Близнашки обеща да продължи ключовите реформи

"Няма да останем слепи и глухи към болките на нашите сънародници"
Обновена: 5 авг 2014 14:07 | 5 авг 2014 11:37, Веселина Йорданова
63
Близнашки обеща да продължи ключовите реформи
Снимка: Reuters

Да внесе стабилност, да подобри образа на България пред партньорите ни и да продължи работата по ключови реформи, обеща служебният премиер Георги Близнашки за работата на кабинета си.

В първите си думи, след като бе представен от президента, Близнашки заяви, че във време на остро политическо противопоставяне целта на служебното правителство ще бъде постигане на повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението.

По думите му това изисква повече отвсякога придържане към Конституцията и законите на страната „за възстановяване на обществения морал и за изграждане наново на доверието на гражданите към държавните институции“.

Близнашки обеща, че всички министри ще се придържат към принципа на законността като основен конституционен принцип.

Няма съмнение, че това правителство трябва да осигури преди всичко добра администрация, която остава отзивчива към нуждите на обществото като цяло и към отделните граждани, смята новият служебен премиер.

Подобно на президента по-рано, Близнашки също заяви, че кабинетът му ще разполага с ограничени ресурси след отказа на 42-то НС да актуализира бюджета.

Той призова за национална солидарност към пострадалите от наводненията и да се помолим „природата да бъде по-милостива“. Няма да останем слепи и глухи към болките на нашите сънародници, заяви новият служебен премиер във връзка с наводненията, сполетели страната и обеща те да бъдат подпомогнати.

Още по темата

Новият служебен премиер декларира, че кабинетът му ще се противопостави твърдо на всякакви опити за опорочаване на вота на хората на 5 октомври. Нека да не се забравя, че отговорността и тежестта на този избор е граждански дълг на всеки един от нас, апелира той.

В заключение професорът каза, че в продължение на 405 дни българските граждани са демонстрирали твърда воля и решимост да отстояват човешкото си достойнство и демократичните си убеждения „в противовес на арогантните опити на олигархията да наложи своя диктат над страната“.

Според него следващата стъпка е да участват активно в предизборната кампания и направят своя избор на 5 октомври. Властта се връща при своя суверен, нека като отговорни граждани докажем, че сме мъдър и горд народ, който е в състояние да се самоопределя, да се самоуправлява и сам да решава собствената си съдба, подчерта той.

Близнашки изрази увереност, че предстоящият предсрочен вот ще предизвика широка обществена мобилизация и висока гражданска активност. Той напомни, че само така ще имаме легитимен резултат, който няма да се оспорва, и „ясно и несъмнено изразено мнозинство в НС“.

Служебният премиер декларира пред президента, че министрите ще направят всичко по силите си да изпълнят своя дълг и оправдаят гласуваното им доверие.

В края на представянето президентът и назначеният от него втори служебен кабинет се подредиха за обща снимка.

Хубави хора, хубав екип, дано да не се случват бедствия, докато управляват, бяха първите думи пред журналисти на вицепрезидента Маргарита Попова. Тя похвали решението на президента Росен Плевнелиев да има вицепремиер по правосъдието.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 12,Какъв Андрей Луканов, онзи беше зъл гений, а този е един обикновен книжен плъх, който няма общо с реалността.
13
7
 
7
 
! Отговори
ДАНЧО преди 9 години
До Анонимен: РАЗБИРА СЕ ,ЧЕ НЕЩАТА НЕ СА ТАКИВА КАКВИТО ГИ ИЗПИСВАТ ГЕРБЕРИ ,СЕДЕСАРИ ,РЕФОРМАТОРИ/ЛИКВИДАТОРИ/ ! ЗАЩОТО ОРЕШАРСКИ БЕШЕ НАЙ ДОБРИЯ ПРЕМИЕР ОТ 1989 Г. НАСАМ -ПРОСТО ГОРЕ ОПИСАНИТЕ ГО ГРАБНАХА БУКВАЛНО ОЩЕ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН И В ИМЕТО НА КОРПОРАТИВНИ ИНТЕРЕСИ ,ЕЖЕДНЕВНО ПРЕЧЕХА И ДОВЕДОХА НЕЩАТА ДО ОСТАВКО ! ТОВА СЕ НАРИЧА АНАРХИЯ И СЕ ЛЕКУВА СЪС СЪД ,ЗАТВОР И Т.Н. ! ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ ГИ ЗНАЕМ ,НО "ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ " ! БЪЛГАРИЯ Е В ЦВЕТУЩО ПОЛОЖЕНИЕ И МОЖЕМ ДА СИ ПРАВИМ ИЗБО
12
3
 
8
 
! Отговори
морски преди 9 години
Браво демократи,избрахте си върл комунист за премиер!Ха честито!
11
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е новият Андрей Луканов.
10
0
 
17
 
! Отговори
DARK преди 9 години
От 25 години слушам само за реформи!Всяка година всичко се реформира и пак не работи писна ми вече!
9
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Близнашки забелязвам едно качество,което ме е впечатлило единствено във Фандъкова.Някаква благост,мекота в поведението.И то не театрална такава,а истинска,извираща дълбоко от сърцето.Дано това толкова благородно качество, в държава като България ,разкъсвана от противоречия,не се превърне в недостатък за управлението му
8
2
 
11
 
! Отговори
ЦЕЦО преди 9 години
До Анонимен: ВСЯКО ПРЕДАТЕЛСТВО СЕ ВЪЗНАГРАЖДАВА С БОНУСИ ОТ ТИПА НА "МИСТЪР 10 % " , НО ТУК ВЕЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПОЛИТИЧЕСКА ХАМЕЛИОНЩИНА ! МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ СЛУЖЕБЕН ПРЕМИЕР МУ СЕ ИСКАШЕ НА БЛИЗНАКОВ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ НА ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ БСП,НО ЯВНО ПРАВИЛНО СА ГО ОЦЕНИЛИ ,КАТО СА ГО ДЪРЖАЛИ НА СТРАНИ ! ИНАЧЕ ,ТАЗИ СТЪПКА НА ПЛЕВНЕЛИЕВ И БОРИСОВ НЕ Е ИЗНЕНАДА -БЕЗХАБЕРНИКА ЛИКУВА СЕГА !
7
3
 
5
 
! Отговори
lyudmil stoyanov преди 9 години
Аз не мога да разбера що за човек би станал служебен премиер. За 3 - 4 месеца само бели могат да се натвроят.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Работата на служебното правителство не е да прави реформи!Може ли малко по-подробно професорът да рязясни, какво има конкретно предвид.
5
2
 
12
 
! Отговори
до 4 ай-ти преди 9 години
Няма как да очаквате от служебното правителство да направи каквито и да е еформи в дългосрочен план. Те ще закрепят положението до изборите. А кога ще дойде българския Виктор Орбан това вече никой не знае :)
4
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По големо *** от този е само Бойко Борисов.
3
4
 
16
 
! Отговори
ай - ти преди 9 години
-"Няма да останем слепи и глухи към болките на нашите сънародници" Уважаеми другарю Близнашки, болките на хората са мзиерията,недоимъка,материалната нищета, липсата на средства,ограниченията и скотския живот,които са обусловени от ниските заплати и пенсии,това и изгони половин България в чужбина!Вие поемате ли ангжимент да се справите с истинските ни проблеми!Защото ни писна от демагогия,лицемерие и реторика като на конгрес на БКП 77-*** годинаНе сме електората на Борисов от 2009НеСмеКучета
2
15
 
7
 
! Отговори
Hexz преди 9 години
Пожелавам им успех. Този човек показа, че независимо от коя партия е може да се обединят и да работят за благото на народа !!!
1
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 9 години
А да видим сега дали няма да се започне със смяна на областните управители, като миналото служ. правителство. Зер трябва да се готвят избори и най-вече да се проведат. Дали ще има де жавю???