Радев: Българите очакват активна законодателна дейност от новия парламент

Част от проектозаконите вече са изготвени от служебния кабинет
11 апр 2023 17:00, Стела Стоянова
99
Радев: Българите очакват активна законодателна дейност от новия парламент
Снимка БГНЕС

Българското общество очаква активна законодателна дейност от страна на 49-ото Народно събрание, която да гарантира както предвидените за страната ни средства по Плана за възстановяване и устойчивост, така и присъединяването на България към Шенген още тази година. Това каза президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с члена на Европейската сметна палата Илиана Иванова. Държавният глава посочи, че необходимите проектозакони вече са изработени от служебното правителство, което очаква подкрепа от страна на парламента за тяхното приемане.
 
Чрез одитната си дейност Европейската сметна палата оценява ефективността и законосъобразността на действията на ЕС, с цел да допринесе за тяхната отчетност и прозрачност. По време на разговора бяха обсъдени констатациите от Годишния доклад на Европейската сметна палата, както и работата на страната ни със средствата от европейските фондове.
 
През последните години България се утвърждава като надежден и коректен партньор на Европейската сметна палата и в последния доклад на органа е дадена като пример за добро сътрудничество между одитните и управляващите органи в кохезионната политика, стана ясно в рамките на срещата. Обвързването на кохезионната политика с върховенството на правото обаче изисква конкретни действия от България за наваксване на неприетото в предходния парламент законодателство, което забавя и усвояването на средствата по ПВУ, бе общата позиция по време на разговора.
 
Все повече страни от ЕС предприемат действия за предоговаряне на своите Планове за възстановяване и устойчивост, за да оптимизират или променят заложените в тях проекти, за да ги осъществят в реалистични срокове и за да постигнат по-бързи резултати, стана ясно по време на срещата. Държавният глава подчерта, че гарантирането на устойчиво бъдеще на българската енергетика е приоритет и следва внимателно да бъдат обмислени сроковете, необходими за изграждането на нови енергийни мощности. Затова при всяко потенциално затваряне на топлоелектрически централи, за което някои от последните български правителства са поемали ангажименти, следва предварително да бъде осигурена реалистична екологична алтернатива за производство на електроенергия, както и да бъде обезпечена социалната стабилност в прехода към изграждане на зелена икономика.
 
По време на срещата президентът открои и усилията на служебното правителство за повишаване на информираността на малките и средни предприятия и улесняване на техния достъп до средствата от  европейските фондове. В резултат на тези действия се отчита и съществен ръст в заявленията за достъп до европейско финансиране по различни европейски програми.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не очакваме това! Всички закони приети последните години са поставяне на нови окови на народа!
59
0
 
3
 
! Отговори
Хаймана преди 1 година
ЗУРЛИТЕ И ГАЙДИРИТЕ ДА ИМ СВИРЯТ НА ТЕЗИ ОТ ПОРЕДНОТО нс НА бЪЛГАРИЯ. зА ДА ПРОУМЕЯТ НАЙ-ПОСЛЕ, КАК ЖИВЕЯТ ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ. кОГАТО ДЕПУТАТИ ДАВАТ ПО 20 ИЛИ 50 СТОТИНКИ НА БАЙ Митьо ОТ ВРАЖДАБНА, аз му давам петолевки. Просто така ме е възппитала прабабата. ХАЙДЕ САШЕ. Хайде Вальо. ХАЙДЕ Дидо. Седем дена първа смяна, а пък после седем дена нощна смяна. нО ПЪК СМЕ СИ ГИ СПЕЧЕЛИЛИ ПАРИТЕ ОТ РАБОТАТА С ЧЕСТЕН И ПОЧТЕН ТРУД. Така ни е учил. А и сме му благодарни.
58
2
 
1
 
! Отговори
МИЛИОНЕР преди 1 година
Маджарите са с българите. Особено с тези, които си криехме левчетата и парите в чорапите или във футболните обувките. Само три ни вкараха. Такива си бяхме, ФУТБОЛИСТИТЕ. А НЕ КАТО СЕГАШНИТЕ. Между впрочем, не познава нито Перуката, нито пък този от помашките благоевградските. Първият не знаеше откъде е Рединг, а пък вторияг търкаше скамейката на Юнайтед. Но пъкс ,сега, перак си мисли, че е президент като Радев, а втория си има фондация ца ДЕЦАТА. Аз не съм нито президент, нито пък имам фондация.
57
0
 
2
 
! Отговори
ФУТБОЛ, ЕДНА ПЕСЕН преди 1 година
Специални поздрави за приятелите ми футболистите на Радко. Аз не ги познавам всичките, но Вальо Марков, Дидо Златков и Сашо Александров ми стигат. Аз пък ще им ги кажа тези, който бяха след тях. ЩЕ ИМ ГИ ЗВЕЗДИЧКИТЕ. НЕПЩАДИОН СЕГА СА ГО ПРЕКРЪСТИЛИ НА Ференц Пушкаш Арена. Стадион си беше и през далечната 1979-80 г., при това, събиращ около 70-80 хил публика. А ние, хайманите на МИТОВ ходихме като ***, за да го разгледаме. Без пари, без паспорти или документи. ТАКА БЯХА НЕЩАТА тогава.
56
6
 
2
 
! Отговори
браво! преди 1 година
браво, г-н президент, ти остана единствения българин в тая политическа какофония!...направи референдум за президентска република и целия народ ще застане зад тебе! до гуша му е дошло на народа от тия американски по-длоги!
55
3
 
3
 
! Отговори
до 59 преди 1 година
слушай, бе, дри-сльо, пиши на български, като избягаш в щатите да миеш ке-нефи там, пиши на фашистки!...тука е БЪЛГАРИЯ!
54
2
 
3
 
! Отговори
Циганин преди 1 година
Поредният българин, който стана говорител на БЪЛГАРИТЕ. Аз пък не искам дори И президент да е, да да говори да от мое име. пРОСОТ, ЗАЩООГ ТНЕ СЪМ ГО УПЪЛНОМОЩИЛ ЗА ТОВА. А ПЪК ЗА ПЪЛНОМОЩНИТЕ СЕ ПЛАЩА. Той като е генерал о Транспортнтат организация, да си иска парите от нея. Между другото, не само този от ХАСКОЙ Е БИЛ В САЩ. А пък нещата с БАЛАМАРКАТА СА СИ ЗА МАЙСТОРИТЕ, каквито не са нито той, нито пък пожарникарят мутрата от банкята. само мешерето може да ме съди, А НЕ ТОЗИ ОТ Враждебна.
53
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Е как ще останеме цяла година без бюджет и без актуализация на доходите цяла година бе хора? Що за живот е това за обикновените хора! Подигравка!
52
3
 
7
 
! Отговори
Очакваме преди 1 година
Да пратят Румен Митрофанов в Москва с ритници.
51
2
 
6
 
! Отговори
Николай преди 1 година
Очакваме лустрация и никога повече комунистически престъпници във управлението и бизнеса на тази свята страна.
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вземай си кирчо ,кокорчо и ленчето и дим да ви няма
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последното нещо ,което иска народът е това!
48
3
 
10
 
! Отговори
Зов за импийчмънт преди 1 година
Правете кабинет и го махайте тоя русофилски баклук най-сетне.
47
2
 
2
 
! Отговори
ФИРМАТА, 2023 преди 1 година
Този може и да е президент, но не вдига саморе;;лета. Така е с пенсионерите като него. Както и Борисов не си вдига нито пожарникарския си ***, нито пък нещо друго. СПЕЦИАЛНИ ПОЗДРАВИ ЗА ПРИЯТЕЛИТЕ МИ ОТ ЮНОШИТТЕ НА МИТОВ. ОПИТА СЕ ЧОВЕКА ДА НИ НАПРАВИ ХОРА, НО СИ ОСТАНАХМЕ ХАЙМАНИ. Ще им звездичките на тези, които са против нас.
46
0
 
5
 
! Отговори
Рендету преди 1 година
Ква активнуст, кви пет левъ, бе, Радев!? Тия хайдуци на две м.гарета слама не мой разделят, ти за законодателство говориш, хайде, пак на Избори!!!!!
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-н президент, аз не очаквам нищо от този 49 парламент.Цели 33 години правят закони в техен интерес и в чужд интерес.Правят закони без да се допитат до народа и следват поправките на законите. Отново вървим към нови избори.
44
3
 
6
 
! Отговори
Гайтанджиев преди 1 година
Всеки месец едно и също - зеления чорапогащник повтаря че небето е синьо, тревата е зелена и обарва кака Пена и прибира 15 бона зарплата.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С нетърпение очаквам да заработи НС. С ИТН ще бъде още по-интересно. Ще гледам тоз Народен театър. Руди Гела и Лена срещу Слави. Еха !
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувайте за ГЕРБ
41
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев навреди на парламентаразма с вкарването в политиката на " шарлатаните". Лошото е сторено. Няма измъкване. След десетина години може да видим отново слънцето да изгрее. Добре си поживяхме от 2010 до 2020 година. Голямо пътуване, голям туризъм беше по света. От две години обедняхме.