Промени в БСП, но няма да пипат лидера

Не било актуално да се говори, че Станишев пак може да е премиер
Обновена: 3 юни 2014 15:08 | 3 юни 2014 15:05, Веселина Йорданова
174
Промени в БСП, но няма да пипат лидера
Сергей Станишев Снимка: БТА

Освен в кабинета промени може да има и в политическото ръководство на БСП, стана ясно на пресконференция на левицата. Оставка на лидера Сергей Станишев обаче не стои на дневен ред.

„Има отделни гласове в партията за искане на оставки на ИБ и на лидера. Сега не е време за оставки“, каза зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов. Той напомни, че по думите на премиера Пламен Орешарски рокадите в кабинета няма да са повече от 5-6, и посочи, че не може да се очакват „грандиозни“ промени.

Лидерът Сергей Станишев обаче можело да поиска отделни промени в Изпълнителното бюро и за това имал мандат от Бюрото, макар по устав това да не е необходимо.

Още по темата
Дъбов не смята, че с днешна дата е актуално да се говори, че Сергей Станишев може да стане премиер на кабинет в рамките на този парламент. По думите му Станишев е можело да бъде премиер преди една година и сам се е отказал от това.

На днешното заседание на Изпълнителното бюро е имало две основни точки – оценката на комисиите на Националния съвет във връзка с изпълнението на едногодишната програма на правителството и допълнително обсъждане на анализа за представянето на „Коалиция за България“ на евроизборите.

Дъбов заяви, че от левицата приемат ниската активност, която беше показана на евровота като сигнал от избирателите, „че нещо трябва да променяме в нашата работа“.

„Анализът ни не включва промяна на лидера, смятаме, че трябва да се променят други неща“, уточни той.

Дъбов напомни, че това са били избори за Европейски парламент и според него е неуместно да се правят аналогии за това, какво българите смятат за управлението на страната. Това те го казаха преди една година, когато бяха парламентарните избори, коментира той.

По думите му анализът съдържа няколко елемента като причини за ниската активност на хората, които традиционно подкрепят левицата.

За трети пореден път не можем да мобилизираме нашите симпатизанти да гласуват активно. В лявото пространство имахме още две партии, основно АБВ, която взе от нас един мандат и го даде на ГЕРБ. Не по-малко хора, отколкото са гласували за АБВ, останаха вкъщи, незнайеки каква посока да изберат, каза той.

По думите му своето отражение върху изборите е дала и кризата в Украйна и по-конкретно проевропейската позиция на министри и политици.

Друга причина за ниския резултат левицата вижда в правителството. „Не сме недоволни от правителството, но хората не виждат достатъчно лява политика от правителството, което работи с мандата на БСП“, разясни Дъбов.

Доста време на заседанието на ИБ е отделено и на проекта за газопровод „Южен поток“, за който ЕК официално обяви, че стартира наказателна процедура.

От БСП смятат, че това е проект, който задължително трябва да бъде изпълнен на територията на България, най-вече заради диверсификацията на газовите доставки.

Ясно е, че получихме остро предупреждение от страна на избирателите, жълт картон, коментира и Борислав Гуцанов, член на Изпълнителното бюро.

По думите му на база на анализите, които се очаква да са готови тази седмица, ще се види какво се случва в кабинета и какво трябва да се направи оттук нататък с ясни два-три ангажимента, един от които категорично щял да е газопроводът „Южен поток“.

Гуцанов подчерта, че след разговори с коалиционния партньор ДПС и с много по-активното участие на мандатоносителя БСП ще бъдат направени промените в правителството.

„Ние, като основна политическа партия, трябва категорично да застанем зад виждането възстановяване на икономиката на държавата, иначе няма как да има перспектива и развитие за страната“, убеден е той.

По думите му БСП върши много добри неща, но не успява да стигне по най-добрия начин до „ума и сърцата на хората“.

Дъбов съобщи, че навръх Черешова задушница в събота БСП няма да прави пленум. Заседанието на Националния съвет ще бъде съвместно с ПГ в началото на следващата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: БСПСергей Станишев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
15
 
! Отговори
anti преди 10 години
Гледам в темата за Южен поток е било пълно със съветофили, дето пишат че ще излизаме от ЕС. Аз вече си купих дълго въже, направете го и вие. През 1990 не ги избихме, но сега не трябва да допускаме тази грешка!
51
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НИКАКВО ПИПАНЕ на СерГЕЯ!Това е най родолюбивото дело за МАЙКА БЪЛГАРИЯ!ОКРАДОХТЕ Я, ИЗБИХТЕ УМНИТЕ,ПРОГОНИХТЕ ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ!ИЗМОРИХТЕ членовете на вашата партия,НО ИЗМОРИХТЕ ОТ НИЩЕТА И ХИЛЯДИ ДРУГИ БЪЛГАРИ!ЕДНО ПОНЕ МОЖЕ ДА УТЕШИ НАРОДА-да се зАТРИЕ ТАЗИ ПРЕСТЪПНА КЛИКА!Тогава наистина ще се създаде НОВА ЛЯВА ПАРТИЯ,без ПАРТИИНИ ОЛИГАРСИ КАТО ГЕРГОВ и плеяда крадци.ЩЕ ИМА нови ПРОФСЪЮЗИ които ще ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСА НА РАБОТЕЩИТЕ и ЩЕ СЕ БОРЯТ за ДОСТОЕН И БЕЗОПАСЕН ТРУД от Ковачки, Пиргова
50
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП е направила мобилизация на всички долни и миризливи *** ,за да пишат във форумите и да лъжат.Много пари ще дадът за да се задържи този долен кабинет и партийката на Станишко - мишока
49
0
 
16
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
Смешници! Оставка бе, некадърници!
48
0
 
9
 
! Отговори
15/15 преди 10 години
И рече Господ Бог-да бъде жив и здрав и да води Партията още 100г.и той милия слушка, какво друго му остава.....ПЕС-а го отритна, ФЕС-а се отдръпна,ХЕС-а се скатава.....и остава слубица в БСП-то, па до когато го изнесат с букети...
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Промените в кабинета ще са повече министри за ДПС. Иначе няма кабинет. :)Еничари неедни...
46
1
 
13
 
! Отговори
nedkodd преди 10 години
Промяна,промяна ама каква промяна ще направи бесепетуof, сетих се сергей ще обуе на бос крак обувките на моника-12 сантиметра ток,може и фустичка да му сложат,я пък някое сутиенче двойна мародерска заплата,а на червените бабички от 01,07,2014 българският министър асан адемуф ще им даде по 5/ ПЕТ / ЛЕВА увеличение на пенсията???Да живей сержъ!
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Партията е над държавата и народа, но лошото е, че Станишев се слага и над партията, по-близко до Господ.
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГРЕШКА ЧЕ СЕ КОАЛИРА С ДПС И СЕГА НИ УПРАВЛЯВАТ ТУРЦИА КАКВИ БЪЛГАРИ СА ТЕЗИ КОЙТО СЕ ПРОДАВАТ ЗА ПАРИ И ВЛАСТ НА ТУРЦИ.
43
1
 
14
 
! Отговори
Dan преди 10 години
По думите му БСП върши много добри неща, но не успява да стигне по най-добрия начин до ума и сърцата на хората..... и кои са тези неща, кажете едно нещо, защото аз като започна с лошите неща - от заемите в млрд. и мина през продаването на златни акции кадруването на всички нива и свърша с последната простотия да намалявате топлата вода с по-малко от 1% а парното да скочи от 1-ви няколко пъти...НАГЛИ СЪЩЕСТВА ЕЙ, БЕЗОЧЛИВИ, НО НАЙ-ХУБАВОТО Е ЧЕ СТАНИШЕВ ОСТАВА ЛИДЕР, ЗА ТОВА СЕ РАДВАМ ИСТИНСКИ
42
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този Станишев няма ли малко достойнство
41
0
 
18
 
! Отговори
ала -бала преди 10 години
Апарата пази Дъбов ,Станишев и т.н. Той пази тях.Хората не могат да търпят блудкавите и оядени в ИБ . Крайно време е за експерти в правителството и отвореност към обществото.Не крийте- споделяйте.Точни твърди и ясни отношения с коалиционния партньор.Отидете при хората а не само по червените павета.Покажете проблем-решете го-информирайте и разяснете какво е направено
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
станишев ще си ходи на 18 като стане комисар, не по-рано. Сега обаче иска леееко да отпуши клапанаи в същото вреем да стеген редиците.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отново забравиха държавата и хората,все за гадната партийка си мислят тези ***, забравих - гадни ***
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нека се махнат от ИБ всички, които се обявиха срещу преференциите - ЯНаки, Дъбов, И.Йотова, Кутев..... нека останат само млади хора
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ритат му *** всеки път, но комунягата е обучен, никога да не пуска кокала, стига да се *** с парички.
36
0
 
11
 
! Отговори
№15 преди 10 години
Някак си тоя го запомних като 15.
35
0
 
11
 
! Отговори
аз там преди 10 години
до 38Днес са на Позитано да си получават парите за писаното миналия месец. Ведомостта си е ведомост - от утре пак са тук :)
34
0
 
18
 
! Отговори
dd преди 10 години
ХА-ха-ха-ха! Значи наесен разликата става 20%.
33
0
 
17
 
! Отговори
Кой-Той преди 10 години
Няма по-долна,крадлива,мизерна и гадна партия от БКП - БСП Такава помиярщина и продажност в името на няколко олигархични кръга няма, народа кучетата го яли.Тоя долен съсел Сергей Станишков - мишока е като насрало се дете.Само дето Моника му бърше ***, а съпартийците го облизват,лижете беееее