Петков: Причината за ситуацията с пожарите е липса на организация

Няма достатъчно техника не заради липсата на пари, смята той
19 юли 2024 10:48, Елка Василева
218
Петков: Причината за ситуацията с пожарите е липса на организация
Снимка: архив, БГНЕС

Според Кирил Петков основната причина за ситуацията с пожарите в страната е липсата на организация и координация. Коментарът си съпредседателят на "Продължаваме промяната" и един от лидерите във формацията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) направи на влизане в парламента.

Още по темата
Той посочи, че случилото се в страната е абсолютна трагедия с хората. Всички ние гледахме кадрите как хора са си загубили къщите, каза Петков.

Това, което направихме, е че проверихме, защо няма достатъчно техника. Проблемът не е финансов, добави Петков и посочи, че има достатъчно пари от ОП "Околна среда".

Видяхме, че са били пуснати четири обществени поръчки в МВР, от които две се обжалват, една е отказана, а четвъртата не е стартирала. "Наистина ни изяжда това, че има пари в държавата, но няма машини да спасяват къщите на хората и това е липса на организация, липса на координация", коментира Петков.

"Аз разбирам, че хората на терен правят всичко възможно. Наистина браво на пожарникарите, дават сърце и душа, но те не могат да работят без необходимата техника", каза той. "Има пари в бюджетите, има пари в програмите, но това, което констатираме, са неслучени обществени поръчки. Това показва, че просто трябва да направим нещо в тази държава, за да започнат да се случват нещата по-добре", добави Петков. По думите му някои от машините, които са на терен, са от преди 40 години.

На въпрос кой е провалил вчерашното заседание на антикорупционната комисия, Петков коментира, че изведнъж ГЕРБ са си тръгнали от заседанието, ДПС също, БСП също, а от "Възраждане" поискали проверка на кворума. Петков коментира, че именно затова от ПП-ДБ са извели като приоритет антикорупционното законодателство. По думите му обществените поръчки се бавят, защото често се обжалват пред съда, който също се бави. Дайте да направим един орган, който да следи за тези неща и когато има забавяне в обществените поръчки, да реагира, настоя Петков, цитиран от БТА.

Борислав Гуцанов коментира също темата с пожарите. Ние направихме нещо, което беше изключително разумно да поискаме - Народното събрание да отдели средства за пострадалите хора. Това е най-важното и второто да бъдат заделени средства за покупка на летателна техника, каквото предложение направихме от "БСП за България".

Божидар Божанов, народен представител от ПП-ДБ и един от преговарящите по предложения проект на декларация за излизане от политическата криза, коментира, че няма разлом между "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Той бе категоричен, че предложения от тях подход за подкрепа на антикорупционно законодателство преди връчването на втория проучвателен мандат не противоречи на Конституцията.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искаме бухалката и чадъра на Пеевски в наши ръце. Пеевски да ни ги даде, защото така искаме.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До До Анонимен 30 - И, файда голяма. Той тоя негласуващият народ точно това има предвид, просто не смята за нужно да губи време и виси по опашки заради незаслужаващи си това политици. То е ясно, че никого не подкрепя. Ако имаше някои за подкрепа, щяха да гласуват хората.
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Просто Киро или Просто Ивелин ще влезе по-скоро в затвора? Просто Ивелин май-ще го изпревари.
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Киро е точният наследник на алековите герои, на Ст.Л.Костов-ите, "Големанов" имам предвид. Никаква промяна, застинал на тяхното ниво, векове след ония.
37
1
 
3
 
! Отговори
До До Анонимен 30 преди 2 месеца
Ако отидеш поне един път да гласуваш ще се изненадаш че най-отдолу на бюлетината има отметка не гласувам за никого.Така гласът ти се брои без да си избрал така че правилно е първо да ги мислите тези работи.Поздрави.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Киро, кат си голЕм организатор, да беше организирал правителство! За нищо не те бива, седнал да поучава и прави оценки на другите.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Киро ***
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Просто Киро истинският го е описал Алеко Константинов, разбирач от всичко и както се видя доста лакомо и нагло същество!
33
2
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 30 преди 2 месеца
Напълно си прав.Докато народа не ходи да гласува остават само купените гласове и пак същите *** ще са на власт.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 30 - Гласува се, когато има за кого, когато си припознал някого. За какво и кого да гласуваме? Нали се гласува все за едни и същи некадърници, дето само си сменят нещата и работа свършена няма. Все на по-зле върви тая държава. Тия приказки за гласуване първо ги мислете, после ги огласявайте.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не *** , на превенция , занимавате се с всички възможни глупости , но не и с проблеми на обществото , просеки се правят и предварително , преди сезона на пожарите , говори се за някакви " прескачания " на искри , кви са тия искри , електрорапределителна система , изпълнява се по безопасен начин , на никой не му дреме , безмозъчни сте и каквото ви е останало е само колкото да крадете и да скалъпвате някакво глупаво бръщолевене пред обществото колко лично сте убави , а другите лоши и пречат .
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вчера съобщиха по немските медии, че един пудел с кеш е капарирал хеликоптери и пожарни коли. С него е бил някакъв с главЪ като дамаджана и е смърдял на алкохол. Всяко една болка на хората тия смешници ползват за предизборна кампания. Що не направи правителство и поне не предложи хора, няма нужда щот си негоден и декларацията ти даже я писали герберунгели
29
1
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Про100 Киро реши да използва една природна стихия за предизборната си кампания.Дори и в САЩ, където пожарната е отлично оборудвана,изгарят къщи.Нали беше премиер.Защо не купи противопожарен самолет?
28
0
 
15
 
! Отговори
А бе, преди 2 месеца
...Кире, проблемът е финансов , и никакъв друг! Не е вярно че парите са достатъчни! Колкото до "програмите", всички видяхме вашата некадърност за парите от ПВУ!
27
1
 
9
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 2 месеца
Трагедията в България с огнената стихия не е само с лошата организация на държавата,но и на всички пострадали хора,които се уповаваг за помощ от държавата. След като искаме да сме капиталистическа държава,трябва да спрем да мислим по социалистимески. В капиталистическите държави има закон за застраховането. Щом имаш жилище трябва да имаш застрахователна компания,която да поема щетите,а не държавата.
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вика му се корупция, и докато го има това явление , пожарникарите ще са без дрехи, без оборудване, без хеликоптери , без линейки и доктори . Докато не не ходим да гласуваме и се скатаваме вкъщи послушно, когато навън може да има протести къщите и имотите на на комшиите ви ще горят или ще се наводняват, ще липсва канализация или изобщо вода. И все някога това ще достигне и вас , тези които не излизат да гласуват.
25
1
 
11
 
! Отговори
Лена преди 2 месеца
Кирче,вече 3 часа те чакам облегната на парапета...защо се туткаш още, идвай...
24
0
 
9
 
! Отговори
Курти преди 2 месеца
Не е до липса на организация а липса на техника.Кой открадна парите пак.Всяка година пожарите стават все повече толкова ли сте *** че работа за пет лева не можете да свършите.МРЪСНИ ПРЕДАТЕЛИ ОТ 30 ГОДИНИ САМО КРАДЕТЕ.Пожелавам ви всичко откраднато да ви го сложат в гроба един ден.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде ни е техниката за справяне с пожари - В Украйна. Кой я даде - тоя ретард. Ако бяха пеалите и наркоманите на власт пожара щеше да стигне в София и щяха да кажат после че боко и фандъкова са виновни. Само език на омразата, нищо конструктивно от тия маргинали
22
1
 
14
 
! Отговори
Абе организиран я преди 2 месеца
Ти вместо да ровиш под полите на жените, защо не се организираш с шляката ти и да отидеш да гасиш!Гасенето не е като да убиваш хора по пътищата!