Прокуратурата: Руски дипломат шпионирал ученията на САЩ в България

Руският гражданин дал финансова облага на български гражданин
Обновена: 18 дек 2020 15:34 | 18 дек 2020 15:34, Елка Василева
385
Прокуратурата: Руски дипломат шпионирал ученията на САЩ в България
Снимка: архив, БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от чужд гражданин, ползващ се с дипломатически имунитет.

По сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" в Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България - за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 НК), съобщи Главната  прокуратура.

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ.

Още по темата

Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага.

Установено е, че руският гражданин се ползва с дипломатически статут. Съгласно чл.31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104, ал. 1 НК наказателното производство срещу чуждестранния гражданин е спряно на основание чл. 25, ал. 1 т. 3 НПК  - "деецът е лице с имунитет".

В тази връзка на 17 декември 2020 г. главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и предприетите действия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


385
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
11
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 262"Русия никога повече няма да ни помогне, напротив!"Руските пияндурници никога не са ти помагали, че да казваш, че няма "пак" да помогне.Интересно, че никой не им иска помощта, но те се натискат ли натискат да "помогнат". Даже си назначиха Президент с надеждата да станем троянски кон в ЕС, обаче не стана. Сега искаха да пробват с Македония, но ПАК не стана. После наред е Сърбия. Иначе са "миролюбиви" и само се "защитават".
242
4
 
6
 
! Отговори
Коменданте Че Говада преди 3 години
Руски дипломат шпионирал ученията на САЩ в България и български *** от Дондуков 2 му помагал
241
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 248 ненормалникРусия никога повече няма да ни помогне, напротив!Ердоган иска да ни помага, но за едноклетъчни е трудно да разбират и да правят изводи! Притеснително е, че не можем да се противим на Ердо, защото България е разграден двор, заради политиците-каналии!А американците даже не знаят къде е България, а и честно казано не ги интересува!
240
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сащ, за съжаление, никога не са ни првеземали. виж, руснаците са го правили доста и ще продължат да го правят при всяка възможност. казвам, за съжаление, защото е достатъчно да сравните северна и южна корея, източна и западна германия, италия и албания и т.н. ако говорим за военни бази, японците и немците и до днес са 'окупирани' от сащ, но икономиките им са в топ 5 на света и живеят като царе. няма по-ценно от свободата, но също така има значение кой те окупира и как се отнася с теб.
239
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поредните неадекватни и несвързани коментари. не всички, разбира се. говорим за шпионаж на чужда държава, и то от дипломат. не за гешев, пешев или нешев. не знам и какво сте се филмирали, че едва ли не САЩ ще нападне и превземе РФ от наша територия. те, ако искаха да воюват, имаха безкрай възможности в сирия, либия, куба и къде ли не. аз лично въобще не се притеснявам, че сащ ползват ново село; в крайна сметка 70% от управляващите ни са съветски възпитаници или агенти. и всичко е навързано
238
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано не ви се налага помощ.Альоша няма да ви спасява!Турция да ви помага! И без това, по манталитет сте еднакви и външно си приличате :)
237
6
 
10
 
! Отговори
До Чебурешко преди 3 години
Черебушко, ти като четеш, нищо не си научил от прочетеното! Наивен си като малко дете, били известни ученията на краварите!? Хал хабер си нямаш какво са домъкнали краварите в България, нямали бази, а завладяха целият полигон в Ново село. Много добре го познавам този полигон, тъм съм играл учение цял месец, беше показно, там станах ефрейтор по заслуги. Сега полигона е американска територия и само те си знаят какво има там, и само *** като тебе вярват, че само учения правят. САЩ са хиени!
236
14
 
9
 
! Отговори
Нали уж нямяше тайни преди 3 години
за краварите у нас, уж всичко ни се казваще, а излезе, че са ни лъгали. Уж нямаше бази, уж няма техника, уж няма войници, а какво стана, лъсна за дника на Боко, лъгал е като иганин!
235
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарки и другари, ... колкото и да ревете СССР няма да се върне.
234
7
 
5
 
! Отговори
От дек на дек !? преди 3 години
Ех,Каскет,Каскет!Колко си......!
233
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сякаш САЩ не правят точно същото...за какъв суверенитет говорят като ни превземат отвътре? Да им купуваме военната техника за сметка на обикновенния човек...Нека тука мизерстваме, Херото ще даде наставления...
232
2
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
До СССРМилиони българи излезли?Како Канна как си?
231
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тревожното е че на Гешата му побеля неплешливото. . . . зор гуем!
230
7
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
До жожиКато се чувстваш роб, заминавай за Матушката си бе цоциалист такъв!Само да ти напомня, че през далечната 2005 - а година, Путин заяви, че през 2020-та година крепостните ще получават 2000 Евро заплата!*** още чакат тези цифри..
229
8
 
14
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До СССРНе си прав, товарищ. Неблагодарността е основана черта на крепостните!Още не са ни простили, че сме им дали азбука, религия и Патриарх!!!Както не могат да си простят, че България е в НАТО и ЕС, а не в Блядостан!!Като ги обичаш толкова, що щеш тука, заминавай за мъртвите сибирски полета!Един предател петолъчник по малко!!!
228
12
 
7
 
! Отговори
жожи преди 3 години
""До СССРНеблагодарността е основна черта на Българите!!И Въпреки това Русия винаги бъди над свободата на българите!!""Русия и днес е готова да ни освободи от Европейско робство и НАТО-вско робство. Само да поискаме. НО дори и да не искаме, пак би ни освободила..
227
12
 
7
 
! Отговори
Кучките на Гейтър преди 3 години
Доказателствата като при Иванчева ли са? Един кашон снимки на задната седалка? Няма такива парцали като нас. Следващата Украйна сме. Помияpume на Запада. Гнус
226
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокуратурата не откри нищо нередноНали Бойко Разбойко е прокуратурата.
225
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До аман от предателиИ да няма после: "Ама защо и мен на прасетата???"За всичко са виновни некадърните ***, че оставиха много ларви на raдини.
224
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокуратурата не откри нищо нередно в записи на БорисовОбвинението няма да образува досъдебно производство по случая===============================Без коментар.