Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю
Обновена: 18 дек 2023 08:55 | 18 дек 2023 08:55, Нели Христова
650
Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи
Снимка: БГНЕС

С 800 милиона лева е по-голям бюджетът за отбрана тази година спрямо миналата, а следващата ще бъде с 800 милиона по-голям, отколкото през тази. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

С тези разходи се покриват трите големи военни проекта за ВВС, за сухопътни войски и за ВМС. 9 милиарда лева вече са заложени за тези три големи проекти, обясни военният министър пред БНТ.

Той посочи, че през първото тримесечие на 2025 г. трябва да дойдат самолетите Ф-16, а от средата на 2025 г. ще започнат да постъпват и бронираните машини Страйкър. "Ще видим в кратки срокове българската армия преобразена", каза Тагарев.

Според него трябва да инвестираме в зенитни ракетни комплекси, в брегови ракетни комплекси. "Ще стартираме и по-малки проекти свързани със закупуването и производството на дронове", добави той.

Тагарев заяви, че заради войната на Русия срещу Украйна заплахата за България остава, макар че вниманието в последно време беше пренасочено към Газа. Той уточни, че заплахите са свързани със свободата на корабоплаване, морските мини, дроновете и т.н.

"Рисковете си остават за нас, но не това е големият ни проблем. Ако Русия надделее в тази война, ще минат само няколко години и тя ще продължи своята агресивна политика. Затова нашият стратегически интерес е Украйна да победи", обясни министър Тагарев.

По отношение на ситуацията на фронта, той посочи, че вървят много тежки боеве, всеки ден загиват по 1000 души от едната страна, не знаем колко са от другата, няма териториални изменения. "Украйна не може да тръгне напред, защото няма авиация. При това положение е трудно да се говори за контраофанзива", добави министър Тагарев.

По актуалната тема за Паметника на съветската армия и неговото премахване, той подчерта, че паметник не е вярното име. По отношение на заплахите от страна на Русия и по-конкретно за говорителя на руското МВнР Мария Захарова Тагарев само отбеляза, че това е нейната работа. "Но премахването е наше решение. Наше е решението какво да ще се прави с тази композиция в центъра на София, нейното място е в някакъв музей", заяви Тагарев.

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю.

"Трудно бих си представил през 1940 г. Би Би Си да излъчи интервю с германския посланик. Не виждам необходимост какво казва страната, която ни е обявила за враг", каза Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


650
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
10
 
! Отговори
Ром"с преди 10 месеца
И какво ни заплашва Русия? ей,ама лАжете като.... .
125
1
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 10 месеца
Жалки и долни *** и майкопродавци!
124
10
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
Ако случайно Русия победи ----///----- Просията няма да победи, дори случайно. А закономерно вече е загубила. Офанзивата им беше дотука - малко прах в очите преди кандидатурата на Путин. Авдиевка ше видите само през крив максрон, а Мариинка ви пуснаха само за да отклоните малко сили в грешна посока.
123
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
До 133 "Ако случайно Русия победи , България като съюзник ще е на страната на победения , нали така ! Ти ли ще плащаш?" - защо Тагарев да плаща? 85% гласувахТЕ на 2 Април за евроатлантизъм и да слугувате на ЕС и НАТО. Той просто изпълнява това з алоето ВИЕ, про'с'таците гласувахте. Факт.
122
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А какво стана с контраотстъплението?
121
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Христо Христов и що реши ,че аз съм гласувал за Боко или за ДПС,или за тоя
120
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
До 134 "Въжето! Национален предател! Пращай децата си на фронта." - ь. Трябва, с дадения му от ВАС мандат, да прати про'с'таците дет на 2 Април гласувахТЕ за ЕС и НАТО и евроатлантизъм на фронта. Поне 50000 на първо време. Възрастта и полът не трябва да имат значение!
119
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 128 Ама защо да проверявам, нали те виждам тебе - краварско фашистче?
118
2
 
10
 
! Отговори
РУСОФИЛ преди 10 месеца
Това грозно и противно лице докога ще бъде по интернет.Неприятен маймун ДАНО РУСКИТЕ служби се погрижат да го затворят в затвора.Украйнския Тагаренко.
117
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
До 129 "До Христо Христов и кой е гласувал за тоя бе кукундер" - ВСЕКИ гласувал за ЕС, НАТО и евроатлантизъм Е гласувал за Тагарев и политиката която той води. Факт. Това, че сте про'с'таци и не можете да го вденете не променя този Факт. ПП. Тиквата ви го каза лани, че европеидните про'с'таци само мачкане заслужавате, нали?!
116
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заплаха за България няма друга освен тази от Турция. Евентуално може да има някаква заплаха за американските прислужници тука, но тя не идва отвън а от вътре - народа е потресен и отвратен от безобразията им. И като огледаме фактите, колкото повече бази и агенти на САЩ ни се натришат на главите, толкова по-опасно става за българите в България. Такъв е и г-н Тагаренко - активен вредител.
115
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Въжето! Национален предател! Пращай децата си на фронта.
114
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тахарев , след всяка воийна се дължат репарации ! Знаеш нали ? Ако случайно Русия победи , България като съюзник ще е на страната на победения , нали така ! Ти ли ще плащаш?
113
1
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Верно бе, тоя плачи за преврат. Ама срамота да хабим патроните заради него. По-добре с лопати и колове.
112
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Твоят интерес да си наведен не е мой интерес, бokлyк!!!
111
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Христо Христов и кой е гласувал за тоя бе кукундер
110
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Ти долен мазен фашист ! Смърт на фашизма ! Свобода на народа !" - Двойни стандарти ли виждам? :) Ти въобще знаеш ли какво е "фашизъм"? Защо не провериш? Като викаш "Смърт на фашизма", тогава защо защитаваш руската фашистка агресия? Руснаците хем живеят във федерация, където пращат на фронта предимно най-неудобните им народи от федерацията, хем искат унищожаване на украинската нация, това си е фашистко мислене отвсякъде.
109
1
 
12
 
! Отговори
Valio преди 10 месеца
Заплахата е за такива като тебе бооооклууук нещастен......Дано Путин да ви изстреля един дрон когато всички такива *** като тебе сте в парламента.
108
1
 
14
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 10 месеца
ТОЯ ИЗПЕРКАЛ СУГА НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ ДА НЕ ГОВОРИ ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРИТЕ.КЪДЕ СТЕ ВИЕ ДОБЛЕСТНИ БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕРИ,КЛЕЛИ СЕ ДА СЛУЖИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ? НЯМА ЛИ ДА РАЗСТРЕЛЯТЕ ТОЯ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ?
107
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На тагаренко ще му отива една униформа от сс