Радев: Българите очакват активна законодателна дейност от новия парламент

Част от проектозаконите вече са изготвени от служебния кабинет
11 апр 2023 17:00, Стела Стоянова
99
Радев: Българите очакват активна законодателна дейност от новия парламент
Снимка БГНЕС

Българското общество очаква активна законодателна дейност от страна на 49-ото Народно събрание, която да гарантира както предвидените за страната ни средства по Плана за възстановяване и устойчивост, така и присъединяването на България към Шенген още тази година. Това каза президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с члена на Европейската сметна палата Илиана Иванова. Държавният глава посочи, че необходимите проектозакони вече са изработени от служебното правителство, което очаква подкрепа от страна на парламента за тяхното приемане.
 
Чрез одитната си дейност Европейската сметна палата оценява ефективността и законосъобразността на действията на ЕС, с цел да допринесе за тяхната отчетност и прозрачност. По време на разговора бяха обсъдени констатациите от Годишния доклад на Европейската сметна палата, както и работата на страната ни със средствата от европейските фондове.
 
През последните години България се утвърждава като надежден и коректен партньор на Европейската сметна палата и в последния доклад на органа е дадена като пример за добро сътрудничество между одитните и управляващите органи в кохезионната политика, стана ясно в рамките на срещата. Обвързването на кохезионната политика с върховенството на правото обаче изисква конкретни действия от България за наваксване на неприетото в предходния парламент законодателство, което забавя и усвояването на средствата по ПВУ, бе общата позиция по време на разговора.
 
Все повече страни от ЕС предприемат действия за предоговаряне на своите Планове за възстановяване и устойчивост, за да оптимизират или променят заложените в тях проекти, за да ги осъществят в реалистични срокове и за да постигнат по-бързи резултати, стана ясно по време на срещата. Държавният глава подчерта, че гарантирането на устойчиво бъдеще на българската енергетика е приоритет и следва внимателно да бъдат обмислени сроковете, необходими за изграждането на нови енергийни мощности. Затова при всяко потенциално затваряне на топлоелектрически централи, за което някои от последните български правителства са поемали ангажименти, следва предварително да бъде осигурена реалистична екологична алтернатива за производство на електроенергия, както и да бъде обезпечена социалната стабилност в прехода към изграждане на зелена икономика.
 
По време на срещата президентът открои и усилията на служебното правителство за повишаване на информираността на малките и средни предприятия и улесняване на техния достъп до средствата от  европейските фондове. В резултат на тези действия се отчита и съществен ръст в заявленията за достъп до европейско финансиране по различни европейски програми.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
6
 
! Отговори
Всъщност не! преди 1 година
Нищо хубаво не очаквам от новия парламент,като гледам,че пак са същия сбирщайн с малки изключения... И Г-н Радев да не се опитва да обобщава какво искат българите,след като никой не ни е попитал!
39
1
 
1
 
! Отговори
КНДР е ЦСКА преди 1 година
2 част-----Севернокорейският "ЦСКА Червено знаме" със създател Берия става любимото публично самохвалство на Никита Хрушчов че бил англичанин номер 1 и американец номер 1 защото сложил край на корейската война и освободил всички военопленници от САЩ онея дето сенатори на САЩ искали да бъдат разстреляни за предателство към родината им САЩ
38
3
 
1
 
! Отговори
КНДР е ЦСКА преди 1 година
Лаврентий Берия на 5 май 1948 създава ЦСКА в Борисовата до Паметника на Сталин взривен по-късно от Гошо Анархията............КГБ и ГРУ 1948 решават СССР да е столицата на глобалния Мир а войната между Северна и Южна Корея в чест на КИМ чен Ир и брат му КИМОН Георгиев (двоен главорез) да се нарича ЦСКА от София собственост на Берия от КГБ плюс ГРУ
37
2
 
5
 
! Отговори
мара белчева преди 1 година
Радеф все повече заприлича на тато
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заменете българите с американското посолство и тогава става правилно изречението на радев какво иска да каже
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сега на избори все пак стават малки размествания - ГЕРБ излязоха първи (преди ПП и ДБ заедно имаха повече мандати), Копейкин качил 5 мандата, ИТН сменя Възход... Искам на следващите избори да няма - никакви размествания - да се получат сходни резултати, най-много мандат - два разлика, да видим тогава ще продължат ли да си играят на избори
34
0
 
2
 
! Отговори
Ром преди 1 година
На мешерето му гласувахме оставка..... за сега....
33
2
 
3
 
! Отговори
Арменец преди 1 година
Нашата общност, очаква импийчмънт!
32
2
 
9
 
! Отговори
До Зозо преди 1 година
Ти събличаш ли малки момченца? По колко пъти на ден имаш такива занимания, а? Б0лен!
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ,ГРЕШИТЕ. ОЧАКВАМЕ НЕ АКТИВНА, А ЦЕЛЕУСТРЕМЕНА ЗАКОНОДАТЕЛНА ДЕЙНОСТ ОТ НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ,БЕЗ НИКАКВО РАЗПИЛЯВАНЕ НА ВРЕМЕ ЗА НЕСЪЩЕСТВЕНИ "ИЗОБРЕТЕНИЯ" КАТО РАЗМОТАВАНЕ ЗА "КОНТРОЛ" НА МИНИСТРИТЕ ОТ ПРЕДНИТЕ ПАРЛАМЕНТИ И ОБИКНОВЕННО ГУБЕНЕ НА ВРЕМЕ С ПРОЦЕДУРИ. ОТ "АКТИВНАТА" ЗАКОНОДАТЕЛНА ДЕЙНОСТ НА "ЦВЕТА" НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ ВИДЯХМЕ ДОКЪДЕ НИ ДОКАРАХА!...
30
2
 
8
 
! Отговори
До Неолиб, Евроатлан преди 1 година
Психар неолиберастки.
29
5
 
6
 
! Отговори
Хюго Капет преди 1 година
Рундю, оправи ли лифта в софия?
28
7
 
10
 
! Отговори
Неолиберал преди 1 година
Най-обичам гол да тичам, сутрин покрай НДК. И момченца да събличам, в Спартакус след това. А момиченцата малки, аз ги водя за ръка. И говоря им аз нежно, и говоря им ТАКА. АЗ ОБИЧАМ Х0М0CEKCA!!!!
27
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите очакват да си скриеш физиономията и повече военни да не се занимават с политика. От парламента очакваме да не пипат нищо, особено законите и да крадат по-малко.
26
9
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
...........Част от проектозаконите вече са изготвени от служебния кабинет............. Хахахааааа, кой си ти бре, Рундьо, че да внасяш закони в парламента??? Свърши твоята. Боко и Доган ще ти видят сметката. Резил!!!
25
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилски Ръб
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къф парламент? ГЕРБ, ПП, ДПС, БСП, ИТН и Възраждане са бита карта. Политиките им са като на 5 годишни неадекватни дето си свалят гaщитe да ги проверяват за глиcти.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите предпочитат парламента да се закрие а парите да се използват за народа . Нали имаме парламент в Брюксел ? За кво да издържаме и софииския ? Само крадат .
22
2
 
10
 
! Отговори
З.Монева преди 1 година
Радев лъже , че ни уважават в ЕС. С неговите проруски речи не можем да очакваме нещо по-добро за страната. Вреден политик е за Бълария.
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя неспря да ни срами преди съюзниците. Никакво мъжество няма в него.