БСП иска край на преговорите с Украйна за оборудването за АЕЦ "Белене"

Социалистите внесоха проект за решение в парламента
28 юни 2024 11:01, Красимир Ангелов
167
БСП иска край на преговорите с Украйна за оборудването за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "БСП за България" внася проект на решение за спиране на преговорите с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене".  

Това обяви на брифинг пред журналисти Драгомир Стойнев от "БСП за България", който е и заместник-председател на 50-ото Народно събрание.

Той определи като национално предателство продажбата на оборудването, предвид съвместимостта му с това от АЕЦ "Козлодуй" и непрекъснатите ремонти на шести блок на атомната ни централа.

От изслушването на министъра на енергетиката стана ясно, че засега има две становища на НЕК, че оборудването за АЕЦ Белене е съвместимо с това на АЕЦ Козлодуй. “Считаме, че ще бъде национално предателство ако продължат преговорите за продаване на това оборудване на Украйна”, смята Стойнев.

Той предложи експерти да дойдат и да кажат дали това оборудване може да се използва. “Ако оборудването на Белене е съвместимо с това на АЕЦ Козлодуй, не виждаме защо трябва да се продава на Украйна. Един парогенератор за АЕЦ Козлодуй ще отнеме пет години да се изработи или да бъде намерен”, подчерта Драгомир Стойнев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от Политика
Борисов: Не знам защо Радев се отказа от срещата на НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
12
 
! Отговори
До Зозо преди 4 дни
И кое е комунистическо ,че ги платихме тия реактори,а понеже американските господари казаха НЕ платихме и неустойка от 3 милиарда ,а сега същите тия господари щели да правят два блока на АЕЦ Козлодуй за 15 милиарда долара най-малко.Е шаранче хайде ходи си кълви на голите куки на Хамерикамците и не ни занимавай с украинските си простотии
65
6
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 4 дни
До Да направим сметката... Сметката: В Козлодуй има готова площадка, в БелеНЕ гьол.
64
4
 
7
 
! Отговори
Да направим сметката преди 4 дни
Трябва икономически анализ. Колко ще струва 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй и колко ще струва АЕЦ "Белене", за която вече имаме реактори. Със сигурност 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй ще бъде в пъти по-скъп. Но за такова сравнение и дума не става. Е, на тъмно ли се взе решение за строителство на АЕЦ? На тъмно разбира се. Още преди да започне проучване, от ПП-ДБ вече знаеха какъв реактор ще се използва. И какво ще се получи? Ако изобщо се построи нещо, ще бъде по най-скъпият възможен начин и с безумни заеми
63
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Че закво ни е поредно старо сАвецко оборудване? Да аварира всяка година като Козлодуй ли? Или за да може парите за фиктивен ремонт да потъват в червените чекмеджета на Позитано?
62
3
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 дни
До Анонимен..... Скоро няма да има Украйна , а ЕС ще фалира....... Аааааххааааааа, нимоа тука се търкалям от смях :))))))))))) А новата Волга кога бре другарче? То и "прогнилия запад" щеше да фалира, ама фалира "великият СССР" Бетонните червени глави не увират. Разбират само от глад и лабут.
61
4
 
10
 
! Отговори
Боко да коментира преди 4 дни
Тиквата спря Белене.
60
1
 
9
 
! Отговори
долу ес преди 4 дни
зеленски вече се е обадил в Посолството да не пипат армагана, че ток в украйна не остана
59
2
 
3
 
! Отговори
До Зозо преди 4 дни
А ти си като Зеляне и си мислиш,че можеш да си пробуташ украинската простотия
58
3
 
6
 
! Отговори
Има кой да строи преди 4 дни
До Анонимен 49: Съвсем не е задължително АЕЦ Белене да я строи Росатом. Щом се осигурят пари за строежа, строители ще се намерят.Може да се намерят и инвеститори, макар че без някакви държавни гаранции никой инвеститор няма да дойде. Но къде беше държавата досега? Теменужка Петкова например изкара цял мандат с приказки за процедури, преговори и нищо накрая.
57
9
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 дни
БСП е като БелеНЕ :))))))) Положението е - ...Кюнци има, печка няма. Грамофон свири, майка плаче.... Та така другари копейки и комунисти. На умиране сте.
56
2
 
10
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 4 дни
вижте кои партии мислят за нашия интерес. Защо това предложение не излезе от козяшките такива герб сдс дпс пп дб ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ??? БСП са българска партия, от нея останаха от 6 те реактора вече един..... гласувате за атлантизма, ето ви го.
55
2
 
4
 
! Отговори
До 53 преди 4 дни
Могат ,ама не могат щото и тяхните АЕЦ руснаци са ги строили иначе урните и на вързано куче хляб не могат да дадат
54
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 50 преди 4 дни
Аве разбирачи, кой ви каза с оборудването за Белене можем да поправим повредата в Козлодуй? За Белене имаме доставени реакторни корпуси. Нищо повече. Големи метални варели. Повредата в Козлодуй е в топлообменник на турбината.
53
3
 
7
 
! Отговори
До преди 4 дни
Ех украински копейки никой не е длъжен да ви подарява нещо ,което е купено с парите на българския данъкоплатец
52
6
 
12
 
! Отговори
Отвратен преди 4 дни
Писна ми от тая ска.пана Украйна и насмъкания клоун. Тровят и нашия живот.
51
3
 
7
 
! Отговори
we преди 4 дни
Укр. могат да достроят АЕЦ Белене, те разбират от енергетика. Затова и искат да купят на безценица реакторите.
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Руснаците ли ще им го монтират на урките? Ей как мразя двойните стандарти на западните подметки. Скоро няма да има Украйна , а ЕС ще фалира , ако не смени курса.
49
3
 
10
 
! Отговори
Центъра преди 4 дни
Браво, Тези БСП май са единствените с мозък в главата си. Не съм фен, но погледнато реално вземат винаги смислени решения! Поне така изглежда отстрани. Има умни хора явно.
48
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
По принцип от БСП са прави.От няколко дни България има вече само един реактор в Козлодуй поради липсата на части и съвети от производтеля.Трябва да използваме това което е останало от Белене.
47
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
БСП = СССР