Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю
Обновена: 18 дек 2023 08:55 | 18 дек 2023 08:55, Нели Христова
650
Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи
Снимка: БГНЕС

С 800 милиона лева е по-голям бюджетът за отбрана тази година спрямо миналата, а следващата ще бъде с 800 милиона по-голям, отколкото през тази. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

С тези разходи се покриват трите големи военни проекта за ВВС, за сухопътни войски и за ВМС. 9 милиарда лева вече са заложени за тези три големи проекти, обясни военният министър пред БНТ.

Той посочи, че през първото тримесечие на 2025 г. трябва да дойдат самолетите Ф-16, а от средата на 2025 г. ще започнат да постъпват и бронираните машини Страйкър. "Ще видим в кратки срокове българската армия преобразена", каза Тагарев.

Според него трябва да инвестираме в зенитни ракетни комплекси, в брегови ракетни комплекси. "Ще стартираме и по-малки проекти свързани със закупуването и производството на дронове", добави той.

Тагарев заяви, че заради войната на Русия срещу Украйна заплахата за България остава, макар че вниманието в последно време беше пренасочено към Газа. Той уточни, че заплахите са свързани със свободата на корабоплаване, морските мини, дроновете и т.н.

"Рисковете си остават за нас, но не това е големият ни проблем. Ако Русия надделее в тази война, ще минат само няколко години и тя ще продължи своята агресивна политика. Затова нашият стратегически интерес е Украйна да победи", обясни министър Тагарев.

По отношение на ситуацията на фронта, той посочи, че вървят много тежки боеве, всеки ден загиват по 1000 души от едната страна, не знаем колко са от другата, няма териториални изменения. "Украйна не може да тръгне напред, защото няма авиация. При това положение е трудно да се говори за контраофанзива", добави министър Тагарев.

По актуалната тема за Паметника на съветската армия и неговото премахване, той подчерта, че паметник не е вярното име. По отношение на заплахите от страна на Русия и по-конкретно за говорителя на руското МВнР Мария Захарова Тагарев само отбеляза, че това е нейната работа. "Но премахването е наше решение. Наше е решението какво да ще се прави с тази композиция в центъра на София, нейното място е в някакъв музей", заяви Тагарев.

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю.

"Трудно бих си представил през 1940 г. Би Би Си да излъчи интервю с германския посланик. Не виждам необходимост какво казва страната, която ни е обявила за враг", каза Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


650
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 10 месеца
целите за попеда на Украйна са невъзможни. Запада започна друга песен да пее наш Тагарчо още не разбрал
105
1
 
8
 
! Отговори
Тагаренко преди 10 месеца
Обещали сме 250 000 пушечно месо на нашия приятел Зеленски, мобилизационните писма са готори, стягайте се.Слава Украине!
104
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ти долен мазен фашист ! Смърт на фашизма ! Свобода на народа !
103
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Интересът ти за окрайна,НЕ ИНТЕРЕСЪТ НИ
102
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз не мога да схвана логиката. 8 от 10 коментара плюят по Тагарев (а и по управлението като цяло), а в същия момент вие сте си ги избрали. Ако вземем за база коментарите значи, че около 80% от българите са против правителството. Защо тогава по дяволите гласувате за тях? П.С. Не съм в България и не гласувам.
101
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тагаревчо, твоя интерес трябва да бъде България! Не Украйна, Америка или Русия! Шайка предатели сте цялото правителство. Мислите само как да докопате комисионни, задето подарихте въоръжетието на армията ни на чужда държава!
100
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма шанс Украйна срещу Русия! И задните си части да съдерете от мерак!
99
1
 
13
 
! Отговори
Alex преди 10 месеца
Толкова гнусно същество.
98
1
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 10 месеца
ТАГАРЕНКО , ЧИИ Е РУСКИЯ ГРАД ОДЕСА ???
97
0
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Щатите няма да ни въоръжат, не сме им важни като държава. Ние пак няма да се въоръжим, само ще вземем коледните на пенсионеритме за финансиране гендаристмата демократична партия на САЩ. Няма да има вече страна като СССР, която да ни въоръжи срещу гнили домати.
96
1
 
15
 
! Отговори
Шопендар преди 10 месеца
Върви партенка че военнитв складове се изпразват усилено.това означава че армията се обезкръвява,и нейната боезпособност е под съмнение,това не се е случвало в българската история.до къде ли ще ни докарат тия продажни управници
95
3
 
11
 
! Отговори
Gogo преди 10 месеца
Тагарев интересът ти, а не интересът ни..., какъв е народния интерес от братоубийствена война не разбирам..., обясни на аудиторията ако обичаш
94
3
 
13
 
! Отговори
Пухльо преди 10 месеца
Ти си най - смешната заплаха
93
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дано Тагарев чете сайта ви! По - голямо унижение няма как да бъде. Но това е за нормалните хора. За *** няма значение народното мнение.Но пък мнението на съдиите ще има значение.
92
5
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Обявявай мобилизацията Тагаренко! Народът ти даде мандат на 2 Април! Поне 50000 евроатлантически про'с'така, гласували на 2 Април за ЕС и НАТО, прати на фронта да се бият за режима в Киев! България ще ти е благодарна за това!
91
11
 
32
 
! Отговори
eдин преди 10 месеца
На практика Украйна е паднала вече.Просто руснаците се бавят за да има по малко жертви и с идеята да поискат преговори.Що се отнася до санкциите-Русия също е с по висок стандарт-стана ясно че Европа се нуждае от Русия повече отколкото Русия от Европа.Вече си го признават.Тагаренко трябва да го изпратим на фронта-като толкова много иска.Не искам да давам пари за компрометирано американско оръжие дето утре ще изгори ако ни нападнат а в същото време имаме нужда да си оправим инфраструктурата
90
18
 
12
 
! Отговори
Интересни факти преди 10 месеца
Знаете ли, че... Авторът на романа "Властелинът на пръстените", за да го напише е бил вдъхновен от историята на източна Европа, по-конкретно завладяването на земите на Украйна от азиатците. Малко известен сред българите (по традиция предимно русофили) факт е това, че в миналото Украйна е имала много по-голяма територия, която се разпростира до Каспийско море. Тази територия е заграбена от московитите, за да има къде да произвеждат храна.
89
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Позор ! Национален Предател !
88
2
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
До 94 "Не ви ли е интереса България да е добре?!Сам си признава че е предател и гледа чужди интереси" - на 2 Април 85% гласувахТЕ за ЕС и НАТО. Какво ревеш срещу евроатлантическата политика на правителството?! ПП. Тиквата каза ли ви лани на про'с'таците, че само мачкане заслужавате?! Каза ви!
87
27
 
8
 
! Отговори
Striker преди 10 месеца
Поне един министър да си е на място и с топки! Браво на Тагарев! Само да добавя, че интересът ни също включва М у н ьо Крадев да бъде елиминиран.