Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю
Обновена: 18 дек 2023 08:55 | 18 дек 2023 08:55, Нели Христова
650
Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи
Снимка: БГНЕС

С 800 милиона лева е по-голям бюджетът за отбрана тази година спрямо миналата, а следващата ще бъде с 800 милиона по-голям, отколкото през тази. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

С тези разходи се покриват трите големи военни проекта за ВВС, за сухопътни войски и за ВМС. 9 милиарда лева вече са заложени за тези три големи проекти, обясни военният министър пред БНТ.

Той посочи, че през първото тримесечие на 2025 г. трябва да дойдат самолетите Ф-16, а от средата на 2025 г. ще започнат да постъпват и бронираните машини Страйкър. "Ще видим в кратки срокове българската армия преобразена", каза Тагарев.

Според него трябва да инвестираме в зенитни ракетни комплекси, в брегови ракетни комплекси. "Ще стартираме и по-малки проекти свързани със закупуването и производството на дронове", добави той.

Тагарев заяви, че заради войната на Русия срещу Украйна заплахата за България остава, макар че вниманието в последно време беше пренасочено към Газа. Той уточни, че заплахите са свързани със свободата на корабоплаване, морските мини, дроновете и т.н.

"Рисковете си остават за нас, но не това е големият ни проблем. Ако Русия надделее в тази война, ще минат само няколко години и тя ще продължи своята агресивна политика. Затова нашият стратегически интерес е Украйна да победи", обясни министър Тагарев.

По отношение на ситуацията на фронта, той посочи, че вървят много тежки боеве, всеки ден загиват по 1000 души от едната страна, не знаем колко са от другата, няма териториални изменения. "Украйна не може да тръгне напред, защото няма авиация. При това положение е трудно да се говори за контраофанзива", добави министър Тагарев.

По актуалната тема за Паметника на съветската армия и неговото премахване, той подчерта, че паметник не е вярното име. По отношение на заплахите от страна на Русия и по-конкретно за говорителя на руското МВнР Мария Захарова Тагарев само отбеляза, че това е нейната работа. "Но премахването е наше решение. Наше е решението какво да ще се прави с тази композиция в центъра на София, нейното място е в някакъв музей", заяви Тагарев.

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю.

"Трудно бих си представил през 1940 г. Би Би Си да излъчи интервю с германския посланик. Не виждам необходимост какво казва страната, която ни е обявила за враг", каза Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


650
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
5
 
22
 
! Отговори
Щерю преди 10 месеца
- Аха, да - надей си се, Тагарев, Украйна да победи! В България е пълно с такива ционистки *** уммници като тебе...
325
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И ''тоя'' си вЕрва , като Баце !
324
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всъщност, откъде изникна този Тагарев? Защо ги издигат такива кухи субекти? Ала *** Кире.
323
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Магарев, заплахата с която плашиш НЕ Е ЗА НАРОДА, а за продажниците като теб. Спрете да плашите народа с Русия. Путин знае кои са продажниците и кои са с него. Така, че мен не ме е страх от Путин, а от предатели като теб.
322
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна никога няма да победи......Русия никога не е губила война. Зад нея са Китай и Северна Корея с ядрената си мощ срещу американската ху...нта!
321
3
 
25
 
! Отговори
Вълканов преди 10 месеца
Каква Украйна сънуваш. Няма я. Доубиват я. То не бяха 24 самолета унищожени, то не са атакуваните натовски офицери с Кинжал и останалите живи в момента се лекуват в Полска болница,, понастоящем в окопите украинските войници ги атакуват хиляди гризачи. Каква армия победоносна търси Тагарев. Тя едва се крепи. Всичко отива в миналото. 1милион двеста хиляди убити , останалите на отряди, наричани бригади воюват на парче. Такава разпарчадосана армия неможе да воюва, нея я бият парче по парче. Жалко
320
3
 
30
 
! Отговори
Чефо преди 10 месеца
Тоя и жена му докато перат пари през поръчки за украйна от бюджета къв друг да му е интереса. б.о.к.лук
319
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя си е заслужил доживотен затвор!!!
318
25
 
11
 
! Отговори
путинизация и КРАХ преди 10 месеца
Да нападнеш 25 пъти по-малка държава като територия и да те спукат от бой! 18 години ракета да строиш и да изкопаеш дупка за нужник на Луната! Армия от пандизчии и алкохолици да събереш и тя да краде тоалетни чинии като военни трофеи. Флагманът по дъното на Черно море да лази! Страшно е !
317
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна ще види победа през крив макарон
316
4
 
29
 
! Отговори
July преди 10 месеца
Сам се завираш между шамарите. Не слагай и Българския народ там, не си го питал.
315
4
 
17
 
! Отговори
Яааа преди 10 месеца
И този го е ухапало кучето!
314
19
 
16
 
! Отговори
Само така Тагарев !! преди 10 месеца
Щом вият на умряло по форумите българските путински мужици, значи яко си им го наврял в гевреците.
313
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ТОВА ТРУП ЛИ Е? - МНОГО БЛЕД.
312
3
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Сата НАТО, я питай баба си, дали случайно не е зачената от мустакат грузинец или Донски казак?
311
4
 
8
 
! Отговори
сиромах преди 10 месеца
Как ще отговори Тагарев ,може ли украинският посланик да диктува дали може или не може да се пуска интервю на друг посланик?Каква ще бъде реакцията на България,ако македонците започнат да тормозят,убиват обстрелват,бомбардират,забраняват български език на гражданите с българско самосъзнание в техните източни територии,ще се намесим ли и как ако друга страна започне да въоръжава и насърчава Македония за това?
310
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
345 - НА НАС НИЩО НЕ НИ ТРЯБВА. ОТ КОГО ЩЕ СЕ ПАЗИМ.КЪДЕ Е БЪЛГАРИЯ КАТО ПИРИНСКО ГО ИСКАТ МАКЕДОНЦИТЕ, КЪРДЖАЛИЙСКО ТУРЦИТЕ, ДОБРУДЖА РУМЪНЦИТЕ?.
309
1
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Те даже украинците се оплакват, че руснаците пускали електронни примамки за ПВО, не различавали истински Кинжал от електронен...та в тоя ред на мисли си мисля, че и ние няма да различим хартиените ни Ф16 от истински :)
308
3
 
15
 
! Отговори
гади ми се преди 10 месеца
ЩЕ ПОВЪРНА КАТО ГО ГЛЕДАМ ТОВА СТАРЧЕ....
307
11
 
19
 
! Отговори
Русия не е СССР !!! преди 10 месеца
Украинците бяха водещите във всички технологии докато съществуваше СССР, а руснаците наблягаха единствено на производството на самогон и водка. Резултата е видим и за слепите.