Украйна не е искала от нас да използва българско оръжие за цели в Русия

С предоставените средства дори не било възможно
11 юни 2024 11:33, Нели Христова
140
Украйна не е искала от нас да използва българско оръжие за цели в Русия
Снимка: БГНЕС

Украйна не е искала разрешение с предоставеното от страната ни въоръжение да нанася удари по цели в Русия, заявиха за БНР от Министерството на отбраната, като уточниха, че с предоставените средства това е невъзможно.

Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе в София преди седмици, излезе с призив страните-членки да разрешат на Украйна да използва западна помощ за удари по военни цели в Русия.

Месец преди призива на Столтенберг, в края на април, МО обяви, че е изпълнило едно от решенията, одобрени и от предишни парламенти, за военна помощ. Което, според документите от МС и парлaмента включва предоставяне на Украйна на "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети".

В отговора си от министерството посочват, че още тогава българската страна не е поставяла "конкретни специфични условия, забраняващи използването от въоръжените сили на Украйна" на предоставената от нас помощ по цели в Русия.

Уточнено е било обаче, че помощта трябва да се използва при спазване на установените норми на международното хуманитарно право и Устава на ООН.

От отговора на министерството става ясно, че предоставените от България не са "западни модерни системи с голям обсег, които да могат да поразяват в дълбочина военни цели на руска територия".

 "Тактико-техническите характеристики на предоставените от България стари, съветски системи въоръжение и техника, практически не позволяват поразяване на военни цели на руска територия от отбранителните позиции, които заемат украинските въоръжени сили", уточняват от министерството. И посочват, че Украйна има пълното право да използва и предоставеното ѝ от други държави оръжие, но само срещу легитимни руски военни цели.

До момента Украйна не е искала нова военна помощ по сключеното през 2022 година споразумение с България. Но от Министерството посочват, че една от темите на срещана на върха на НАТО през юли в САЩ ще обсъжда поемането на дългосрочни ангажименти за подпомагане на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
11
 
! Отговори
реално преди 2 месеца
те знаят,че сме мишоци и няма смисъл да искат
64
2
 
1
 
! Отговори
читалище заря преди 2 месеца
твоето лице, коги заложиш статията за поредния свален руски самолет за след 2 часа, и се налага да триеш на ф22 коментарите, докато пъкне.
63
1
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
До Сата НАТОУкраинците, за разлика от поколенията шумкари ползват старите щайги за платформа. та, двигател/ходова част- останалото е относително. тва че наще първо си помислиха че са страшни хитреци, че са отчели помощ, и второ си помислиха че са супер гениални, щот ше се натегнат на султана че са пробутали ръжди за чисто нови, е отделна тема
62
3
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
Тя нашата техника не може да стигне до границата, пък какво остава до Русия... Много шум за нищо.
61
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То е руско и трябва да иска от Русия разрешително.
60
10
 
7
 
! Отговори
Кацапет преди 2 месеца
Абе, Стига с тая укросвиния, забравете... Свиквайте към Юго-Западни федерален окръг - Новороссия.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами да си дадем старите *** на Зеленски
58
2
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Добре, че са дали близък план, да се види с какво "помагаме". Даже не са си направили труда да сметат съчките отгоре, които са се натрупали след 30-годишно гниене в некой храсталак. Срамота, ***!
57
4
 
10
 
! Отговори
стига овъртане преди 2 месеца
Украйна , всъщност режимът може да иска едно или друго , въпросът е защо ние въобще даваме , състрадание , солидарност в конкретния случай не вършат работа , най-малко спомагаме изтреблението .
56
3
 
3
 
! Отговори
До 55 преди 2 месеца
Тскова каъо тебе няма изчиствабе не се мучи. Русофилите не са ти виновни. Така си се родил такъв си и рака живееш.
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това чудо на снимката пристигна ли вече в Украйна?
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ракетен Пропърдопелен Автоматичен Говномет, хвърлящ по 248 *** в минута.
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Могат да вкарат само наемници. В противен случай излиза, ча натовси държави вземат учасие и става много ядрено положението.
52
0
 
14
 
! Отговори
Атмаджа преди 2 месеца
До АнонименГоркичкият ми наивник,той!Българите няма да се бият дори на своя територия,защото имат армия която се побира на един стадион,а ми говориш,че ще се бият за чужда страна.Ако искаш,отивай!
51
3
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
България досега не е помогнала с нищо на Украйна. Нали виждате какво товарят на снимката - ръждясала гробница, която е била БТР преди 50 години. Дори да го излъжат да запали и да се движи, този модел не представлява никаква защита срещу съвременните оръжия - който влезе в него, няма да излезне жив. Затова пък Шурла-Бурла Тиквен гъс угодливо подтичваше около Путин и даде коридор сърбите да си превозят купища ново руско и китайско оръжие.
50
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отивам да фърла един душ. Контактът с русофили ме омърсява!
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще има ли контранаступ ? Кво се правят сякаш в украйнската армия са само руси синеоки двуметрови с тела на културисти и фотомодели.Като ги гледам по каналите в окопите -кални,прашни с бради по половин метър опърпани раздърпани- сложили си жълто и синьо тиксо по ръцете и каските да не ги стрелят техните... Жалка история Тая война трябва да спре за да остане нещо от Украйна.Не е умен Зеленски от 4 години само губи и не си променя тактиката.
48
2
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 2 месеца
Те не са рускоговорящи така че нямс да се церемонят с тях. Масово унищожение и край.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
50, Русия няма проблем. Колкото вкараш, толкова ще смели и ще ти ги върне в ковчези
46
0
 
6
 
! Отговори
Атмаджа преди 2 месеца
До *** УкрайнаЕ,па то ако в БГ стане война ще е същото.Никой няма да се бие за клавиатурни мишоци като теб.Колкото до другото,никъде не е казано,че жените трябва да имат деца само от сънародници,ако те са неудачници.Може и да са чужденци,стига да са добродетелни.