Украйна не е искала от нас да използва българско оръжие за цели в Русия

С предоставените средства дори не било възможно
11 юни 2024 11:33, Нели Христова
140
Украйна не е искала от нас да използва българско оръжие за цели в Русия
Снимка: БГНЕС

Украйна не е искала разрешение с предоставеното от страната ни въоръжение да нанася удари по цели в Русия, заявиха за БНР от Министерството на отбраната, като уточниха, че с предоставените средства това е невъзможно.

Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе в София преди седмици, излезе с призив страните-членки да разрешат на Украйна да използва западна помощ за удари по военни цели в Русия.

Месец преди призива на Столтенберг, в края на април, МО обяви, че е изпълнило едно от решенията, одобрени и от предишни парламенти, за военна помощ. Което, според документите от МС и парлaмента включва предоставяне на Украйна на "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети".

В отговора си от министерството посочват, че още тогава българската страна не е поставяла "конкретни специфични условия, забраняващи използването от въоръжените сили на Украйна" на предоставената от нас помощ по цели в Русия.

Уточнено е било обаче, че помощта трябва да се използва при спазване на установените норми на международното хуманитарно право и Устава на ООН.

От отговора на министерството става ясно, че предоставените от България не са "западни модерни системи с голям обсег, които да могат да поразяват в дълбочина военни цели на руска територия".

 "Тактико-техническите характеристики на предоставените от България стари, съветски системи въоръжение и техника, практически не позволяват поразяване на военни цели на руска територия от отбранителните позиции, които заемат украинските въоръжени сили", уточняват от министерството. И посочват, че Украйна има пълното право да използва и предоставеното ѝ от други държави оръжие, но само срещу легитимни руски военни цели.

До момента Украйна не е искала нова военна помощ по сключеното през 2022 година споразумение с България. Но от Министерството посочват, че една от темите на срещана на върха на НАТО през юли в САЩ ще обсъжда поемането на дългосрочни ангажименти за подпомагане на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България, Румъния, Латвия, Естония, Литва и Полша могат да вкарат поне 500 хиляди, това ще затрудни Русия, ще им трябват поне още 2 години докато смелят цялата тая биомаса.
44
3
 
10
 
! Отговори
До много противен на преди 2 месеца
айде розовите пухчета вече да спрете да викате на задокеанския кърлеж и ибриците му целият свят....
43
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако не вкарат месо от вънка, с Украйна е свършено, а после и с ЕС, ЕС отива на кино, и целия запад губи ролята си на световен хегемон. Затова ние българите требе да сапортнеме нашите западни партньори като сключиме двустранно споразумение с Украйна и вкараме 100-200 хиляди, България може да мобилиза поне 200 хиляди. Ако ги вкараме само по двустранно споразумение с Украйна тогава петата на НАТО не важи, и няма опасност от трета световна.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ееее....чак па с предоставените да не е възможно.... а едни 155 мм снаряди а?!@?!?!!?!?!?
41
8
 
10
 
! Отговори
много противен народ преди 2 месеца
Будят отвращение. На руснаците целия свят им обяви война, 18 хиляди санкции, всичко им спряха и всички западни компании се изнесоха, спряха им SWIFT, останаха почти без гражданска авиация и не се огънаха, приеха боя и побеждават и военно и станаха първа икономика в Европа. А украинците 8 години избиваха руснаци, и целият свят им помага, и нищо не могат сами да направят като се стигна до война, само просят, половината избягаха и не само това, ами и помощите окрадоха и Путин им виновен че използва корупцията като средство за война, инсталирал им корупция, отвратителни.
40
0
 
9
 
! Отговори
Гризел преди 2 месеца
До *** УкрайнаСмешко,в началото хората са си живяли добре без държави.Нямали са политически елит,освен някакви старейшини и са се отнасяли по-човечно един с друг.След това са се появили богатите и силните,които са принудили по-слабите да им служат.И точно те се асоциират с измисленото понятие "държава".А всъщност важното е човекът да оцелее като биологичен вид,родът да оцелее,вярата,добродетелта да оцелее.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
30, какви стоманолеярни? Няма ток. Украинските улици се огласят от рева на дизел-генератори, захранващи хладилниците на гастрономите. Строини редици от дизел-генератори.
38
1
 
12
 
! Отговори
Нашите БТРи преди 2 месеца
Не могат да стигнат до фронта, камо ли до Русия.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тя няма какво да иска. Политиците ни са винаги готови безмълвно да отговорят.... наведени....
36
8
 
4
 
! Отговори
ЛАКОМА ПУТИНА преди 2 месеца
СТИГА ВЕЧЕ КРЪВ ПОТЕЧЕ СТИГА ВЕЧЕ КРЪВ ПОТЕЧЕ ОЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ СКЪСАА НИ ПУТИН!
35
8
 
7
 
! Отговори
курвата Русия преди 2 месеца
е ненаситна за *** карабини и за млади африканци. В Украйна поне са бели и християни, а в руската армия няма нито един бял и християнин. Имаше, но ВСУ ги превърна в слънчегледово олио, с което копейките си поливат салатката вечер. Хехехех
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом нещо се отрича, значи е точно обратното.
33
1
 
4
 
! Отговори
Км преди 2 месеца
А дългосрочни ангажименти за подпомагане на българското население--кога???? Или то не е важно.Важно е какво ще нареди началника.
32
3
 
8
 
! Отговори
смях преди 2 месеца
Тия 100-те бтр в правилните ръце, пробиват фронта до Moscow. Нямат спирачки, нямат прегради, но и украинците не знаят кво да правят в москва, и затова ги държат в Украйна.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Страшна" новина - Украйна не е искала разрешение... ,е защо да иска ,след като това което сме им дали не може да се използва по цели в Русия ??? Също така не е искала още помощ ,но ние ще даваме .... С две думи Украйна нищо не иска от нас ,но ние даваме всичко ...
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Укро-бандерата не е толкова изкуфяла, че да иска от нас разрешение да използва българско оръжие за цели в Русия. Това на снимката става само за влекач на ремарке за евакуиране на груз200.
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какво става с пералните. Путин намери ли перални за чипове на ракетите?
28
11
 
9
 
! Отговори
курвата Украйна преди 2 месеца
Вместо да се обединят срещу агресора, те избягаха, вместо жените да работят на нощни смени в стоманолеярните да произвеждат снаряди както рускините през Великата отечествена, да отидат медицински сестри на фронта да спасяват ранените под грохота на снарядите, те укрокypвичките избягаха да забременяват от французи, белгийци, немци за да могат да останат в западна Европа, вече много са родили деца от местните. А мъжете се дегизират като жени за да избягат от Украйна.
27
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма нужда да искат, ние им даваме! Блъскайте по кремълските терористи и въобще не се чудете! Слава!
26
15
 
8
 
! Отговори
СЛАВА НА УКРАЙНА преди 2 месеца
ПРОКАЖЕНА РОСИЯ