Малинов вече с обвинение, ген. Решетников със забрана да влиза у нас

Сотир Цацаров изнесе подробности за ареста на Малинов
Обновена: 10 сеп 2019 15:56 | 10 сеп 2019 14:31, Александър Попов
608
Руският сенатор Константин Косачов е разтревожен от съобщенията за задържането на активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че е готов да ги защитава, включително по обществено-политическа линия, предаде ТАСС.
Още по темата
Шпионският екшън у нас: "Русофили", пари и връзки с ген. Решетников
Прокуратурата разпитала Юрий Борисов като свидетел
Арестуваха Юрий Борисов, бивш гл. редактор на "Дума"

"Крайно тревожни новини идват от България. Поредица задържания, разпити и обвинения в "шпионаж" срещу група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Отлично познавам мнозина от тях", написа днес във Facebook председателят на комисията по външни отношения в горната камара на руския парламент.

Той добави, че руските парламентаристи са постигнали в сътрудничество с тези хора много неща по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, организиран всяка година в Крим от Съвета на федерацията.

"Ще видим как стоят нещата и решително ще ги браним. По всички линии - дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа", подчерта сенаторът.

Косачов допълни, че смята да поиска изчерпателни оценки на събитието от международни правозащитници, занимаващи се с "темата за затворници на съвестта" и от НАТО и Евросъюза, които са съюзници на България ", предаде БТА.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/rusia/2019/09/10/ruski-senator-shte-zashtitava-rusofilite-zapodozreni-v-shpionaj.422322

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, който вчера бе арестуван и разпитан, е с обвинение по чл. 105 от Наказателния кодекс.

Обвинението вече му е повдигнато, освободен е от ареста и е с гаранция от 50 000 лв. Той е със забрана за напускане на страната. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на специален брифинг.

Още по темата

"В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната. Събрани са доказателства за участие на един български гражданин. Той е Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем", каза Цацаров.

Леонид Решетников, бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания, е с наложена от ДАНС забрана за влизане на територията на страната за срок от 10 години.

"В хода на разследването е установено, че Малинов е приемал да изпълнява задачи срещу заплащане за съответните организации. Образувани са досъдебни производства. На 9.09. тази година са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти, иззети са телефони, документи, които имат връзка с престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност", допълни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"Повдигнато е обвинение на Малинов за това, че се е поставил в услуга на чужди организации, за да им служи като шпионин. За мен единствената разделителна линия в обществото следва да е дали си българофил, или българофоб. Ние не мразим никого и нищо, обичаме родината си и защитаваме националния интерес", каза още Гешев.

Самият Решетников заяви, че кампанията "руски шпиони" е дело на американците.

Руският сенатор Константин Косачов е разтревожен от съобщенията за задържането на активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че е готов да ги защитава, включително по обществено-политическа линия.

"Ще видим как стоят нещата и решително ще ги браним. По всички линии - дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа", подчерта сенаторът.

Косачов допълни, че смята да поиска изчерпателни оценки на събитието от международни правозащитници, занимаващи се с "темата за затворници на съвестта" и от НАТО и Евросъюза, които са съюзници на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


608
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
22
 
21
 
! Отговори
Българофил преди 4 години
Рано или късно всеки русофил става национален предател. За рубли. По времето на Стамболов са ги наричали рубладжии. Жалка работа.
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Деси БановаВиж сега. Това е като сюжет на *** холивудски филм. Колкото повече го мислиш, толкова повче безсмислен става ...
47
14
 
28
 
! Отговори
Деси Банова преди 4 години
Нека запознатите ме поправят ако греша, но не трябва ли един шпионин, за да върши някаква работа, да е внедрен, засекретен и т.н.? Що за прикритие може да бъде длъжността председател на гражданско сдружение "Русофили"? Излиза, че Малинов е репресиран заради симпатиите си и контактите си с граждани на една държава с която официално НЕ СМЕ ВЪВ ВОЙНА и никой не я е обявил за враг!!? По същия начин в Северна Македония до скоро арестуваха техни граждани обявили публично че са българи. Уж че са шпиони
46
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли да ми кажете, в какво точно е обвинен?Уж беше "шпионин", а сега имало "пране на пари".Еххх ... не се научиха тея - правиш дин хотел за 2 милиона на морето, а после пишеш че по 1000 души на ден, са ти давали по 1000 лева на стая ...
45
24
 
16
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Браво на службите! Сега да захванат и руските *** !
44
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кремълската хибридна война става все по-нагла и безогледна !
43
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха,герберюгите ще се разчекнат да си защитят филията с мас и използват старите каменистически лозенги-вън,долу,да живей...Не смей им се,не пей им се-оттук вече ще да плачат.
42
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно, пак ще плаща данакоплатецът. Пари баце каза , че има. Само съдът в Брюксел да отсъди и пак олекваме с определена сума.
41
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До БългаринаЯвно си агент под прикритие, щом имаш ежедневен достъп до тези доклади. Интересно какво работиш в тези организации - да не си хигиенист?
40
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вън руските шпиони от България !
39
25
 
23
 
! Отговори
Риторичен ? преди 4 години
А Радев кога ще бъде обявен за персона нон грата ?
38
3
 
14
 
! Отговори
Брюксел съд страх .. преди 4 години
Ок ... Дай, сега:Човек, които е в движение, което е кажи речи полярната опозиция на сегашната власт, бива арестуван от сегашната власт по обвинения в шпионаж. Държавната измяна е едно от най-тежките престъпления, които може да бъдат извършени и следователно се наказва подобаващо. Въпросният обвиняем в шпиона, бива освободен под гаранция.Така - ако аз съм обучен шпионин и лидер на голяма и богата организация. Кой нормален съд не би ме пуснал? Освен ако обвиненията не са пълна шашма?
37
23
 
18
 
! Отговори
До 29 преди 4 години
На теб толкова ли са ти важни отношенията ни с една диктаторска окупационна държава?Вие обичате Русия повече от България...касскети.
36
9
 
15
 
! Отговори
СТОЯН ГАНЕВ преди 4 години
Този Иван Гешев има ли родственост с ОНЯ ЦАРСКИЯ Иван Гешов от 1940-те години ?Муахахах...Иначе Браво на Гешев и на Цацаръ .
35
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво сега-няма да има Копринка?Тогава ще има Коприва по герберските дупаги.
34
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защитаваме националния интерес само пред Русия ли?
33
28
 
15
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
Еех..тези миролюбиви руснаци....анексират миролюбиво чужди територии...а вие *** им се радвате.Да влезе Турция в Кърджали и да си кажат спокойно...че просто си взимат територия населена с турци...Ии..ние така..спокойно да се съгласим.Всички любящи матюшката сте лъжци и циници...четящи действителността, както на вас ви е угодно.
32
11
 
15
 
! Отговори
Вайзоф преди 4 години
И Гешев на своя ред ще си замине.Фураж и нему ще никне над праха.Един ще плаче,друг ще го проклина,но неговите простотии все ще се четат.Те жив са отклик на мерака Мутрев,решил да цъфне,преди да дойде сетния му час.
31
17
 
32
 
! Отговори
майорски преди 4 години
не разбирам какво лошо има човек да русофил ...има германофили ...франкофили ...американофили ...напоследък се появиха сосрсофили.....шо трябва едните да ги гоним а другите да ги търпим ...... и аз харесвам някои неща от културата на Русия ...и какво ...ако го обявя публично ...ще ме арестувате ли !?
30
14
 
14
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 години
Цацаров и Гешев, вие консултирахте ли се с Чайка преди арестите или на своя глава?