Проф. Христова: Ролята на Радев ще е на опозиционер

Българските граждани са дистанцирани от политическия процес
Обновена: 19 юни 2024 11:09 | 19 юни 2024 11:08, Красимир Ангелов
10
Проф. Христова: Ролята на Радев ще е на опозиционер

"Президентът е в процес на обмисляне на собствената си стратегия като политическо поведение и позиция. Ролята му на опозиционер ще бъде основна негова стратегия", заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в предаването "България сутрин".

Още по темата
Социологът Елена Дариева подчерта, че избирателната активност е била безпрецедентно ниска, което е ясен знак към политическия елит, че българските граждани са дистанцирани от политическия процес.

"Големият проблем е, че никой не иска правителство, защото не иска да поеме отговорност. Страхуват се, че хората ще ги изгонят с камъни. Тази картина много трудно се управлява. Искат власт, но ги е страх да управляват. Наблюдаваме заявки, които са послание за следващи избори. Обясняват колко много искат да направят правителство, но виновните са други", каза проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

"Споделена отговорност ми звучи като колективна отговорност. Българската поговорка е, че когато се стигне до колективна отговорност, това всъщност е колективна безотговорност", добави тя.

Христова посочи, че не всяко правителство е решение, тъй като се изисква легитимност и представителност на парламента и правителството.

"Ние видяхме, че едно неразумно правителство произведе една противоконституционна Конституция. Произведе закони и решения, които ни завъртяха в кръга на кризата. Хората, които могат да сътворят правителство, са старите играчи. Няма да бъдат приети лесно решенията им. Ще има по-голяма опозиция от страна на гражданите, които си останаха вкъщи. Тази емоция да не храсваш никой ще се превърне все повече в недоволство и в ясно изразена съпротива", смята Христова.

"Една трета от българите излязоха да гласуват. В състава на 50-ото Народно събрание две трети от участниците са били в едно управление и след него са стигнали до изключително антагонистични отношения. Балансите стават изключително трудни, намирането на мнозинство ще се окаже игра на стъклени перли", предупреди Дариева.

Очаквайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Политика
Борисов няма да отстъпи за Рая Назарян, предложи кабинет и с ПП-ДБ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Рундьо е революционер, и като дигне юмруче, глави падат.
9
0
 
5
 
! Отговори
жорето преди 1 седмица
Простакесо, няма по-достойна роля от тази да си опозиция на тия ментета
8
3
 
5
 
! Отговори
Fena преди 1 седмица
Болна психоложка извикали да коментира човек, избран с 1 700 000 гласа?
7
2
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 1 седмица
След Радев ще трябват нови про-български твърди фигури, не като кюфтета Първанов или Плевнелиев кои-то са бити карти.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 3, президентска република, ами ако е Първанов или Плевнелиев?
5
2
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 1 седмица
Президентска република може да има в държави като САЩ, Русия! С това огромно население е нормално! За държава под 6 млн е опасно един човек да има цялата власт! Но понеже си лошо информиран историческия няма как да го разбереш! Такива като теб повтарят една мантра, чута от други и без да се замислят изобщо! Това е проблемът- 90/100 не виждат проблемите в дълбочина и отстрани!
4
3
 
9
 
! Отговори
Точно преди 1 седмица
Радев е този, който вкара във властта курсистите от Харвард! Той беше този който гонеше мутрите! И понеже българинът е като стадо овце му ръкопляскаха! Без да мислят за последиците! има мнозинство в НС и избирателите му са българи! Сега и да призовава за отговорност е късно, защото вътре се напълни с тарикати като Възраждане, величия и някакви псевдо патриоти от народа! Ще се пенсионираме с ходене по избори!
3
6
 
6
 
! Отговори
Родопски чалъм преди 1 седмица
Само ПРЕЗИДЕНТСКА република може да обърне деградацията на Чалгария към развитие и процветание на Булгария. А този 50ти анти-народен парламент трябва да бъде распуснат.
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Рундьо е най-силния политик в България в момента. Само да поиска и може да ни направи президентска република.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако не харесвате Г-н Президента ще дойда и ще си го взема. Имам къща в Хартфордшиър, до резерват и сауна на двора. Ще си го гледам като писано яйце.