Паметникът на Съветската армия няма да се побере в музея на социалистическото изкуство

Това твърди директорът на музея
11 дек 2023 22:30, Стела Стоянова
266
Паметникът на Съветската армия няма  да се побере в музея на социалистическото изкуство
Снимка БГНЕС

Трудно Музеят на изкуството от периода на социализма ще намери място за съхранение на Паметника на съветската армия, ако той бъде демонтиран. Това твърди пред радио "Фокус" директорът на музея Николай Ущавалийски.

"В началото на лятото имахме среща с областния управител на София Вяра Тодева. Тя дойде в музея и заедно се уверихме, че в музея трудно ще се намери място за този паметник - поради размерите му. На срещата присъства и директорът на Националната галерия. Стигнахме до мнението, че преди да се предприемат стъпки за преместването на паметника, трябва да се изготви един архитектурно-художествен проект", каза Ущавалийски.

Демонтирането на паметник и ситуирането му в друга среда означава да се направи един нов паметник – до този момент нямаме никакви конкретни податки как ще изглежда този паметник в новата му ситуация, отбеляза още той.

В скулптурния парк няма никакво място за разполагането на такава мащабна скулптура, твърди Ущавалийски.

"Не е ясно дали само от високия постамент трите фигури с централната група ще бъдат преместени. Има релефи и фланкиращи групи и единственото място, което виждаме като възможност, за да приютим паметника в музея, е от северната страна на сградата – оградата, която гледа към улицата на КАТ. Пространството е около 1 декар, което за мен също не е достатъчно, но е единствената възможност паметникът да бъде част от музея", заяви директорът на Музея на изкуството от периода на социализма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
8
 
! Отговори
До 88 преди 6 месеца
Аз нали ти казах да питаш поляците, чехите и унгарците? И там уж не е имало руски войски, но са им дошли на гости, когато политиката им не се е харесвала на Кремъл. Даже в Прага и ние сме пращали наборници. Това е за тия, дето сега реват да см неутрални.
82
4
 
9
 
! Отговори
СИНИТЕ1914ВЪЛЦИ преди 6 месеца
РУСКИЯТ ОКУПАТОР ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!
81
2
 
5
 
! Отговори
До 79 преди 6 месеца
Защо трябваше да има руски войски след като хунтата на живков беше подкупена он москва и военните бяха вечно огъзени кам блатная за малко повече стотинки и готови да смачкат всеки прогресивно мислещ.
80
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И от щом за 3 години е имало руски войски от 1944 до 1947 година, значи сме били окупирани до 89 година? Така ли евриджендъри?
79
3
 
7
 
! Отговори
СИНИТЕ1914ВЪЛЦИ преди 6 месеца
ВЗРИВ НА *** ВЗРИВ!ВЗРИВ!ВЗРИВ!
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Що няма паметник на НАТО??? Кой окупатор търпи паметник на чужд окупатор??? Въпрос с повишена трудност за копейките. :)))
77
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 72 След ВСВ е трябвало да приемем и храним 240 000 съветски войници, но са дошли половин милион. Ако това не е окупация, ти кажи какво е било. После, в периода на съществуването на Варшавския договор цялата ни армия е един вид негова военна база.
76
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 65: Прав си. НАТОВСКИТЕ ОКУПАТОРИ ВЪН!!!
75
3
 
6
 
! Отговори
Преди 44та преди 6 месеца
Когато България е имала Ерит София е била известна по света като малката Виена!След 44та Червените о р к и са я превърнали в Заддунайски Ке не ф и Мацкфа от Ари експрес който в днешни времена еволюира до Малкият Бейруд!Сигурно се гордеете????!
74
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Германия е окупирана през 1945 и все още е окупирана от САЩ. Япония е окупирана от САЩ до 60-те години. Италия е окупирана, Франция е окупирана. Само нашите тънкообидни внуци на фашита имат претенции към "окупатора". Войските на СССР се изтеглят тогава, когато се изтеглят при всяка война - след подписване на Парижкия мирен договор 1947 година с СССР, САЩ, Великобритания.
73
1
 
5
 
! Отговори
До 79 преди 6 месеца
1878-1885, 1916, 1944-1947.
72
1
 
5
 
! Отговори
До 78 преди 6 месеца
Не само, че ще се пипа, но и ще бъде премахнат.
71
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Отворковци чакам да кажете по кое време е имало руски войски в България
70
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Стига вече с темата за паметника, за да отклонявате вниманието от престъпления и кражби, паметника няма да се пипа, закрийте тази тема вече, аман!
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако бяхме под чужда окупация, Костадинов щеше да е в положението на Навални.
68
4
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 50 преди 6 месеца
Още по времето на Горбачов съветският Институт за изследване на социализма излиза с официално становище, според което режимът на Тодор Живков е сталинистки и добавят, че в техните среди все още се дискутира дали режимът на Сталин е фашистки или полуфашистки. Нашите учЕни си правеха оглушки и не цитираха това становище, но след 10-и ноември точно историците ни от БАН, особено тези под 40 г., гракнаха да го преповтарят. А преди това бяха активисти на ДКМС и млади членове на БКП, все връзкарчета.
67
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русия е единствената останала бяла (бяла не в негативния расиситки смисъл) цивилизация в света. Всичко друго и Европа и в САЩ се скапва, всичко се извращава. Смяна на пола, джендърна флуидност, осиновяване на деца от хомосексуалисти - последното вече е чист сатанизъм.
66
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На 9 септември 1944 година фашистите загубиха властта и се разбягаха. А можеха още 30 години да управляват, колят и бесят. Както Франко. За тези загубени от тях 30 години фашизъм съжаляват днес. В Гърция има гражданска война и диктатура до 1973 година. И в България щеше да има фашизъм и дясна диктатура до края на 70-те години, като тя щеше да падне по същото време като Испания и Гърция.
65
1
 
5
 
! Отговори
До 66 преди 6 месеца
Ясно, червената армия се е сражавала срещу турците на връх Шипка. Харесва ми този сюжет. Остава да вмъкнем и Путин в него. Може би той е предвождал армията?
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 54Тия дето говорите за окупация може ли да я дефинирате? Щото под окупация е държава в която има чужда войска (военни бази). Може ли да кажете точно по кое време е имало руски войски в България? Щото от 2007 има американски даже не са на НАТО.)))И една година е достатачна, докато русоробите завземат власта.Бази на НАТО нямаме, базите са български. И по времето на соца е имало съветски военни в България, лично съм свидетел.