Промени в БСП, но няма да пипат лидера

Не било актуално да се говори, че Станишев пак може да е премиер
Обновена: 3 юни 2014 15:08 | 3 юни 2014 15:05, Веселина Йорданова
174
Промени в БСП, но няма да пипат лидера
Сергей Станишев Снимка: БТА

Освен в кабинета промени може да има и в политическото ръководство на БСП, стана ясно на пресконференция на левицата. Оставка на лидера Сергей Станишев обаче не стои на дневен ред.

„Има отделни гласове в партията за искане на оставки на ИБ и на лидера. Сега не е време за оставки“, каза зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов. Той напомни, че по думите на премиера Пламен Орешарски рокадите в кабинета няма да са повече от 5-6, и посочи, че не може да се очакват „грандиозни“ промени.

Лидерът Сергей Станишев обаче можело да поиска отделни промени в Изпълнителното бюро и за това имал мандат от Бюрото, макар по устав това да не е необходимо.

Още по темата
Дъбов не смята, че с днешна дата е актуално да се говори, че Сергей Станишев може да стане премиер на кабинет в рамките на този парламент. По думите му Станишев е можело да бъде премиер преди една година и сам се е отказал от това.

На днешното заседание на Изпълнителното бюро е имало две основни точки – оценката на комисиите на Националния съвет във връзка с изпълнението на едногодишната програма на правителството и допълнително обсъждане на анализа за представянето на „Коалиция за България“ на евроизборите.

Дъбов заяви, че от левицата приемат ниската активност, която беше показана на евровота като сигнал от избирателите, „че нещо трябва да променяме в нашата работа“.

„Анализът ни не включва промяна на лидера, смятаме, че трябва да се променят други неща“, уточни той.

Дъбов напомни, че това са били избори за Европейски парламент и според него е неуместно да се правят аналогии за това, какво българите смятат за управлението на страната. Това те го казаха преди една година, когато бяха парламентарните избори, коментира той.

По думите му анализът съдържа няколко елемента като причини за ниската активност на хората, които традиционно подкрепят левицата.

За трети пореден път не можем да мобилизираме нашите симпатизанти да гласуват активно. В лявото пространство имахме още две партии, основно АБВ, която взе от нас един мандат и го даде на ГЕРБ. Не по-малко хора, отколкото са гласували за АБВ, останаха вкъщи, незнайеки каква посока да изберат, каза той.

По думите му своето отражение върху изборите е дала и кризата в Украйна и по-конкретно проевропейската позиция на министри и политици.

Друга причина за ниския резултат левицата вижда в правителството. „Не сме недоволни от правителството, но хората не виждат достатъчно лява политика от правителството, което работи с мандата на БСП“, разясни Дъбов.

Доста време на заседанието на ИБ е отделено и на проекта за газопровод „Южен поток“, за който ЕК официално обяви, че стартира наказателна процедура.

От БСП смятат, че това е проект, който задължително трябва да бъде изпълнен на територията на България, най-вече заради диверсификацията на газовите доставки.

Ясно е, че получихме остро предупреждение от страна на избирателите, жълт картон, коментира и Борислав Гуцанов, член на Изпълнителното бюро.

По думите му на база на анализите, които се очаква да са готови тази седмица, ще се види какво се случва в кабинета и какво трябва да се направи оттук нататък с ясни два-три ангажимента, един от които категорично щял да е газопроводът „Южен поток“.

Гуцанов подчерта, че след разговори с коалиционния партньор ДПС и с много по-активното участие на мандатоносителя БСП ще бъдат направени промените в правителството.

„Ние, като основна политическа партия, трябва категорично да застанем зад виждането възстановяване на икономиката на държавата, иначе няма как да има перспектива и развитие за страната“, убеден е той.

По думите му БСП върши много добри неща, но не успява да стигне по най-добрия начин до „ума и сърцата на хората“.

Дъбов съобщи, че навръх Черешова задушница в събота БСП няма да прави пленум. Заседанието на Националния съвет ще бъде съвместно с ПГ в началото на следващата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: БСПСергей Станишев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
15
 
! Отговори
kristko преди 10 години
Със стари к..рви нов бардак не се прави!То по-точно нищо няма да промените!
31
0
 
23
 
! Отговори
anti преди 10 години
Къде е съветофилската позитанска *** да си защити "лидера"? Май май ще ги товарим на шлепове за Сочи!
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, никой не го интересува какво в БСП, ако искат могат да се омажат и замерват с *на.Да се махат от управлението на държавата.Некадърници и разбойници. АЙДУЦИ.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
samo avtomata za tia paraziti v sofia nishto drygo ne gi opravia osven kyrshyma .
28
3
 
19
 
! Отговори
До левите избиратели преди 10 години
До партиен член:Ами гласувайте за АБВ- и Калфин, и Първанов, са най-успешните леви политици! За какво се занимавате с *** Станишев, Мая Маналова (няма да я квалифицирам) и пияндето Миков! Това ли е елита?
27
0
 
16
 
! Отговори
az tam преди 10 години
Няма по добър подарък за ГЕРБ от това, тоя *** комплексар да е начело на БСП. Още 100 години да изкараш там брато и последен да я напуснеш :))
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахаа, няма ги дежурните платени *** на червената ***, да слагат минуси на коментарите!!
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гей в затвора, ще е забавно.
24
0
 
15
 
! Отговори
Ежко-Бежко преди 10 години
Докато не се махне проваленият и лишен от всякакви лидерски качества Станишев, много хора с леви убеждения, какъвто съм и аз, няма да гласуват за БСП. Колкото повече дреме на председателския пост, толкова повече ще затъва единствената лява партия в РБ. Все още вярвам, че има свестни хора в нея, да им дадем път!
23
0
 
5
 
! Отговори
Р Б преди 10 години
Ние пък му подготвяме делата и килия.
22
0
 
12
 
! Отговори
сърп и чук преди 10 години
Серж не го пипайте! Никой не може да унищожи толкова ефективно БСП, както той. Затова докато не си изпълни задачата да стои начело. Колкото по-дълго, толкова по-противни стават всички камуняги! Освен това като не изпълни и искането на Ес за спиране на Южен поток и от ЕП ще му резнат тиквата...
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПОДМАЗВАЙКИ СЕ НА СерГЕЙ ,правят ГОЛЯМ ПОДАРЪК НА ГЕРБ!ЧЕСТИТО! БРАВО НА ПАРТИЙНИТЕ АПАРАТЧИЦИ,дето без застъпка от СерГЕЯ нямат СПОСТОБНОСТ да разделят 3 кила трици на 9 магарици!ПОДМЕТКИ ! КРАДЛИВИ НАГАЖДАЧИ!ЧЕСТНИТЕ КОМУНИСТИ да събират камъни и с торбите на ПОЗИТАНО ДА ВИ СТРОШАТ ГЛАВИТЕ!
20
0
 
20
 
! Отговори
да преди 10 години
Стойте не пипайте нищо, само това гарантира, че ще изчезнете. След като за една година си намалихте избирателите с 65% (550хил), значи нещата за България вървят на добре, щото скоро власт няма да видите.
19
0
 
17
 
! Отговори
ДО ИБ на БСП преди 10 години
Изпълнителнителното бюро на БСП се състои от некадърници и страхливци, които не смеят да се противопоставят на загубилия ДЕВЕТ броя избори Станишев! Такива страхливци и по Бай Тошово време е нямало в Столетницата! Единственото логично обяснения БСП-ДПС да крепят правителството е, че искат да узаконят кражби и далавери с Южен поток! Слава богу, членове сме на ЕС и там няма да позволи кражбите и ощетяването на българския данъкоплатец! Добре, че не разчитаме на българския съд, прокуратура и МВР ...
18
0
 
11
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
Вие като не искате промени ние трябва да сменим партията
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е няма такива мазохисти като социалистите, имам чувството, че им е хубаво да ги побеждават на избори и да затъват все повече и повече! Ако не живеехме в тази страна щеше дори да ни е забавно да ги гледаме отстрани, но за съжаление, всички ние сме потърпевши от магарешкия им инат!
16
0
 
13
 
! Отговори
Ха ха хааааа преди 10 години
Бог е чул молитвите на мутрата. Столетницата даде фира.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не бих го пипнал и с въдичарски прът.
14
0
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
С този ЛИДЕР колко избори още ще загубят? Толкова ли е СКЪПОценен?От кога комунистите са толкова вярващи, че ще почитат и задушницата ?"След Възнесението на Господа входът на Царството небесно в невидимия свят - на рая, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра - и ще се моли за тях до свършека на света."
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво! Докато тоя съсел-крадец е начело, комунистическата партия ще бъде съсипана най-качествено.