Габриел: Правителството ще поиска освобождаването на Гешев

Кабинетът трябва да е символ на амбиция, авторитет и ангажимент
Обновена: 11 май 2023 09:16 | 11 май 2023 09:07, Камелия Цветанова
591
Габриел: Правителството ще поиска освобождаването на Гешев
Снимка: БГНЕС

Номинараната за премиер Мария Габриел се срещна с ПГ на ГЕРБ. Пред депутатите тя заяви, че правителството трябва да е символ на амбиция, авторитет и ангажимент.

„Искам да благодаря на ПГ на ГЕРБ-СДС за подкрепата. За мен е истинска чест да застанем пред цяла България и да кажем, че искаме работещо правителство. Искаме обединена България, която ясно отстоява своето място в ЕС и НАТО, но и която носи решения за грижите и терзанията на българските граждани. Първото ми послание ще бъде работа за екипна България и стратегия на трите А - амбиция, авторитет, ангажимент“, каза тя.

Габриел отсече, че има амбиция да покаже, че ГЕРБ е способна да състави правителство с екип, чиито решения не се спускат, а се създават и изпълняват съвместно.

"Авторитет на България е Европа - да участваме в процесите в ЕС. И третото „А“ - най-важното - ангажимент към хората, към българите, да работим така, че хората да имат по-спокойно ежедневие и по-достоен живот“, обясни тя.

"Искаме да водим диалог, който да изпълни със съдържание тези думи, ще си задаваме и неудобни въпроси. Чрез диалог ще се преодолеят различия, за да утвърдят обединяващото", каза още номинираната за премиер.

Тя настоя, че е нужен план за изход от кризата и работещо правителство, както и нормализация на работата на институциите.

Мария Габриел съобщи, че първото, което ще направи министърът на правосъдието в кабинета на ГЕРБ е да внесе искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев за уронване престижа на прокуратурата и съдебната система.

Тя увери, че ключовата дума на срещите й с останалите партии в НС ще бъде диалог - по конкретни приоритети в краткосрочен и средносрочен план.

„За да ги изпълним, имаме нужда от работещо правителство, носещо отговорност“, настоя Габриел.

Според нея това е изход от политическата криза.

Тя посочи, че е нужно да се стабилизират публичните финанси и да се приеме държавния бюджет.
Сред останалите й приоритети са правосъдната реформа, приемане на основните закони, механизъм за разследване на главния прокурор, реформи в антикорупционната комисия нейното разделяне.

Габриел акцентира и върху необходимостта от овладяване на инфлацията и ръста на цените, както и преодоляване на негативните последици върху икономиката.

Приоритети са и членството на страната в еврозоната, както и реодоляване на двугодишното закъснение по оперативните програми.

Габриел очерта и необходимостта от подобряване на сигурността на българските граждани - преодоляване на битовата престъпност, войната по пътищата, миграционния натиск, членството в Шенген и модернизация на армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


591
Още по темата: Мария Габриел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
465
0
 
10
 
! Отговори
- преди 1 година
Късно е вече за каквото и да било! Парите са "усвоени" следите прикрити, доказателствата унищожени, времето е изтрило спомените, поколенията са се сменили и сега да плеснем с ръце и да се прегърнем, кой *** *** - булката се омъжи! Е, НЕ!!!!!
464
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Случаен минувач, к.476 Да припомним ли на любителя на фактите, че сред над 2000 прокурори и следователи, завършили ЮФ на СУ, ББ и Цацаров си избраха юрист, завършил Магнаурската школа -Симеоново? И той се изяви повече като милиционер, а не като юрист - вкара Иванчева и Петрова в затвора, запита КС как може да разследва президента и изпрати въоръжения си охранителен отряд и военни прокурори да изтарашат Президентството. Сега се прави на невинна жертва.
463
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се надяваме, че този път милиционерът-прокурор няма да отърве кожата. Язък за поредната акция на прокурорите с червените мантии пред Съдебната палата.
462
1
 
12
 
! Отговори
Далай Лама преди 1 година
Алоуууу! Бързо викайте горския да идва и да изгони и комунистите , и фащистите от гората ( Парламента) !!!! БЪРЗО ! Настава омайна разгулна партизанщина в политиката на държавата !!! Някаква *** от Брюксел се изживява като диктатор и не признава нито Конституция, нито други закони ! И най-важното - не разбира бедността ! Пази Боже сляпо да прогледа !
461
1
 
16
 
! Отговори
Тая преди 1 година
Тая: ще ви докара ГРЕВИО, ще сменя пола да децата ви,ще ви набута във месомелачката в Украйна,ще ви натресе зелените талибани,ще затвори Мариците,ще приеме Истанбулската конвенция,ще ви цифровизира като бройлери...
460
1
 
16
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
От всичките й приоритети дето ги избълва М. Габриел, запомних този- че ще искат да махат Гешеф. Да, ама да се опитваш да направиш правителство за да махнеш Гешеф ми се струва адски пресилен напън и вместо да му избодат очите- ще му изпишат веждите. Изброила 10тина неща, от които няма да постигне НИЩО, освен евентуално да ни вкара в еврозоната, т.е единственото, което не бива да прави.
459
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах с какви неоспорими доказателства Гешев е уронил престижа на прокуратурата, но щом жена го казва, значи със сигурност е права.
458
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Толкова прости управляващи, не сме имали! Как ги вадят, като след конкурс: *** Киро, а сега и тази крякаща брюкселска гъска!
457
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бушона дето след 3 месеца ще изгори, ако не го осъзнава, много е проста... ***
456
1
 
20
 
! Отговори
ГРИША преди 1 година
ГЕШЕВ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОСВОБОДЕН 7 ГОДИНИ ОСВЕН АКО НЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА ИЛИ УМРЕ. ПИШЕ ГО В КОНСТИТУЦИЯТА. ТАКА ЧЕ ВСИЧКО КОЕТО СЕ ПРИКАЗВА Е НАПРАЗНО И СТРЪВ ДА СЕ ХВАНАТ РИБИТЕ. А ТЕ МАЙ ИСКАТ ДА СЕ ХВАНАТ
455
8
 
5
 
! Отговори
Гешев в затвор преди 1 година
И реформа в съдебната система
454
0
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Важното е да правим като римския политик Марк Порций Катон, който до втръсване повтарял едно и също: Картаген трябва да бъде разрушен! Вярвал е, че когато повтаряш едно и също хиляди пъти, то ще се случи. И сега същото, повтаря се до втръсване: Трябва да отстраним Гешев.
453
1
 
19
 
! Отговори
хъм,хъм преди 1 година
всичката ,,Мара втасала,, в тази държава ,та основното е освобождаването на Гешев.Мисли за народа ,бе ,моме, за НАРОДА ,че едва свързва двата края. Не Гешев да ти е в окото.
452
1
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
ВСС работи не с приказки, а с факти. И така е във всяка цивилизована държава. Иначе ще се върнем в робовладелския строй. Къде са фактите? Няма ги. "За уронване престижа на прокуратурата и съдебната система" - дрън, дрън, та пляс.
451
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Брюкселска зелка Неделка! Започна да говори и да уволнява, още преди да е станала премиер! Абсолютен въздух под налягане!
450
1
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
И как ще го отстраните, като нарушите Конституцията ли? Ами то е заразно. Кирил я наруши. И понеже нямаше никакви наказания, много други политици си казаха: Ами щом като той я нарушава, защо да не я наруша и аз? Е ако нарушите и Конституцията, тогава вече може да избухне и гражданска война! А може и нищо да не стане, народът е oвчи.
449
1
 
6
 
! Отговори
big meech преди 1 година
До Г - дано да ви уволни , защото нищо не става от вас , а най-добре е да измрете всичките и светът да се отърве от най-гнусната държава създавана някога
448
0
 
13
 
! Отговори
САТАНА преди 1 година
Много ми е интересно как ще го освобождаваш, като го подкрепяше за прокурор..?!
447
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пионка, калинка, недоразумение, брюкселски планктон!
446
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щяла да поиска... Може да го освободи само ВСС с гласуване..