Гешев: Прокуратурата е единствената преграда между гражданите и беззаконието

Рашков ще го коментирам тогава, когато каже нещо вярно, заяви той
24 мар 2022 09:54, Нели Христова
145
Гешев: Прокуратурата е единствената преграда между гражданите и беззаконието
Снимка: БГНЕС

Отдавна българската прокуратура заявява, че има доста притеснителни тенденции. Доста притеснителни тенденции за влошаване на върховенството на правото и правата на човека. И тук не става дума за случая, който е частен, от миналата седмица. Става дума за много случаи, които притесняват българската прокуратура.

Това заяви главния прокурор Иван Гешев преди заседанието на висшия съдебен съвет.

Още по темата
"Ясно сме ги заявили и посочили, включително и в ЕП и европейските институции", допълва още той.

"За съжаление прокуратурата се оказва единствената преграда между българските граждани и беззаконието, което е тъжно, но в крайна сметка това е работата на прокуратурата - да защитава, освен всичко друго, правата на българските граждани, освен да поддържа обвинения в съда", каза още Гешев.

"Съдът е единственият страж на законноста и ние ще си свършим работата, която сме длъжни да свършим по конституция. Но въпросите, които трябва да си зададем, са, в каква ситуация се намираме и дали следващите няма да сте вие, защото сте задали някакви неправилни въпроси", допълни той.

"Понеже явно не бях разбран от депутата Христо Иванов и от министъра на правосъдието Надежда Йорданова, че искам разговор за специализираната прокуратура - нямах това предвид. Господин Христо Иванов е народен представител, госпожа Надежда Иванова е министър на правосъдието на първо място, чак след това са политици. Така че аз предложих разговор по всички теми, касаещи върховенството на закона и правата на човека. Предложих разговор за теми, за които те постоянно излагат в медиите, всичко, което интересува българските граждани. Не се притеснявам към тях да се присъединят и други народни представители, които обикалят медиите и изразяват твърдения, които, според мен са дълбоко манипулативни и фалшиви", обясни главният прокурор.

"В интерес на българските граждани е да има диалог между институциите", заяви още Гешев."Не виждам причина този публичен разговор да не се случи"

Главният прокурор Иван Гешев отговори на вътрешния министър Бойко Рашков, който в телевизионен ефир тази сутрин показа документи относно образуваното досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Час по-рано пък ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова отрече да знае за производство и припомни, че производства срещу конкретни лица не се образуват от години, а срещу конкретни престъпления.

"Г-н Рашков ще го коментирам тогава, когато каже нещо вярно. Ако листовете на г-н Рашков са истински, те са придобити по някакъв незаконен начин, но не мога да повярвам, че министърът на вътрешните работи ще извърши незаконни действия", каза Иван Гешев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
каскетът много обича да следи и подслушва. Ако приложим любимите му похвати върху него, какво ли ще видим и чуем.
109
3
 
8
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Гешев,де е КАСКЕТА,да не го загуби,когато Баце ти шока канчето?
108
2
 
11
 
! Отговори
Дядо ПОП със КАСКЕТ преди 2 години
Пеевски,харесва това!
107
2
 
10
 
! Отговори
Семантичен Анализ преди 2 години
Една преграда, по дефиниция е пречка. По същество, прокуратурата е държавен инструмент и като такъв, тя трябва да е полезна и да извършва някаква дейност, но не и да пречи. Така описана, ролята на прокуратурата, от гп Гешев, предполага че същата не покрива задоволително своите цели и предназначение, съответно е неефективна.
106
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно г-н каскет!Единствената преграда между народа от една страна , и баце и лоената топка Пеефффски от друга.Нъл тъй, нагли каскете?
105
3
 
9
 
! Отговори
мери преди 2 години
То в Бг и кучетата вече знаят за твойте простотии и измислици за това как да спасиш *** си и този на гербадйиите
104
3
 
11
 
! Отговори
PI AR SEVI BOJKO преди 2 години
Този път е напълно прав!Мафията няма нужда от адвокат,тя си има прокуратура!
103
3
 
3
 
! Отговори
хохохо преди 2 години
благодарим ти, гешев
102
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахах. Гешев можел да разказва и вицове...
101
3
 
8
 
! Отговори
РусенецЪ преди 2 години
Гешев ЛЪЖЕ, ЛЪЖЕ, ЛЪЖЕ! Разкрих телефонни измамници в Русе, с адреси, снимки и т.н. Прокуратурата: "Ама ние ги знаем от две години бе"! И НУЛА резултат!
100
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само за това изказване трябва да бъде съден. Ако той твърди, че прокуратурата е единствената преграда, то ще рече, че съдът, МВР и цялата изпълнителна власт не са. Да го съдят за лъжа! Да го съдят, като обикновен гражданин, защото тези му изказвания не са част от служебните му задължения, а самореклама.
99
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Гешев направо отрепа коня с правата лопата. Не стига, че наакан, ами и нагъл. Като се вижда какъв е, поне да си трае, да не се излага повече.
98
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давай статистики, стига общи приказки! По делото КТБ колко души са осъдени 8 години по-късно? Защо Искров дори не беше обвинен?
97
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата единствено *** пари, заплати и бонуси в изобилие, но делата все боксуват.
96
1
 
7
 
! Отговори
Прокурора преди 2 години
В една Македония на прокурорите им плащат заплата на основата на това колко дела имат внесени в съда! В България - внесеш не внесеш една и съща заплата, стажа си върви - пък ако не внесеш - рушвета си го бива и никой не може да ти търси отговорност защо не си завел дело въпреки доказателства събрани от полицай. Прокурора такс и решил АЛООООО!
95
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пракоратурата си е чиста организирана престъпна група! С тартор гешката, зад него дългата ръна на Борисов и Доган
94
2
 
6
 
! Отговори
Е, па... преди 2 години
Това заглавие, по-точно твърдението още в заглавието, ме разсмя. По-надолу няма смисъл да чета.
93
1
 
9
 
! Отговори
Bob преди 2 години
Точно, прокуратурата предпазва престъпниците от гражданите... По-лошо правосъдие няма в Европа..
92
1
 
10
 
! Отговори
бухахахаха преди 2 години
Посмях се доста, вицът си го биваше. Прокурорът на най-корумпираната държава в ЕС казва, че прокуратоурата е преграда пред беззаконието.
91
1
 
8
 
! Отговори
Гешев преди 2 години
Не закачайте организираната престъпност! Да се чете - не закачайте организираната прокурорска престъпност- те казват кой виновен и кой не, а не Българския съд кактое по Конституция!ОСНОВНОТО Е ЧЕ МОГАТ ДА НЕ ЗАВЕДАТ ДЕЛО- И ЗА КАКВО ДА ГО ЗАВЕЖДАТ КАТО ИМ ПЛАТЯТ РУШВЕТ?! Някой не разбрал- Гешев вика - на който искам ще повдигна обвинение на който не искам няма и никой копче не може да каже!