Малките партии искат още пари за изборите, не им достигали за реклама

ВАС образува дело по жалба на политически формации
15 май 2024 08:56, Петър Бойчев
93
Малките партии искат още пари за изборите, не им достигали за реклама
Снимка БГНЕС

Сумата от 40 000 лв., която държавата плаща на малките политически сили за предизборна реклама не им стига и те настояват бюджетът да удвои тази сума. Това става ясно от позицията на дузина формации, които се жалват в съда, че предстоят два вота, а хазната ще им отпусне средства колкото за един, пише "Сега".

Казусът засяга т.нар. медийни пакети. Това са средствата, които бюджетът осигурява на партиите и коалициите, които не получават държавна субсидия. Всяка такава формация, която е регистрирала кандидати във всички избирателни райони, може да закупува медийна реклама за предизборната си кампания за сумата до 40 000 лв., която се заплаща от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Идеята е така да се доближат шансовете на малките формации с големите, които разполагат с далеч по-големи финансови възможности, а и привличат повече медийно внимание. В миналото обаче са възниквали съмнения, че тази практика, заложена в Изборния кодекс, позволява да се източва държавният бюджет.

Преди всеки избор ЦИК обявява с решение условията, по които ще разпределя медийните пакети, както и формациите, които имат право на такива. Така направи и сега със свое решение от 7 май.

На мнозина участници във вота обаче тези пари им се виждат малко. Десетина формации са внесли жалби срещу решението на ЦИК във Върховния административен съд (ВАС), който е образувал дело. В списъка на недоволните влизат "Левицата", "Граждански блок", "Ние идваме", "Коалиция на розата" и още поне 5 други политически сили.

Те смятат, че решението е незаконосъобразно и искат отмяната му, тъй като с него се предоставят средства за медийни пакети в размер на 40 000 лв., въпреки че предстоят два вота – за депутати в Европейския парламент и за Народно събрание.

Вчера обаче ВАС е обявил, че жалбите не могат да се разгледат от него и трябва да се препратят на Административен съд-София град (АССГ).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
1
 
! Отговори
БългариПоМаЦи преди 3 месеца
61 Нема кво да ми се връщат на хубавото.Не че сега е хубаво но казвам Попринцип ако беше.Са абсолютно излишни.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще гласувам за този,който върне българите в България.Ама не виждам такъв.В нито една програма,доколкото я има,не е заложен такъв приоритет.Дори в случаите,когато някой се е върнал,му се задава т.пия въпрос защо се върна?
55
0
 
5
 
! Отговори
леле преди 3 месеца
нема спонсори хахахаха
54
0
 
0
 
! Отговори
морски преди 3 месеца
Китай доказа, че само с една партия се става 2-ра икономика в света. И това е въпреки големите санкции. Не ми се мисли, ако нямаше санкции на търговската война...
53
1
 
1
 
! Отговори
Tенгри кан преди 3 месеца
Аз ку имам 40 000 лева са оженя, няколко пъти;))) От партиите нема никва файда, защото те са съставени от народонаселението, а то е електорат;))) Преди беше пролетариат, сега е електорат. Достатъчно е, да ви чуем в Тубата да ви видим физиономиите за да си пуснем Rotting Christ за утешение;))) В крайна сметка, зад всяка партия стои поне по един милиционер! Цял живот, тия са на сучене от по неколко цицки!
52
1
 
6
 
! Отговори
Според мен, всички преди 3 месеца
партии трябва да се състезават на равно с ограничен бюджет, да речем 100 000 лева. Нека също така всички партии да имат по 10 минути във всички телевизии по строго определен за това график. Повечето хора не се замислят за това, всъщност, колко е лесно за едно правителство на власт да остана не във властта, именно заради начина, по който се организират изборите.
51
2
 
2
 
! Отговори
айде нЕма нуЖда преди 3 месеца
Срещу мутри, олигарси, ДС мафията ли чакате борба ?! Който застане на пътя им, ще го пратят при Алексей Петров.
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Досега съм чул за 5,6 партии.Останалите не ги познавам.Защо да им плащам,като дори не са си направили труда да ми се представят и дори да ме излъжат за каквото и да е.Чувам за тях само преди избори.Не заслужават никаква помощ.
49
4
 
2
 
! Отговори
Истината е преди 3 месеца
Че извън България е по хубаво
48
1
 
4
 
! Отговори
ПътяЕстрашенНоСлавен преди 3 месеца
Народа не се вълнува много от толкова сложни екзистенциални неща като развитието на държавата борбата с корупцията малцина сме тези които се борят срещу мафията.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 45: Тия глупости ги разпавяй на някой обонго в Англия. Ш/м/атки с къща на баба си за 10 000 лв защото такова и е състоянието кара кола от 2020 за 60 евро ама той е успял ама се върнал щото там на запад е кофти а? Само ти и твоят съпруг сте работили в чужбина а? Нещо бъркаш годинитв чичко на 50-60 години. Тролски плаз мод и и си ти. Или викаш ще ме засече как за половин около се купува една кола до 100к евро. ;)
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докато се дава възможност на хора незнаещи български да гласуват,никога няма да се оправим.Само машинното гласуване донякъде ще изправи изкривения вот.
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Продуктовото позициониране трябва да е само за тези,които имат пари,т.е.сами да си плащат за реклама.Откъде накъде аз ще им плащам с моите данъци,като нищо не са направили за мен!
44
4
 
4
 
! Отговори
Профанско преди 3 месеца
Много завист има в България и много помярщина особено към емигранти постигнали много в чужбина купили си хубава кола или апартамент и БеГе из мет та умира от злоба и завист а срещу тия мутри олигарси и политици които ги грабят от 44та до сега нищо.
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 40: Много малко са хората които го казват това и го виждат и знаят. Твоят коментар ще потъне в тролските глупости на копейките тук.
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стига,бе!В 360 милионна Америка две партии се борят за власт,в 6 милионна България са 40.Всеки иска да се докопа до властта,поне за субсидия,ако не друго.Да се премахнат субсидиите и помощите преди вота и всеки да се оправя както може.
41
4
 
3
 
! Отговори
Ако можех преди 3 месеца
Да спася България нямаше да го направя!Защото после пак некоя БеГе М1рша щеше да каже ето го Забогате.
40
1
 
15
 
! Отговори
Събуди се България преди 3 месеца
До кога бедния българин ще хрантути всички партии, да си хапват и пииват до насита?
39
5
 
7
 
! Отговори
Толкова бедност преди 3 месеца
Нищета духовна и матерялна виждам в България.Тия които я окупираха 44та и техните генетично увредени болшевишки родове къде се женят помежду си и са плод на содомия са виновни за всичко.Това е края та България.
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За какво са им още пари и то за реклама. Така и така за повечето от тях за повечето от тях гласуват чинка, стринка и баджанакът. Затова резултатът им е 0,01% подкрепа.