Маринов: Ще се появи нова мощна партия, ако не е Радев, ще е друг

Очакванията са насочени към президента
10 юни 2024 11:08, Елка Василева
111
Маринов: Ще се появи нова мощна партия, ако не е Радев, ще е друг
Снимка: архив, БГНЕС

"В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото. Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР политологът проф. Александър Маринов.

Персонифицираните очаквания са насочени към президента, смята той.

Още по темата
"В момента това изглежда най-логичното. Ако ще се появи нещо ново, силно, мощен старт, трябва да е около него. Обаче не съм сигурен, че няма да е нещо ново друго", каза политологът.

Проф. Маринов, който преди вота открито подкрепи формацията на Кузман Илиев "България може", обясни, че "трябва да се появят неща, да се тестват, постепенно да наберат мощ, няма да стане изведнъж".

Политологът посочи, че Румен Радев не стои зад "Солидарна България" и допълни, че "на страха очите са големи".

"Президентът не е по задкулисните сделки, по които са майстори други хора", подчерта Маринов.

Огромен проблем е страхотният спад на избирателната активност - това никой не можа да го улови. Втори парадокс – победителите са загубили поне 100 000 гласа, коментира Александър Маринов.

"Ако подредите 10 джуджета, второто джудже с 2 см по-високо от третото, това не го прави гигант", каза той.

Относно броя на гласовете за всяка от партиите в Народното събрание проф. Маринов отбеляза: "Да не се окаже, че ще очакваме стабилно правителство от политически сили, които представляват 10% от българските граждани."

"Дори да се направи правителство, то ще бъде по-лошо от последната история със сглобката. Няма как този състав на политическата система да излъчи стабилно, работещо управление. Трябва да се появят нови, които имат доверие. Това ще се случи", прогнозира политологът.

"Величие" може да е нещо, което изразява по-трайна тенденция, предположи проф. Маринов. Според него новата политическа сила е "огромна изненада за тези, които бяха решили предварително какви ще са резултатите и не искаха да погледнат встрани".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от Избори 2024
Николай Марков: Ще изсветляваме процеси и политици
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Шараните свършиха, то затова и никой не гласува, трябва друго да измислите агентите на ДС.
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Da, za Makedonija 3 генерале и 1 полковник са в бг Атанасов Радев Марков Борисов.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Величие е един голям сюрприз на ДС на партито. Затова никой не е чувал за тях. Да не се развали моментът на изненадата. Чули са само тези, които е трябвало да гласуват. Има списък, нали. Всичко е организирано от координатора на партито.
18
6
 
7
 
! Отговори
Радев няма преди 3 седмици
Да направи партия преди да му изтече мандата.Няма да напусне резиденцията и другите безплатни екстри.Такъв му е манталитетът- селски.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Може и да не са много стока Величие , но предпочитам тях вместо феномена , а те се борят с феномена .
16
6
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
радев е непостоянен тои е летец не е политик върти се наляво на дясно единпът е за проекта три морета друг път се изхвърли с изказването в оон аз не могада разчитам на него за два мандата не събра кураж да инсценира референдум за натои ес каквото каже народът това е а сега ще се дрънкаме на тази тема до живота може и да си изпатим накрая след 80 години мир
15
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има ли скоро нови избори , Величие ще е първа политическа сила .Няма значение дали са популисти , просто инерцията която набраха , ще отвее всичко . Ако пък случайно Радев припознае Величие и застане до Марков , гарантирано мнозинство от първия път .
14
3
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
Величие, Възраждане, Атака....имат бариера от около 20%, която сумарно не могат да прехвърлят освен при много ниска избирателна активност. Те са неустойчиви и временни и путин трябва да ги сменя през няколко години. Ако се появи алтернатива и хората го разберат разбира се че ще бъде мощна партия с поне 35% от гласовете, въпросът е че това е трудно постижимо при медии на Бойко Пеевски и среда, контролирана от тях. По-скоро бавно и трудно би навлизала, но със сигурност не е Величие.
13
2
 
5
 
! Отговори
Георги Узунов Гергов преди 3 седмици
Нал са досещате, че като се говори за партия на Радев,трябва винаги да се има впредвид, че тва съм аз "чичо Гошо", както галено и любезно ми говори, моят първенешки Михаиличенко;))) Умението на Великият Архитект на ложата и степен на посвещение е да направи от ложата - политическа партия и да излъже електората;)))
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма да са подобни аматьори, защото с тези ланци и невъздържаност приличат на *** около Расате. Българският народ е много трезв и разумен и схваща, колко струват. Само с плюене и ежене не става, иска се и акъл. Неминуемо ще се появи нещо ново, защото на хората им омръзна да гледат глиганите и задокеанските навлеци да ги правят на балами. Дано само всичко мине мирно, защото отдолу назрява нещо страшно.
11
4
 
3
 
! Отговори
Da, za Makedonija преди 3 седмици
Ami taka treba be..... Novi izbori za Novi partii ...... ne znaevte... pak jas da vi kazam....
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
видяхме ги партиите на президента - ПП, после Янев
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те и сега са само козяци та още един ще прави Гадев.
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Той ли ще е новият спасител на ***? Чакам.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И с кой екип ще дойде!? Нов бардак със старите, или някакви нео демократи жадни за власт и пари! Или пък послушковци на посолствата! Видяхме много проекти за последните 25 години и никой не дойде за да оправя!
6
2
 
9
 
! Отговори
ДСБКП преди 3 седмици
ПОЛКОВНИКА КЪДЕ Е БИЛ ПОЛКОВНИК...??....НА КОЙ Е КОЗИРУВАЛ...??...
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Големи мераци за проруски партии.
4
3
 
4
 
! Отговори
Коя ще е тази преди 3 седмици
мощна партия? Партията на посолството, може би? Понеже, аз ако бях на тяхно място, досега да съм овладял нещата в моя си лично подредена от мен партия. Или ако приемем тезата за руското влияние, трябваше досега да има много мощна русофилска коалиция като минимум. Истината е хората не вярват на никой вече! Всякакви приказки за торбалан, който ни дебне зад ъгъла и ценности, които не са наши, но трябва да ги вардим с цената на всичко НИКОЙ не заблуждават. Това да ви е ясно на големите глави.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радев като направи ПП та сега хората се отказаха да гласуват и пцуват. Въскот не могат да вземат и 1 глас.
2
2
 
6
 
! Отговори
проф. Иво Христов преди 3 седмици
съгласен, ще има мощен електорат: 80%