Временна комисия ще нищи тефтерчето на Златанов

БСП поиска проверка на цялата биография на Борисов
Обновена: 5 сеп 2013 14:33 | 5 сеп 2013 12:25, Камелия Цветанова
41
Временна комисия ще нищи тефтерчето на Златанов
Снимка: архив, БТА

Народното събрание реши, че временна анкетна комисия ще изследва информацията в тефтерчето на Филип Златанов, бивш председател на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, който вече е обвинен за злоупотреба с длъжностно положение.

През юли прокуратурата показа части от тефтерчето, което съдържа указания за различните преписки и за лицата, които се разследват за конфликт на интереси. Най-често срещаните са: "Да се удари", "Да се забави", "Да се добавят други преписки". А най-често срещаните инициали от кого да се чака обаждане и на кого да се позвъни са "И.Ф.". След скандала Искра Фидосова напусна парламента и ръководството на ГЕРБ.

Временна комисия ще се състои от 8 членове, по двама от всяка парламентарна група, а Кирил Добрев от БСП я оглави. Тя ще работи два месеца.

От БСП и ДПС силно разкритикуваха ГЕРБ за назначението на Златанов и обвиниха бившите управляващи, че на практика са използвали комисията за репресии и саморазправа.

Още по темата
„Случаят с тефтерчето на Златанов дава основание за искане на проверка на цялата биография на Бойко Борисов”, заяви депутатът от Коалиция за България Красимир Янков по време на дебатите за Доклада за дейността на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси за 2012 г., който в крайна сметка беше отхвърлен.

„Записките от тефтерчето на Филип Златанов ни карат да мислим, че държавата като институции – МВР, ДАНС, контролни институции, най-вероятно са били управлявани по същия модел. На българските граждани трябва да бъде отговорено, още повече имайки предвид НАП, която провери имотното състояние на Цветан Цветанов в същия период. Това е основание да се поиска нова проверка. И нова проверка доколко Искра Фидосова е била нотариус”, заяви Янков.

Съпартиецът му Атанас Зафиров припомни, че подчинените на Златанов са се оплакали, че са били манипулирани, защото законите са написани така, че се дават прекалено много правомощия на председателя. Той се обяви за нормативни промени, с които да се регламентира по-голяма отчетност и прозрачност в работата на комисията, защото според него „фамозното тефтерче на Златанов разкри една публична тайна - за използването на един държавен орган за репресии”.

„Колеги от ГЕРБ, вие сте разчиствали вътрешнопартийните си проблеми чрез комисията, ние поне си ги решаваме на конгреси. Няма да ви простя, че вкарахте в български политически живост изрази като „да се удари”, „да се смачка”, „да се поръча”, обърна се към бившите управляващи социалистът Кирил Добрев.

Според него колкото по-дълго ГЕРБ е в опозиция, толкова повече тефтери ще излязат наяве.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също не си спести критиките към бившите управляващи, защото според него тефтерчето показва, че комисията, която уж трябва да е независима, е изпълнявала партийни разпореждания, които са задкулисни. „Няма по-класически пример от това, което ни разкрива тефтерчето на Златанов, има независим орган, на който обаче някой разпорежда и го принуждава да изпълнява политически поръчки.

Така че когато сега някой прави опит да е говорител на протеста, трябва да се сети, че протестите са и заради задкулисието”, коментира той.

Местан беше категоричен, че временната комисия трябва да се опита да надникне зад задкулисието и да се опита да узнае какво се крие зад абревиатурите, без да се меси в полето на прокуратурата. „Българските граждани имат право да знаят по какви механизми е била упражнявана властта на ГЕРБ в продължение на 4 години”, настоя той.

Йордан Цонев от ДПС обърна внимание и на факта, че тефтерчето няма да остане без последици и от страна на Европа. Той припомни, че комисията беше създадена в отговор на критиките на ЕК в няколко доклада по отношение на корупцията по високите етажи на властта.

„Това е скандал пред Европа и ако си мислим ние, че не ни наблюдават под лупа и че това не е доказателство пред Европа, че всяка стъпка тук се изопачава не в борба с корупцията, а в политическа саморазправа, много се заблуждаваме”, предупреди Цонев.

Подобна теза застъпи и председателят на парламента Михаил Миков. 

Според него въпросът за функционирането на комисията й не е частен, а по-широк, защото ще е и в полезрението и на европейските ни партньори и ще повлияе на мнението им дали имаме институционален капацитет да решаваме тежки въпроси.

„Поставят се и генералният въпрос за функционирането на т.нар. независими регулатори и комисии, в които парламентът и президентът излъчват свои представители и след това заживяват своя живот. Така че ще внеса промени в правилника за работата на парламента за по-голямата им отчетност”, закани се той.

Емил Радев от ГЕРБ се опита да защити Филип Златанов, като напомни, че комисията е колективен орган и решенията се вземат от всички членове.

„Много съм любопитен да излезе цялото съдържание на това тефтерче. Нека оставим прокуратурата да си свърши работата, в доста напреднала фаза е. Надявам се това да влезе в съда, за да се произнесе компетентният съд. Да не правим политическо говорене. Да се направи честно разследване и да има присъди за виновните лица”, каза той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
ya преди 10 години
WTF? "доколко ИФ е била нотариус"... предлагам да направим проверка доколко Георги Първанов е бил президент... Тези хора (в частност Красимир Янков) изтрещяха съвсем. Не е нормално членове на парламента и висшата власт въобще да бълват подобни недоносени изказвания.
33
0
 
3
 
! Отговори
съда в Страсбург преди 10 години
Проект Възродителен Процес кога ще влезе в съда в Страсбург , чакаме вече 23 години , ще има ли справедливост на тази Плaнета най сетне?
32
0
 
4
 
! Отговори
smehurko:))))))))))) преди 10 години
До голям смяхДа много голям смях е:)))))))))))))комисия която честно ще разгледа тефтерчето с председател другаря ви Колев хванат на границата с незаконно оружие и Валута в особено големи размери.Хе познайте сега къде е той ГОЛЯМ смях в парламента и председател на комисията.Човек който за това деяние закона определа над 15г затвор :)))))))))))))))). И въпрос Имали в света държава забранена със закон партия която да е действаща и На власта :))) да само в Бъллгария справка 1988г..............
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разкриването на съдържанието на прословутото тефтерче е много важно . Това ще бъде тест за зависимостта на Цацаров от ГЕРБ .
30
0
 
4
 
! Отговори
varban преди 10 години
a za tevrera na krsu chernia che imali komisia
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да не се занимават с тефтерчета и други глупости, да не отклоняват вниманието на хората от злоупотребите на предишната и сегашна тройна коалиция и да не мислят че ще им се размине,не и този път.Ще ги изметем завинаги,а лидерите и народните представители на БСП ДПС и Атака отиват в затвора.
28
6
 
7
 
! Отговори
голям смях преди 10 години
на мазния *** биографията всеки я знае, подлизурко натегач *** лапало народен хлебец в симеоново, там селският тарикат, после прислуга на сик, после ала бала тарикат село с тая и оная мадама, после слуга на царя , разходащ кучето на доган , после доган го прави генерал после селкото с.ере наред, после дъртите каки видели нещо у него/селски бабаит страхлив но де да знаят/ после енергийните тарикати/аха тоя дселко шъ ни прави грабежите/ и всичко от тоя род...ха ха ха ха...
27
5
 
8
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
тиъ ли народа бе, аз не искам герб и реформаторите - патерици, и също съм от този народ
26
4
 
12
 
! Отговори
до 18 преди 10 години
Никой не казва дали е невинна или не. Сигурно е кадрувала. Но не е нормално парламента да се занимава с тефтерче което няма никаква тежест и стойност в сэда
25
12
 
13
 
! Отговори
РР преди 10 години
Искат цялата биография на ББ, ще кажеш че не знаят... Комунист, ченге, мутра... И прадядо му не е убит от комунисти, а от съселяни заради *** истории... Какво повече да се знае за него...
24
0
 
22
 
! Отговори
Избягал преди 10 години
Проверка на биографиите на ВСИЧКИ управлявали от 1989 асам и на банковите им сметки и тези на рода им ! ВЕДНАГА извършена от ЕС
23
7
 
15
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Драгомир Стойнев: Възможно е "шоково поскъпване" на токаДавайте, мили соцовчици, катерете се по рейсовете и благославяйте щедрия Орешарски, че ви намали тока :D
22
8
 
15
 
! Отговори
info преди 10 години
До 6502Те си имат стратегия, не подценявай червената гадна пропанда. ***
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А кога ще се нищи биографията на владетелите след 89 ????????
20
9
 
18
 
! Отговори
info преди 10 години
Екстра че го има това тефтерче. Сега му е баш времето за раздухване на скандал. Хората не трябва да мислят за увеличените сметки за ток от този месец! Овчия матриал трябва да бъде притъпен.
19
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За да вкарат някой корумпиран политик в затвора са нужни доказателства. А това тефтерче е да има какво да пишат жълтата преса.
18
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да си припомним от историята колко много " народни врагове " се откриха след 9.9.1944 и как обичаната от народа Партия се справи с тях - скалъпени обвинения в измислени престъпления, обвинения в подготвяне на преврат, унищожаване лидерите на опозицията и на интелигенцията. А днес ? - Прегръщаме се с неграмотните *** в задния двор на Парламента, а интелигентните хора, които учат, работят и си отглеждат децата са наричани *** .Един брадат козел ни внушаваше държавен преврат- РАЗЛИКИТЕ ??
17
8
 
19
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Тефтерчета, ядки, катерушки... А междувременно зам.-министърът на отбраната се казва Неджми Али... Срам и позор...
16
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Генади и анонимен 8 Ако не друго, хайде обяснете, защо прасчо Фидосова напусна Парламента!Да не би да е отишла при доктор Емилова да сваля килограми, или след като излезе наяве тефтерчето на Златанов, като посрана се покри! И ТОВА ЛИ Е КОМПРОМАТ СПРЯМО НЕЯ?
15
8
 
21
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
То тефтерчето го оставете ами какво стана с прословутите костинбродски бюлетини???? А? Ни ума , ни дума!! Или Цацаров чака новите избори та пак да изкара някоя полуистина?