Турските медии за Местан: ДОСТ ще е за българи, турци, роми

Партията ще споделя общите ценности на НАТО и ЕС
166
Турските медии за Местан: ДОСТ ще е за българи, турци, роми
Снимка: Булфото, архив

Турските медии проявяват подчертан интерес към учредяването в България на новата партия ДОСТ на Лютфи Местан.

Още по темата

В емисията си на български език турската национална телевизия и радио ТРТ помества подробен репортаж с коментар по темата.

В статия под заглавие "Местан учредява нова партия" се акцентира, че след инцидента със сваления руски самолет, нарушил турското въздушно пространство, Лютфи Местан е защитил интересите на Турция.

"Основателят на ДПС Ахмед Доган обаче заяви, че България, която е член на НАТО, не трябва да взема страна в турско-руския конфликт и УС на ДПС взе решение за отстраняването от партията на Местан, който бе избран за неин лидер през 2013 г. ", посочва радиото.

Отбелязва се, че името на новооснованата от Лютфи Местан партия е "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ).

Движението за права и свободи (ДПС), което бе учредено през 1990 г. е смятано за една от ключовите формации в българската политика. В 240-членния парламент на България ДПС има 36 депутати, коментира медията.

В материал, озаглавен "Българските турци учредяват нова партия" близкият до турското правителство вестник "Стар" отбелязва, че основите на новата партия ДОСТ са били поставени след отстраняването на Лютфи Местан от лидерския пост и изключването му от партията.
Подчертава се, че новата партия е била учредена в София с участието на над 250 души.

"ДОСТ ще бъде една нова партия, която ще споделя общите ценности на партньорите в НАТО и ЕС", отбелязва вестникът.

"Стар" се спира и на позицията, изразена от Местан, че е осъдил анексирането на Крим от Русия. "Ние от партията ДОСТ направихме своя избор. Този избор не е политически. Това не е политически избор между Русия и Турция", казва той, цитиран от вестника.

В България бяха поставени основите на партията ДОСТ, пише изданието "Дюня Бюлтени". То поставя акцент върху изказването на Лютфи Местан, че "партията ще бъде отворена за всички българи, турци, роми, помаци, евреи и дори арменци, които не считат етническите различия за заплаха за националната сигурност, а ги възприемат като ценност".

Посочва се също, че са необходими 2500 подписа за свикването на конгрес на новата партия. Лютфи Местан заяви, че работят много активно за изпълнение на тази задача", посочва изданието.

Силна подкрепа от сънародниците в Турция за Партията ДОСТ. Под това заглавие се отбелязва, че най-значимата подкрепа за новата турска партия в България ДОСТ е заявена от неформалната гражданска организация "Платформа на балканските гьочмени", в която членуват главно репресираните по време на Възродителния процес, бивши затворници в Белене и други граждански сдружения на българските турци.

Сред гостите на учредителното събрание е бил и Неджметтин Хак, който е основател на Турското национално освободително движение през 1985 г.

Сънародниците са заявили подкрепа за партията на Лютфи Местан.

Турските медии отбелязват също, че Местан отново е бил глобен, за това, че на публична изява говори на майчиния си турски език. Това е станало по време на публична изява в петък в град Исперих. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
7
 
15
 
! Отговори
патриот преди 8 години
Ако на Местан му се позволи да си направи турска партия с турско име в република България , Борисов и ГЕРБ са за политическото бунище.
81
7
 
17
 
! Отговори
Позор! преди 8 години
Регистрирането на нова ТУРСКА партия в България ,доказва,че при политиците и магистратите ЛИПСВА всякакво национално самосъзнание и нарушава БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ! А участието в тези партии на неколцина българи-предатели ,не ги прави нормални , а националистически!
80
4
 
8
 
! Отговори
до Борис 1 преди 8 години
По времето на Борис I в България се завръщат антите славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език. И така всички започват да говорят на славянски.....Абе я помисли,че за 500 години турско робство,българите бяха неграмотни на четмо и писмо(с изключение на манастирите),но не забравиха езика си,та да обърнат на турски или гръцки,но при Борис 1се отказали от българския и изведнъж ей така обърнали на славянски,при наличието и на класическия гръцко-византийски език.
79
3
 
12
 
! Отговори
до Борис I преди 8 години
Борис 1-ви Михаил е взел името си Михаил именно от Византийците след като е предал България и избивал българи от собственния си народ. И това няма нищо общо с азбуката ни. Както виждаш азбуката ни е славянска, а не византийска или латинска. Не е задължително славяните да са Християни. Тангра е единственния български бог.
78
2
 
7
 
! Отговори
Бил преди 8 години
До Борис IГлупости, още Канас Ювиги Крум Страшни, прави така, че всички в империята да се чувстват еднакво важни, издава много закони. Един от тях е всички да се обличат с аварски дрехи , като най-практични във война и в мир (като днешните дънки, но кожени) по късно Борис осъзнава, че трябва и една вяра и четмо.
77
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тодор Живковия Проект Възродителен Процес активира силно турското население в България и така се стигна до тези Партии , сега да внучката на Живков носи пряка отговорност за делата на Дядо си
76
8
 
6
 
! Отговори
Борис I преди 8 години
По времето на Борис I в България се завръщат антите славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език. И така всички започват да говорят на славянски. По това време хората не са могли да пишат. Ние говорим за азбука, но тогава сигурно 1000 души са могли да пишат. И ако искаш да научиш нещо, ти се налага да говориш на славянски.
75
8
 
10
 
! Отговори
наложен насила преди 8 години
Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи. Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век. Прабългарите са използвали друга писменост тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката.
74
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук не може да има теории. Става въпрос за факти. Всички факти в нашата история показват, че ние сме тюрки. Всичко останало са някакви хипотези. Няма факти в подкрепа на другите теории.
73
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тодор Живковия КОМУНИЗЪМ е виновен ако нямаше СМЯНА НА ИМЕНАТА нямаше сега да има никъкви Партии
72
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слушах го по Босфор тв как с труд си подбира думите и печели време, като "а...аака". И понеже е политически дрон, ще му гледаме сейра и на този.
71
2
 
15
 
! Отговори
ФАКТ преди 8 години
ГОДИНА И ПОЛОВИНА БОКО И МЕСТАН УПРАВЛЯВАХА ЗАЕДНО ,ЗАЕДНО ФАЛИРАХА КТБ ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА,ЗАЕДНО СИ ТЕГЛИХА 16 МИЛИАРДНИЯ ЗАЕМ ,ЗАЕДНО СПРЯХА ЮЖЕН ПОТОК,ЗАЕДНО ОБИРАТ БЪЛГАРИЯ И НАРОДА.СЕГА ЗАЕДНО В ЗАТВОРА ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО
70
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"И какво излиза от местановите лаф-моабети,докато беше в ДПС местан си траеше за доган и пеевски,след като го изгониха от ДПС заради откровено неоосманските му и протурски изцепки в НС,сега както на всички вече ясно,че е дост и местан са неоосманските политически протежета на ердоган в България,както терористите от "идил-даеш" са протежета на неоосманската политика на ердоган в Сирия и Ирак,изведнъж местан осъзна,колко вредна била ДПС и олигархията за България и политическата му кариера?"
69
1
 
7
 
! Отговори
до 82 преди 8 години
Не са на хабчета а на твърда д.га .
68
2
 
17
 
! Отговори
+ преди 8 години
Всеки турски шпионин - с партия! Това е висша форма на толерантност! Благодарим ви, господа управляващи!
67
3
 
10
 
! Отговори
до 79 преди 8 години
Днес като ни призовава президента дом за всеки бежанец и Паси по двама Африканци в домът на всеки европеец не е ли демагогия.
66
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИстиМда... И вече 30 години БКП управлява и населението намалява?Що не си пиете хапчета редовно, бе хора???
65
2
 
10
 
! Отговори
"дост на ердога преди 8 години
"Така както режима на ердоган подкрепя,въоръжава и изпраща терористи от "идил-ид-даеш-умерена опозиция" в Сирия и Ирак да вършат геноцид над християните,кюрдите и свободните иракчани и сирийци,Така на същия принцип както подкрепя терористите от "идил-ид-даеш-умерена опозиция" в Сирия и Ирак,режимът на ердоган създава,подкрепя и налага някакво политическо образувание дост чрез неоосманското си протеже местан в България.Толкова за патриотизма,нато и ес ориентацията на дост и местан."
64
7
 
6
 
! Отговори
Исти преди 8 години
Тъкмо БКП ни докара демографския срив,като унищожи гръбнака на раждаемостта- Българското село. Тя беше анти-Българска партия,прикриваща се зад демагогски лозунги: по-добре че си отиде за да спасим поне малкото,което ни е оставила.
63
6
 
8
 
! Отговори
Кап Йот преди 8 години
Кой нормален човек ще се съгласи ти да си шеф на неговата партия,Местане? Само някой изтрещял ***,който е по-посредствен от тебе!