцко не е голям ***, огромен е !
644
4
 
7
 
! Отговори
Българан преди 11 години
До 11! Защото за това им плащат! Да обвиняват всички други но не и себе си! Истината е толкова прозаична! Замириса за кокала и гЕрбавите ще се издавят един друг. Бойко ги насъсква един срещу друг и търси цаката да резне тиквата на Цецо че стана опасен! Дай властта на простака и му гледай сеира! Само че освен сеира има и странични ефекти като 12% безработица, изхарчен резерв и удвоен държавен дълг!
643
0
 
0
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
VSI4KI MINISTRI OT 1990 DA VLEZAT V ZATVORA ZA DALGO. KONFISKASIA NA IMOTI I PARI V 4UJDI BANKI.NITO EDIN MINISTAR I DEPOTAT DA NE U4ASTVA V NOVOTO PRAVITELSTVO.
642
4
 
2
 
! Отговори
Оптимист преди 11 години
До 11 . За какво? Че все пак нещо се опитват да направят? Или може би не са разровили нещо ,което мирише? Ако бучнеш мравуняк или гнездо на стършели, какво се получава? Не отговаряй - виж кампанията! Толкова е прозрачно всичко, че няма как - ГЕРБ ще спечели.
641
0
 
0
 
! Отговори
Див си Дивчо преди 11 години
Затова не знаеш. Наистина е така както го казва 728. Просто го правят тайно и културно. Да си чувал за системата ЕШЕЛОН?
640
2
 
6
 
! Отговори
11 преди 11 години
А бе,защо един от тук пишещите гербаджия не си посипа главата с пепел ,а пак пишат "Станишев-БСП-Доган?
639
3
 
9
 
! Отговори
ДИВЧО преди 11 години
До Предизборни трикове728-така де -"по цял свят",НО най-вече в България! Браво на ГЕРБ- МОГАТ ДА СЕ ГОРДЕЯТ И ДА ИЗТЪКВАТ КАТО СВОЯ НАЙ-ГОЛЯМА ЗАСЛУГА,ЧЕ СМЕ СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ ПО ПОДСЛУШВАНЕ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО!
638
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поне дайте малко и хляб.Измършавяхме само от зрелища.