БСП иска край на преговорите с Украйна за оборудването за АЕЦ "Белене"

Социалистите внесоха проект за решение в парламента
28 юни 2024 11:01, Красимир Ангелов
167
БСП иска край на преговорите с Украйна за оборудването за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "БСП за България" внася проект на решение за спиране на преговорите с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене".  

Това обяви на брифинг пред журналисти Драгомир Стойнев от "БСП за България", който е и заместник-председател на 50-ото Народно събрание.

Той определи като национално предателство продажбата на оборудването, предвид съвместимостта му с това от АЕЦ "Козлодуй" и непрекъснатите ремонти на шести блок на атомната ни централа.

От изслушването на министъра на енергетиката стана ясно, че засега има две становища на НЕК, че оборудването за АЕЦ Белене е съвместимо с това на АЕЦ Козлодуй. “Считаме, че ще бъде национално предателство ако продължат преговорите за продаване на това оборудване на Украйна”, смята Стойнев.

Той предложи експерти да дойдат и да кажат дали това оборудване може да се използва. “Ако оборудването на Белене е съвместимо с това на АЕЦ Козлодуй, не виждаме защо трябва да се продава на Украйна. Един парогенератор за АЕЦ Козлодуй ще отнеме пет години да се изработи или да бъде намерен”, подчерта Драгомир Стойнев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от Политика
Борисов: Не знам защо Радев се отказа от срещата на НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Самите руснаци никога не са искали да строят АЕЦ Белене и винаги са го саботирали. Още през 80-те при бай Тошо се офлянкваха и за 10 години не барнаха нищо. Това е само схема за крадене от държавата.
85
7
 
5
 
! Отговори
Тагаренко преди 4 дни
а не другари не може така. На Блекрок му трябва ток да може си свети в Уссрайна че руснаците ще си вземат и земята, и рудите, и въглищата и АЕЦите и един тъмен Лвьов пълен с нацисти кво да го правим. Вие искате англосаксите съвсем с празни ръце да останем, айде вземете се в ръце малко.
84
2
 
2
 
! Отговори
До 80 преди 4 дни
До Е още не е станала Зобистан като Урколандия или Ердоганстан
83
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Голямо блеене за Белене. Ако имаше живот в този стар проект БСП и съдружие щяха да го реализират докато бяха управляващи. Но още тогава Станишев е знаел че Белене е мъртъв а разговорите са чисто тупане на топката
82
1
 
3
 
! Отговори
До До 66 преди 4 дни
Последната сметка беше за 11милиарда евро за Белене. В начало се говореше за 6, но после станаха 11. Спомням си доста добре.
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 79 Кога преди време? когато същите БСП продадоха оригиналното оборудване ли?
80
0
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 4 дни
До Пак по опорката?... Е поне признаваш, че каквото съм ви писал тук почти е станало така.
79
5
 
8
 
! Отговори
до Зозо преди 4 дни
айде сега Зозо изкарай 30 милиарда долара и ги плати. реакторите няма да са на хюндай а на уестингхаус. питай фукушима колко добре работят. 6ти блок го потрошиха, ти ли че дуаш на перките като дойде режим на тока?
78
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Буулгаристан страната на бушмените. Бушмена си имал руски реактор и щял да си го монтира ЕФТИНО! Той не може, но НЯКОЙ можел. Щял НЯКОЙ да дойде и около руския реактор да изгради западна централа. Бушмена ше си го пази реактора докато НЯКОЙ дойде. Бушмена си чака Путин да дойде.
77
4
 
8
 
! Отговори
До 66 преди 4 дни
Ами сметката беше направена преди време АЕЦ Белене щеше да струва 5 милиарда долара,а двата блока на АЕЦ Козлодуй направени от американци ще струват 15 милиарда минимум щото те не дават твърда цена,а само минимална,а може да се окаже ,че ще струват и 20 или 25
76
3
 
3
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 4 дни
До Зозо: Зозо, твоята п'ростотия не е нещо ново. Лошото е, че ще се окажеш прав. При толкова п'родажници сред нашите политици наистина не можем да се извадим от калта. Има доказана връзка между липсата на суверенитет и вредните за България икономически решения. На ниското магаре всеки се качва.
75
4
 
6
 
! Отговори
До Зозо преди 4 дни
хубаво е да разгледаш площадката на Белене (вижда се и на мапс-а) преди да говориш небивалици.... там само трябваше да се сглобят реакторите и да тръгне....ама хамериканския господар каза НЕ....
74
3
 
0
 
! Отговори
Ze nigmar преди 4 дни
Българофигоните що ревнахте?...:)))
73
7
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 дни
Другари, имате много поздрави от фалшивият Путин :))))))))))))) Забравете за БелеНЕ. Ще се строят два реактора в Козлодуй от Хюндай. Въпросът е приключен. Остава ви да плачете по форумите :))))))))))))))))))))))) И БСП урме :)))))))))))
72
3
 
1
 
! Отговори
До 69 преди 4 дни
Значи Украйна е трябвало да изчезне няколко пъти поне до сега
71
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Те АЕЦ не могат да обгрижат, гледат го като кола, която могат да прехвърлят на газ. Ние за оборудване говорим. Името си на български не могат да напишат правилно , но раздават и подаряват без пари. Да ме им е бащиния
70
3
 
2
 
! Отговори
До Зозо преди 4 дни
Ама ти можеш ли да смяташ,а май не можеш и да мислиш
69
3
 
9
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 4 дни
кевър ще сезира НС, че трябва спешна актуализация на цената на тока от 1 юли, защото следва внос мноого дълго време..... благодарете на атлантическите партии.
68
2
 
3
 
! Отговори
Херфлик преди 4 дни
За намаляването на избирателите на БСП пряко е виновна Корнелия. Те са предимно възрастни хора , а тя всяка година ги караше да изкачват баирите на Бузлуджа. И по голямата част от тях не издържаха и си заминаха за винаги.
67
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Как може някой да предпочита евтин реактор? Евтиното винаги гърми по-бързо и по-силно. Съвсем ще "светнем" за дълги години наред