Близнашки обеща да продължи ключовите реформи

"Няма да останем слепи и глухи към болките на нашите сънародници"
Обновена: 5 авг 2014 14:07 | 5 авг 2014 11:37, Веселина Йорданова
63
Близнашки обеща да продължи ключовите реформи
Снимка: Reuters

Да внесе стабилност, да подобри образа на България пред партньорите ни и да продължи работата по ключови реформи, обеща служебният премиер Георги Близнашки за работата на кабинета си.

В първите си думи, след като бе представен от президента, Близнашки заяви, че във време на остро политическо противопоставяне целта на служебното правителство ще бъде постигане на повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението.

По думите му това изисква повече отвсякога придържане към Конституцията и законите на страната „за възстановяване на обществения морал и за изграждане наново на доверието на гражданите към държавните институции“.

Близнашки обеща, че всички министри ще се придържат към принципа на законността като основен конституционен принцип.

Няма съмнение, че това правителство трябва да осигури преди всичко добра администрация, която остава отзивчива към нуждите на обществото като цяло и към отделните граждани, смята новият служебен премиер.

Подобно на президента по-рано, Близнашки също заяви, че кабинетът му ще разполага с ограничени ресурси след отказа на 42-то НС да актуализира бюджета.

Той призова за национална солидарност към пострадалите от наводненията и да се помолим „природата да бъде по-милостива“. Няма да останем слепи и глухи към болките на нашите сънародници, заяви новият служебен премиер във връзка с наводненията, сполетели страната и обеща те да бъдат подпомогнати.

Още по темата

Новият служебен премиер декларира, че кабинетът му ще се противопостави твърдо на всякакви опити за опорочаване на вота на хората на 5 октомври. Нека да не се забравя, че отговорността и тежестта на този избор е граждански дълг на всеки един от нас, апелира той.

В заключение професорът каза, че в продължение на 405 дни българските граждани са демонстрирали твърда воля и решимост да отстояват човешкото си достойнство и демократичните си убеждения „в противовес на арогантните опити на олигархията да наложи своя диктат над страната“.

Според него следващата стъпка е да участват активно в предизборната кампания и направят своя избор на 5 октомври. Властта се връща при своя суверен, нека като отговорни граждани докажем, че сме мъдър и горд народ, който е в състояние да се самоопределя, да се самоуправлява и сам да решава собствената си съдба, подчерта той.

Близнашки изрази увереност, че предстоящият предсрочен вот ще предизвика широка обществена мобилизация и висока гражданска активност. Той напомни, че само така ще имаме легитимен резултат, който няма да се оспорва, и „ясно и несъмнено изразено мнозинство в НС“.

Служебният премиер декларира пред президента, че министрите ще направят всичко по силите си да изпълнят своя дълг и оправдаят гласуваното им доверие.

В края на представянето президентът и назначеният от него втори служебен кабинет се подредиха за обща снимка.

Хубави хора, хубав екип, дано да не се случват бедствия, докато управляват, бяха първите думи пред журналисти на вицепрезидента Маргарита Попова. Тя похвали решението на президента Росен Плевнелиев да има вицепремиер по правосъдието.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
9
 
! Отговори
сс преди 9 години
Реформи? Какви реформи, в България реформи не се правят от 2001 година, с изключение на реформите за далавера.
33
2
 
8
 
! Отговори
ГОРЧИВАТА ИСТИНА преди 9 години
ДО ГОСТДА, СВОБОДНИ СМЕ ДА ГОВОРИМ КАКВОТО НИ ПАДНЕ И КАКВО ОТ ТОВА, ДА СМЕ БЕЗ РАБОТА И БЕЗ СМИСЪЛ НА ЖИВОТА, ДА НИ ЛЪЖАТ И МАНИПУЛИРАТ,ДА НИ ГРАБЯТ МУТРИ,АМЕРИКАНЦИ, "ЕВРОПЕЙЦИ".ГОВОРЯ ЗА ОНЕЗИ 90% ОТ БЪЛГАРИТЕ,КОИТО СА ВСЪЩНОСТ НАРОДА. ДА СМЕ НЕОБРАЗОВАНИ, БЕЗПРОСВЕТНИ И ВСЯКАКВИ КРАДЛИВЦИ ВКЛ. И Т.НАР.ПРЕЗИДЕНТ ПЛЕВНЕЛИЕВ,НА КОЙТО ДА МУ ОТКРИЯТ ПРОЦЕДУРА ПО ИМПИЙЧМЪНТ ЗА ОТКРИТИЯ ОПИТ ПОД ДИКТАТА НА МУТРАТА ДА ОТКРАДНАТ 3,5 МИЛИАРДА ОТ ПАРИТЕ НА НАРОДА.ТОВА Е БЪЛГАРСКАТА /НЕ/СВОБОДА
32
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рубриката КОМЕНТАРИ към този сайт трябва да се закрие.Защото с всеки изминал ден все по-ярко лъсва неграмотността, глупостта и простащината на българското население. ДА НЕ СЕ ИЗЛАГАМЕ ПОВЕЧЕ!
31
4
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
До политологИ ГЕРБ, и ГЕРБ ! Те са в тайна коалиция с ДПС отдавна. Кафеварката за ТУРСКО кафе на Бойко работи ... :)Тъкми се следизборна коалиция БОСТАН (БОйко+меСТАН) !
30
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно съвсем сме претръпнали щом дори не протестираме срещу назначаването на такава мазна корумпирана и алкохолизирана мутра начело на държавата.
29
3
 
2
 
! Отговори
остин преди 9 години
До Дежурен Атакиста пиите си хапчетата бе ненормалници..........
28
3
 
4
 
! Отговори
гост преди 9 години
До ЗА КАКВО ГОВОРИМКога ще спрете с тези опорни точки --кой бил комунист. Важното е какво правим през годините ,в които вече имаме свобода да бъдем други.
27
5
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ+ДПС преди 9 години
Другарят Мазнишки - изборът на ГЕРБ ! :)
26
5
 
9
 
! Отговори
Дежурен Атакист преди 9 години
Атака - победа!
25
8
 
9
 
! Отговори
Пиар агент преди 9 години
Червения *** вече се мята като риба на сухо. Чуди се каква глупост да напише , ама като не му се отдава и е неграмотен какво да го коментираш. Хайде червено *** пиши ама няма вече кой да ти плаща.
24
0
 
8
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Вече над 10 години неграмотни и необразовани хора от ДПС т.н. Български турци стопанисват язовири за да гледат риба. Тези *** нищо не ги интересува, само гледат печалбата, ако ще и цяла България да се удави. Накрая нека кажем на по младите , че БСП и Луканов създадоха противоконституционната партия ДПС , а и сега БСП и ДПС управляват т.е. крадат заедно.
23
5
 
4
 
! Отговори
социолог преди 9 години
След Орешарски виден крадец на банки и първи приятел на В. Божков-черепа, който и да е ще е по достоен от Олигарски. Въобще , който и министър да дойде след предишните ще е ангел небесен в сравнение с престъпниците от БСП и ДПС . Проклятието на България е БСП и ДПС.
22
1
 
11
 
! Отговори
ЗА КАКВО ГОВОРИМ преди 9 години
КОМСОМОЛЕЦ/ПЛЕВНЕЛИЕВ/ ДО КОМУНИСТА/БЛИЗНАШКИ, БОКО ТИКВАТА И ПР./КОМУНИСТ ДО КОМСОМОЛЕЦА И ТАКА ДО КРАЯ НА СВЕТА.КАК САМО СТАНАХА ДЕМОКРАТИ, ПРОТЕСТЪРИ И НОВИ ХОРА,КОИТО ЩЕ ПРОМЕНЯТ НЕЩО.СРАМ, СРАМ СРАМ И ПОЗОР.А МИНИСТЪРКАТА НА КУЛТУРАТА РУМЯНА КОЛАРОВА Е ВНУЧКА НА АКТИВНИ БОРЦИ И СТАНА СТУДЕНТКА В СУ С ПРЕДИМСТВО КАТО ТАКАВА ВНУЧКА.
21
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЛИЗНАШКИ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ СОЦИАЛИСТ В БЪЛГАРИЯ. АЗ СЪМ СЛУШАЛА ИЗКАЗВАНИЯТА МУ В ПАРЛАМЕНТА И ТОЙ Е МНОГО ДОСТОЕН ЧОВЕК НО В ТАЗИ ПАРТИЯ СА СЕ СЪБРАЛИ САМО СРБРОЛЮБЦИ И ЛИПСВАТ ИДЕИ И ЛИПСВА НАРОДА.ТОВА Е НАЙ-ДЯСНАТА ПАРТИЯ -ХПАРТИЯТА НА МИЛИОНЕРИТЕ !
20
3
 
4
 
! Отговори
Прост преди 9 години
До ДАНЧОТи не си в ред или неживееш в БГ. КОЕ И Е ЦВЕТУЩОТО НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД УПРАВЛЕНИЕТО НА ОРЕШАРСКИ?Кажи ми само едно, неискам повече. Защото нещата които не направи и които направи срещу БГ са доста.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кои са ключовите реформи?????От 25 години живеем само в реформи!!!!!Другите страни започват реформа и до 3 години я завършват!!!!У нас 25 години не стигат!!!Баси и народа!!!Не казвам политици,а народа,защото народа избира политиците и ги контролира!!!Мога само да адмирирам хората,които емигрират,защото с "ние които оставаме да се борим в България" не става нищо.Хората оставащи в България единствено си "живуркат" доколкото могат.Така известните "протести" се водят от подставени хора.
18
4
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Това, че Близнашки е политически хамер(леон и мазник като човек е факт.Тук обаче не е въпросът за личността на Близнашки. Въпросът е принципен !1 години викове и крясъци ОСТАВКА, за да махнат Орешарски и да сложат Близнашки ...Това някаква шизофрения ли е, господа *** ?Орешарски беше човек на десницата преди години. Близнашки е още топъл комунист. Преди няколко месеца са го изгонили от БСП.За какво става въпрос тогава ?
17
6
 
11
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 9 години
Чакаме протестърите още довечера да излязат на протест. :)Нали бяха срещу комунистите ? Близнашки е бил член на БСП до преди няколко месеца. Оглавявал е софийската организация на БСП през 90-те, бил е член на Висшия партиен съвет и кандидат-депутат от БСП на последните избори ...Сега този комунист ли е или като лиже вече хамерикански *** не е комунист ?Чакаме Бойко Тиквата да каже нещо за комунистите ... :)И да си върне партийния билет, че от БСП го търсят. :)
16
2
 
6
 
! Отговори
до троловете: преди 9 години
Не сме народ, не сме народ, а ***,хора, дето нищо не щат да вършат......Само знаем и можеме, и щемеедин други злобно да се ядеме...Петко Славейков
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде бе успокоите се. Още не е влезнал в длъжност и вие вече го ругаете. Вярно е че българина има правото да е по-добре и да иска да е по-добре, ама защо плюете без още да сте видели правението му. о така никога няма да намерим сносен политик, ако ругаем всеки преди да е влезнал в длъжност и сме черногледи. Не съм много по политиката, така че не знам какви ги е вършил преди това Близнашки, но смятам че като избран има правото на шанс поне да покаже управлението си. След това може да се критикува