Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю
Обновена: 18 дек 2023 08:55 | 18 дек 2023 08:55, Нели Христова
650
Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи
Снимка: БГНЕС

С 800 милиона лева е по-голям бюджетът за отбрана тази година спрямо миналата, а следващата ще бъде с 800 милиона по-голям, отколкото през тази. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

С тези разходи се покриват трите големи военни проекта за ВВС, за сухопътни войски и за ВМС. 9 милиарда лева вече са заложени за тези три големи проекти, обясни военният министър пред БНТ.

Той посочи, че през първото тримесечие на 2025 г. трябва да дойдат самолетите Ф-16, а от средата на 2025 г. ще започнат да постъпват и бронираните машини Страйкър. "Ще видим в кратки срокове българската армия преобразена", каза Тагарев.

Според него трябва да инвестираме в зенитни ракетни комплекси, в брегови ракетни комплекси. "Ще стартираме и по-малки проекти свързани със закупуването и производството на дронове", добави той.

Тагарев заяви, че заради войната на Русия срещу Украйна заплахата за България остава, макар че вниманието в последно време беше пренасочено към Газа. Той уточни, че заплахите са свързани със свободата на корабоплаване, морските мини, дроновете и т.н.

"Рисковете си остават за нас, но не това е големият ни проблем. Ако Русия надделее в тази война, ще минат само няколко години и тя ще продължи своята агресивна политика. Затова нашият стратегически интерес е Украйна да победи", обясни министър Тагарев.

По отношение на ситуацията на фронта, той посочи, че вървят много тежки боеве, всеки ден загиват по 1000 души от едната страна, не знаем колко са от другата, няма териториални изменения. "Украйна не може да тръгне напред, защото няма авиация. При това положение е трудно да се говори за контраофанзива", добави министър Тагарев.

По актуалната тема за Паметника на съветската армия и неговото премахване, той подчерта, че паметник не е вярното име. По отношение на заплахите от страна на Русия и по-конкретно за говорителя на руското МВнР Мария Захарова Тагарев само отбеляза, че това е нейната работа. "Но премахването е наше решение. Наше е решението какво да ще се прави с тази композиция в центъра на София, нейното място е в някакъв музей", заяви Тагарев.

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю.

"Трудно бих си представил през 1940 г. Би Би Си да излъчи интервю с германския посланик. Не виждам необходимост какво казва страната, която ни е обявила за враг", каза Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


650
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя така са го програмирали, че дори и когато войната свърши, той ще продължава да обяснява, че има заплаха за България от страна на Русия.
305
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А СПОМНЯТЕ ЛИ СИ ПО РАНО ВЪВ DW ИМАШЕ СТАТИЯ ВЪВ КОЯТО ПИШЕШЕ ЧЕ ДЪЩЕРЯТА НА ЗЕЛЕНСКИ ГО НАРЕКЛА "НАЦИСТ" И "УБИЕЦ НА УКРАИНСКИ ДЕЦА", СЛЕД КОЕТО ИЗБЯГАЛ ВЪВ ПОЛША. ТА ТАГАРЕНКО ЗАЩО НЕ СЕ ВСЛУША ЧЕ И СОБСТВЕНИТЕ ДЕЦА НА ЗЕЛЕНСКИ ГО НАРИЧАТ "НАЦИСТ" И "УБИЕЦ" А ТРЪГНАЛ ДА "ПОБЕЖДАВА".
304
1
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Сата НАТО, ами то за 100 години, българи и руснаци са се омешили толкова, колкото българи от сегашните територии с българи от поробените македонски трритории. Бежанците са долу горе едно към едно. Щешмили нещеш, руската попова лъжичка е намерила подслон и тук, в България. Ние сме приемали руски бежанци след 1917 година, бягщи от Ленин. И не са си заминавали, а са останали тук, смесили са се с останалите българи, арменци и не само. Та искаш или не, руската попова лъжичка е акустирала и тук :)
303
9
 
16
 
! Отговори
BG форумни мужици преди 10 месеца
Най-забавни са ми нашенските форумни текезесари русофили, които си пеят как от Русия няма по-велика !! Македонците ряпа да ядат пред тях !!!
302
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Измееет са *** на памперсите на Баидън
301
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега чак разбрах, какво има предвид магарето, че заплахата за България остава - това че няма да подава оставка.
300
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
*** е всеки които иска да лиже памперса на мумията отвъд океана.
299
4
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Пак за Страйкърите...вероятно са като всеки БТ1 Р, но БТР показа във войната, че става само за полицейска машина. На нас за какво ни е, пак ли ще преименуваме турците? Реално точно това правим-купуваме машини за размирици, не за война. И пак ще кажа, на нас ни трябва армия от дронове, артилерия и добро ПВО, включително малки мобилни системи. Друго не ни трябва на тая малка територия. Летищата с модерни самолети ще бъдат елиминирани и многомилярдната авиация няма да може да се ползва.
298
4
 
8
 
! Отговори
тоя преди 10 месеца
сляп ли не вижда ли че украйна няма как да победи и е само разход на ЕС и България ,сигурно продължава да е на заплата към наркомана
297
4
 
8
 
! Отговори
мнение преди 10 месеца
Русия обяви България за враг, след като България я обяви за връг.... но за Тагаренко хронологията и историята нямат никакво значение
296
11
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
Срещу Тагарев се надпреварват да пишат 10-15 ле кета от смесени бракове с рускини. Цялата армия "русофили" е едно ядро от полуруснаци, които искат да се докажат като истински имперци. Това е наследството на45 години вечна дружба.
295
4
 
10
 
! Отговори
чико преди 10 месеца
Фамилията ти тагарев това да ние превод от татаринов Отивай лично да се биеш и украйна ще победи Ти си фашист и предател ?
294
2
 
7
 
! Отговори
българина преди 10 месеца
интереса ни е да не емигрираме от бедност и безпеспективност, просто продължавате да ни държите за амриканска изтривалка
293
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само БГ копейките не схващат, че прроссията вече е изгубила. Дори да си задържат заграбеното, то всичко останало като пазари, инвестиции и тн. няма да го има и то за векове напред. Много след като Джуджето гушне Ленин в музея.
292
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Евроатлантическата гад вече не знае къде се намира в безсилната си злоба и в неистовия си страх.Русия печели войната.Това е повече от ясно.Както повече от ясно е,че загубилите като тоя притивняк ги чака меко казано тягостно бъдеще.
291
3
 
10
 
! Отговори
titak преди 10 месеца
Не интересът ни....интересът на Тагарев е Украйна да победи...
290
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Впечатленията от Страйкърите в Украйна са, че са трудно проходими и постоянно засядат в калта, слабо подвижни са и стават лесна мишена за руснаците. Освен това има не един случай, когато ги удря дрон или малокалибрен снаряд без да избухне и пробива "бронята" им. Украинците се майтапят, че тези машини са с "картонена броня". Има случаи, когато руски 30 мм снаряди с лекота пробиват Страйкъра от едната страна и излитат от другата. И това л@@йно Тагаренко ни го набутва за фантастични пари - далавера
289
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С какво да победи Украйна и как. Това ми звучи като да отида пред сградата на Булинс и да викам отвън елате се бийте бе. Украинската ситуация е същата. На пресконференцията на Путин той каза, че всеки ден постъпват средно по 462ма доброволци и тези които имат някаква негодност или са по-възрастни се връщат. Те нямат нужда дори от мобилизация. С 460 000 човека смилат целият високо технологичен запад. Март са изборите в Русия и Путин ще се представи и като победител на запада.
288
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще постъпят бронираните мишени Страйкър... "Ще стартираме и по-малки корупционни проекти свързани със закупуването и производството на дронове", добави той...
287
4
 
17
 
! Отговори
Кремъл преди 10 месеца
Абе Таганарев ли си, Тамагарев ли си, който и да си, за да мислиш така, значи си ***. Когато СССР ти даваше хляба, не говореше така. Или САЩ ти дават повече? А за това, че Украйна ще победи може само да говори за твоята некомпетентност.