Йорданова: ГЕРБ счупиха работещ кабинет, нямат формула

ПП-ДБ няма да подкрепи кабинет с първия или с втория мандат
30 юни 2024 13:46, Елка Василева
205
Йорданова: ГЕРБ счупиха работещ кабинет, нямат формула
Снимка: архив, БГНЕС

Няма да подкрепим и няма да участваме в съставянето на правителство с първия и с втория мандат. Това заяви пред БНР Надежда Йорданова, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ, бивш министър на правосъдието.

Още по темата
"Аргументите ни за това са много ясни - ГЕРБ счупиха работеща управленска формула - да, трудна, скърцаща, но формула, която поддържаше мнозинство, което до началото на януари (2024 г.) с добри темпове провеждаше нужните реформи. По време на предизборната кампания ГЕРБ изгори и всички възможни полета на взаимодействие. Към настоящия момент нито има знак, нито каквито и да било условия за промяна на тази наша позиция. Затова категорично я потвърждавам", уточни тя.

По думите ѝ ГЕРБ нямат формула за управление. "Каква е формулата за управление? Една подкрепа означава да носим и отговорност. Отговорност за какво? Нека ГЕРБ не се оправдават и да предложат работеща формула, отговорността е тяхна в момента".

Според Йорданова в момента не е време да се говори за третия мандат, на масата е първият. “Живеем в изключително рискови и тревожни времена. Знаем за случаите, когато Делян Пеевски с такъв устрем е тръгнал за завладява една или друга фирма или институция, всичко е катастрофирало.    Представете си, ако този модел се приложи върху държавата", коментира тя.

Надежда Йорданова обяви, че ПП-ДБ в петък, 28-и юни, са внесли в парламента предложения за промяна в правилата за избор на ръководство на Антикорупционната комисия  (КПК).

"Нека да уточним, че темпото, по което ще бъде приет Правилникът за работа на НС и ще се формират комисиите, се държи от ГЕРБ. Председател на НС и председател на временната комисия са от ГЕРБ. ... Предстои да видим дали заявката им за антикорупционни усилия е поредната димка, или е реално желание. Очакваме ГЕРБ да изпълнят заявките си и ще настояваме това да се случи", каза Йорданова.

Тя подчерта, че ПП-ДБ нямат конкретна номинация за членове на Комисията за противодействие на корупцията (КПК). "Нека първо да се приемат условията, изискванията и чак тогава да дойдат предложенията за личности. Подкрепа около кандидатурите, които ние считаме, че отговарят на критериите, ще търсим от всички парламентарни групи. Замисълът е на тези позиции да се избират политически неутрални хора, професионалисти, които да имат широка обществена подкрепа и да се ползват с доверие".

Случаите с Нико Тупарев и Евелин Банев-Брендо показват колко важно е да бъде довършена съдебната реформа, "чийто старт дадохме с приемане на изменения в Конституцията, чрез приемане на новия закон за съдебната власт и последващата промяна във всички други закони".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от Политика
Дянков прогнозира: Росен Желязков ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тези още ли са в парламента?
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не ППДБ загубиха изборите, а хората.
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
СТИГА ЛЪГАХТЕ ПО САЙТОВЕТЕ ДРАСКАЧИ ДОТЕГНА МИ МАФИЯ СА ОБЛАЧНИТЕ НАЕТИ ОТ БОЖКОВ РУШАТ ГРАБЯТ КРАДАТ ЛЪЖАТ
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Надка била доброто хахахахаха по голяма глупост не съм чувала
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Надявам се да сте се поучили от грешките си.Не можеш да се бориш с мафията заедно с мафията.
15
2
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 дни
Господ да ни пази от такава "работа" ...
14
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 10 на теб какво ти пречи Борисов лично на теб Надка ли харесваш хахахахахо
13
4
 
9
 
! Отговори
дo 9 преди 3 дни
Ако ги бяха атакували още в началото, кабинетът нямаше да трае и месец. Толкова ли не можете да преценявате ситуацията. Не ППДБ загубиха изборите, а хората. Трябва да виждаш повече от носа си и да разбираш механизма на отношенията. Злото победи, а единствено добрите в тая гадна игра загубиха от самопричинена рана.
12
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ГОСПОЖО БОРИСОВ ВИ ПОЗВОЛИ ДА ИМАТЕ КАБИНЕТ ГОСПОЖО НАХАЛНА ЛИЦЕМЕРКА АЛЧНА
11
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ГЕРБ счупиха не само кабинета,счупиха и себе си.Докараха се до там,никой да не иска да управлява с тях,освен ДПС,срещу които три месеца трамбоваха по жълтите павета през 2013 г.
10
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Вие го счупихте с безкрайната си наглост и безочие, освен това чакате Боко да се пенсионира и единственото с което може да се похвалите е, че сте малди (каквито не сте). Другият път и 4% са ви много!
9
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Борисов докато е в власта, ще са избори до край, докато не изчезне завинаги!
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Те ви нападаха,ругаеха и оплюваха,а вие само се оправдавахте.Ако им бяхте отговорили реципрочно,нямаше да загубите толкова гласове.А имаше толкова много с какво да ги атакувате.
7
3
 
8
 
! Отговори
Бавната Надка: преди 3 дни
Ние, от ДемокраДична Уссрайна,заявяваме,че ясно разбираме какви неочаквани предизвикателства на съответните, изискващи максимално усилие защита на демокраДичните ценности на екоклиматичния преход чрез победата на евроатлантизЪма на нашите евроатлантически партньори,чието доверие е важно за нас,за да продължим по пътя на развитието на цивилизования свят и свободата на половете и самоопределянето на глобалните цели на човечеството за постигането на пълна неутрална ефективност и успехи бля бля бля!
6
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Какъв работещ кабинет. Вие с вашите депутати и 5 министерства не заслужавате, а ви подариха премиер.Стига толкова аванта. Главчев е по добре от Денков и никога повече ПП на власт
5
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Избори докато тези са в парламента.
4
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Кабинетът Денков беше най-хубавото, което можеше да сее случи на България за последните 2-3 гдини и фактите и числата го доказват. Това беше "ликвидационна сесия за ГЕРБ", последният им шанс да влязат в лагера на добрите. Те го проиграха. Изпускайки питомното, сега се молят за дивото, ама няма.
3
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
След вашата съдебна реформа Васил Божков е на свобода, а Иво Прокопиев си получи обратно запорираните от КОНПИ 200 млн лв.
2
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Секретарката на НПО-то на Христо Иванов пак ли се е изказала?
1
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ГЕРБ счупиха работещ кабинет, но работещ срещу България.