Турските медии за Местан: ДОСТ ще е за българи, турци, роми

Партията ще споделя общите ценности на НАТО и ЕС
166
Турските медии за Местан: ДОСТ ще е за българи, турци, роми
Снимка: Булфото, архив

Турските медии проявяват подчертан интерес към учредяването в България на новата партия ДОСТ на Лютфи Местан.

Още по темата

В емисията си на български език турската национална телевизия и радио ТРТ помества подробен репортаж с коментар по темата.

В статия под заглавие "Местан учредява нова партия" се акцентира, че след инцидента със сваления руски самолет, нарушил турското въздушно пространство, Лютфи Местан е защитил интересите на Турция.

"Основателят на ДПС Ахмед Доган обаче заяви, че България, която е член на НАТО, не трябва да взема страна в турско-руския конфликт и УС на ДПС взе решение за отстраняването от партията на Местан, който бе избран за неин лидер през 2013 г. ", посочва радиото.

Отбелязва се, че името на новооснованата от Лютфи Местан партия е "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ).

Движението за права и свободи (ДПС), което бе учредено през 1990 г. е смятано за една от ключовите формации в българската политика. В 240-членния парламент на България ДПС има 36 депутати, коментира медията.

В материал, озаглавен "Българските турци учредяват нова партия" близкият до турското правителство вестник "Стар" отбелязва, че основите на новата партия ДОСТ са били поставени след отстраняването на Лютфи Местан от лидерския пост и изключването му от партията.
Подчертава се, че новата партия е била учредена в София с участието на над 250 души.

"ДОСТ ще бъде една нова партия, която ще споделя общите ценности на партньорите в НАТО и ЕС", отбелязва вестникът.

"Стар" се спира и на позицията, изразена от Местан, че е осъдил анексирането на Крим от Русия. "Ние от партията ДОСТ направихме своя избор. Този избор не е политически. Това не е политически избор между Русия и Турция", казва той, цитиран от вестника.

В България бяха поставени основите на партията ДОСТ, пише изданието "Дюня Бюлтени". То поставя акцент върху изказването на Лютфи Местан, че "партията ще бъде отворена за всички българи, турци, роми, помаци, евреи и дори арменци, които не считат етническите различия за заплаха за националната сигурност, а ги възприемат като ценност".

Посочва се също, че са необходими 2500 подписа за свикването на конгрес на новата партия. Лютфи Местан заяви, че работят много активно за изпълнение на тази задача", посочва изданието.

Силна подкрепа от сънародниците в Турция за Партията ДОСТ. Под това заглавие се отбелязва, че най-значимата подкрепа за новата турска партия в България ДОСТ е заявена от неформалната гражданска организация "Платформа на балканските гьочмени", в която членуват главно репресираните по време на Възродителния процес, бивши затворници в Белене и други граждански сдружения на българските турци.

Сред гостите на учредителното събрание е бил и Неджметтин Хак, който е основател на Турското национално освободително движение през 1985 г.

Сънародниците са заявили подкрепа за партията на Лютфи Местан.

Турските медии отбелязват също, че Местан отново е бил глобен, за това, че на публична изява говори на майчиния си турски език. Това е станало по време на публична изява в петък в град Исперих. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, докато не запалят Етническа война няма да мирясат... Но който си го търси ще намери!!!
41
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ште спечели ас ште накарам мойто семейство та класува за местан има кат мен милиюни чакаме
40
3
 
20
 
! Отговори
ист преди 8 години
Изненада. Колко обичано стана ДПС. Забравихте ли, че ДПС е фирма, която изкупи половин България. Забравихте ли, че ДПС роди Атака и двете са антибългарски. *** народ, слаба държава.
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Партията ще споделя общите ценности на НАТО и ЕС",,,,,,,,,Всичките 28 страни-членки на отан са готови в единен порив да се хвърлят в нова световна касапница и само чакат сигнал от Фашингтон. Масова демонстрация на болни в областта на главата.
38
5
 
27
 
! Отговори
шипка преди 8 години
местан ни готви ново косово--кръв и война
37
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой има ли все още съмнения под чие давление се ичредява тази партия?
36
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя трябва да го об.есят на Руски паметник
35
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДОСТ трябва да бъде премахната от българското политическо пространство в зародиш. Това е една очевидна турска партия, зад която стои и самата държава Турция. За пръв път от началото на демокрацията ДПС са ми някак по-симпатични и се надявам бългаските турци да не се подвеждат от външните манипулации.
34
6
 
10
 
! Отговори
Вол.Сидеров преди 8 години
Ако си нямаш партия Местане,заповядай в моята- ще те направим атакистче за чудо и приказ,живот ще си отживееш и копейки ще ти дадем!
33
2
 
8
 
! Отговори
До мравка преди 8 години
С това си изказване, му напомняш за Ердоган
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ахмед Доган на гилотината!
31
5
 
19
 
! Отговори
sorry преди 8 години
Местане,Местане да я беше кръстил ДОСТА,че прекалено дълго време слушаме глупости и простотии!
30
14
 
14
 
! Отговори
34 преди 8 години
ДПС-2%, ДОСТ-6%.
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mikojan Eu darjavite ne bi posvolila na mestan partia da pravi da si Hodi v trutzigste i da si ja pravi tam ne v bG no gerb pravi priatel s dps kade s mestan gerb gi e strah ot dps mestan i digan Pascha efendi
28
1
 
33
 
! Отговори
www преди 8 години
БЪЛГАРИЯ НЯМА НУЖДА ОТ НОВА ПАРТИЯ А ОТ НОВИ ФАБРИКИ И ЗАВОДИ....
27
3
 
22
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Новия Настрадин Ходжа иска да ни изменти,но Хитър Петър е жив!
26
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига народа е робувал на крадливия и корумпиран катун София...
25
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това куче на снимката ако го убият, това ще трябва да е втори национален празник на България
24
4
 
10
 
! Отговори
ЛЕВСКИ преди 8 години
До Шаран БГказа ЗА ВСИЧКИ ПРЕДАТЕЛИ САМО И САМО СМЪРТ а бойко борисов щом не иска да пуца предателите значи и той е такъв
23
2
 
16
 
! Отговори
чок селям аркадашлар преди 8 години
ДОСТа,Местане,писна ни!