Паметникът на Съветската армия няма да се побере в музея на социалистическото изкуство

Това твърди директорът на музея
11 дек 2023 22:30, Стела Стоянова
266
Паметникът на Съветската армия няма  да се побере в музея на социалистическото изкуство
Снимка БГНЕС

Трудно Музеят на изкуството от периода на социализма ще намери място за съхранение на Паметника на съветската армия, ако той бъде демонтиран. Това твърди пред радио "Фокус" директорът на музея Николай Ущавалийски.

"В началото на лятото имахме среща с областния управител на София Вяра Тодева. Тя дойде в музея и заедно се уверихме, че в музея трудно ще се намери място за този паметник - поради размерите му. На срещата присъства и директорът на Националната галерия. Стигнахме до мнението, че преди да се предприемат стъпки за преместването на паметника, трябва да се изготви един архитектурно-художествен проект", каза Ущавалийски.

Демонтирането на паметник и ситуирането му в друга среда означава да се направи един нов паметник – до този момент нямаме никакви конкретни податки как ще изглежда този паметник в новата му ситуация, отбеляза още той.

В скулптурния парк няма никакво място за разполагането на такава мащабна скулптура, твърди Ущавалийски.

"Не е ясно дали само от високия постамент трите фигури с централната група ще бъдат преместени. Има релефи и фланкиращи групи и единственото място, което виждаме като възможност, за да приютим паметника в музея, е от северната страна на сградата – оградата, която гледа към улицата на КАТ. Пространството е около 1 декар, което за мен също не е достатъчно, но е единствената възможност паметникът да бъде част от музея", заяви директорът на Музея на изкуството от периода на социализма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Европа вече никога няма да е същата каквато досега я познавахме, всичко свърши.
62
4
 
6
 
! Отговори
ТУК НЕ Е МАЦКФЕ преди 9 месеца
ДОЛУ ПАМЕТНИКА НА СЪВЕ Ц КИЯ ОКУПАТОР!
61
8
 
3
 
! Отговори
Кръгли идиоти преди 9 месеца
Източна Европа можеше да е неутрална зона и мост между Русия и запада, икономически най-изгодно. Вместо това те решиха да станат Запад. 35г. вече станахте ли запад бе дебилници, кой-ще ви приеме вас в Запада. За тях източно европейците и славяните са хора втора категория, полyживотни. Това им е заложено в майчиното мляко, в кръвта. 60те години в Брюксел е имало човешки зоопаркове с африканци да ги показват на белгийските деца като животни. Вместо част от запада източноевропейците ги превърнаха в колонии като Конго(уж незавивисима демократична република както източна Европа) и ги опоскаха.
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По цял плюе по НАТО, в Парламента му се мъдри открита антинатовска партия, но иначе бил окупиран от НАТО. :))) Алооу, навремето баш окупаторите са вкарвал неудобните в лагери и затвори. Сега дрънкаш тъпппотии и никой не ти търси сметка. *** в Русия и критикувай Путин, виж какво ще ти се случи.
59
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След 30 години западно партньорство, НАТО и ЕС - под кривата круша.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 61: Това го кажи на връх Шипка. Ама гледай да си с фес на главата, че много вятър духа.
57
5
 
6
 
! Отговори
ТУК НЕ Е МОСКФА преди 9 месеца
ОКУПАТОРИТЕ ВЪН!
56
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След разпада на ЕС Русия ще работи с Унгария, Словакия, Австрия и Сърбия, централен блок, нещо като нова Австро - Унгария. Тези страни имат централно географско положение в Европа, и ще разполагат с преференции за достъп до руските ресурси. Тези страни ще бъдат най-богатите в Европа и мостът на Русия към западна Европа. А България отива в нищото.
55
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Страните в ЕС (а вече има такива) които се обявят срещу политиката на Брюксел спрямо Русия, трябва да си дават ясна сметка за големите предимства които ще имат в бъдеще в отношенията си с Русия.
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След гадостите които България натвори последните години, вече никога няма да получи нищо от Русия на приоритетна основа.
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 37Виждайки как гласуват хората на коментарите по-долу, искам да кажа, че ме е СРАМ, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН! Срам ме е до дъното на душата ми))))Кой те излъгал, че си българин? Русоробите не са българи.
52
3
 
4
 
! Отговори
До 54 преди 9 месеца
Питай унгарците, чехите, словаците и поляците...
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе кво става с Шенгеня? Тая стена дето остана да я измажем я мажем вече 10 години.
50
8
 
4
 
! Отговори
Еврогейска България преди 9 месеца
уверено върви по пътя на Фашистка България съюзничката на Хитлер, когато 1945 г западните партньори я рапарчетосаха и бяха решили да и оставят само Софийска област, но Русия отново я спаси. А този път вече никой няма да я спасява.
49
1
 
7
 
! Отговори
DerFuhrer преди 9 месеца
49 Не са имали какво да адът след 44та защото червената чума и българските милиционери зивши затворници са грабили напода безразборно и са уцивали без съд и присъда дори хора нямащи нищо общо с политиката.
48
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Западът заложи на Украйна много, най-важното - бъдещето си. Накратко - Западът няма бъдеще, няма ресурс да има бъдеще. Няма човешки ресурс, няма материален ресурс (енергия, суровини), няма морален ресурс, няма интелектуален ресурс. Няма да е сгромолясване, както беше Хитлеровият райх, няма да е вълнуващо и феерично. Ще бъде досадно и дементно, непрекъснато ще заемат менторски пози: "Вий знайте ли кои сме ний" и ще издуват бузи. И ще ядат насекоми. И толкоз. Нямат нито кураж, нито акъл да направят нещо изненадващо позитивно в своя полза.
47
1
 
7
 
! Отговори
До 50 преди 9 месеца
Каква фашистка власт бе? :д До 46 г. България е монархия. :)))
46
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия дето говорите за окупация може ли да я дефинирате? Щото под окупация е държава в която има чужда войска (военни бази). Може ли да кажете точно по кое време е имало руски войски в България? Щото от 2007 има американски даже не са на НАТО.
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Олаф Шолц обяви, че Москва е отговорна за спирането на доставките на газ за Европа и увеличаването на цените на електроенергията в Германия!
44
2
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 39 преди 9 месеца
Тогава защо властта, при която беше построен паметникът на Съветската армия, е сринала Паметника на Легионера, който се е намирал там, където сега е входът към метрото при стадион "Васил Левски", а преди него е имало ледена пързалка "Дружба"? Защо във Варна е махнат от пиедестала от зелен мрамор паметникът на известен филантроп, издигнат от признателните граждани и на негово място е курдисан паметник на Васил Коларов? Има и други подобни примери.