Малките партии искат още пари за изборите, не им достигали за реклама

ВАС образува дело по жалба на политически формации
15 май 2024 08:56, Петър Бойчев
93
Малките партии искат още пари за изборите, не им достигали за реклама
Снимка БГНЕС

Сумата от 40 000 лв., която държавата плаща на малките политически сили за предизборна реклама не им стига и те настояват бюджетът да удвои тази сума. Това става ясно от позицията на дузина формации, които се жалват в съда, че предстоят два вота, а хазната ще им отпусне средства колкото за един, пише "Сега".

Казусът засяга т.нар. медийни пакети. Това са средствата, които бюджетът осигурява на партиите и коалициите, които не получават държавна субсидия. Всяка такава формация, която е регистрирала кандидати във всички избирателни райони, може да закупува медийна реклама за предизборната си кампания за сумата до 40 000 лв., която се заплаща от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Идеята е така да се доближат шансовете на малките формации с големите, които разполагат с далеч по-големи финансови възможности, а и привличат повече медийно внимание. В миналото обаче са възниквали съмнения, че тази практика, заложена в Изборния кодекс, позволява да се източва държавният бюджет.

Преди всеки избор ЦИК обявява с решение условията, по които ще разпределя медийните пакети, както и формациите, които имат право на такива. Така направи и сега със свое решение от 7 май.

На мнозина участници във вота обаче тези пари им се виждат малко. Десетина формации са внесли жалби срещу решението на ЦИК във Върховния административен съд (ВАС), който е образувал дело. В списъка на недоволните влизат "Левицата", "Граждански блок", "Ние идваме", "Коалиция на розата" и още поне 5 други политически сили.

Те смятат, че решението е незаконосъобразно и искат отмяната му, тъй като с него се предоставят средства за медийни пакети в размер на 40 000 лв., въпреки че предстоят два вота – за депутати в Европейския парламент и за Народно събрание.

Вчера обаче ВАС е обявил, че жалбите не могат да се разгледат от него и трябва да се препратят на Административен съд-София град (АССГ).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
13
 
! Отговори
@@@ преди 3 месеца
Завалиите и те искат да лапкат, като големите батковци от знайните партии ама не могат и се жалват, че за едни крилце за други кълка. Кълка им се хапва и налките мишоци. Всеки тръгнал да става депутат, партия да основава. Да се задавите дано!
16
0
 
15
 
! Отговори
Ина преди 3 месеца
Никакви пари за реклама, добрата стока сама се продава
15
0
 
10
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 месеца
Ами да им дадат темперни боички и един топ хартия пък да си пишат пропаганди. Егати резила! Сякаш някой го интересува що е малка и що е голяма партия. Или от Арменското посолство да искат пари,че е вече цяла банда арменска предизборната.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да, всеки си прави партийка и сака пари....И Кока кола да повикате да ви прави рекламата, пак никой няма да гласува за вас. Нашите данъци за нищо ги нямате. Сега всичките ще отидат за шуро буро, а аз даже платих на счетоводител да ми ги изчисли. Балами има, не свършват.
13
0
 
17
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХА преди 3 месеца
не им стигали 40 000 от безплатните парички на разните ***.. трябвало да са 80 000 за "реклама"..ква реклама, бе умрели.. кой изобщо ще гласува за вас
12
1
 
13
 
! Отговори
морски преди 3 месеца
Партиите са за да разделят българите. Командва ДС и ще продължава. А как скачахте с "времето е наше" ?!
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Партията на Хиподил . Винаги на избори,знае че няма да събере нужния глас но пък прибира хиляди държавни пари за реклама и участие
10
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
Големите акули пак ще управляват, защото парите са в тях, а именно в ГЕРБ и ПП.
9
0
 
16
 
! Отговори
Бау преди 3 месеца
Нищо не разбрах, само се досещам защо толкова невзрачни партийки се явяват на вот! Вие, изкарвате ли тази година 40 000 лева, бе да работите и правите разходи! Ще напечата 2-3 плактата за 50 лева, останалите ще усвои! Ако прескочи 1% - Ии-иииххуууу...!
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сестра Галева марш на село да копаш с мотиката :)))
7
11
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 3 месеца
Сега стана ли ви явно защо любимеца на народа Славчо искаше да се намалят парите за партиите?Само мафията да може да бъде избирана.Събуди се българино преди да е късно
6
1
 
21
 
! Отговори
?????? преди 3 месеца
А защо трябва въобще ние да даваме пари на партии?Малки/големи всички са на хранилка от нашите данъци!
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То всеки иска пари, ама нема :)))
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Спомням си как Копейката не искаше субсидии. Сега стана ли ни ясно как се погасяват тридесет годишен кредит за две години!!
3
0
 
22
 
! Отговори
Хайде преди 3 месеца
сега дайте да наливаме пари и никому неизвестни политически трупове. Решил някой си да направи партийка за да гушне някой лев...ДГД
2
0
 
16
 
! Отговори
Ееее преди 3 месеца
Да събират багажа и на село малките партии
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само пари искат. За да влязат и да прибират пари и там. Всичко е за пари само.