Няма планове за пряка намеса на войски на НАТО в Украйна

Посланикът на САЩ: България процъфтява благодарение на алианса
Обновена: 22 юли 2024 15:50 | 22 юли 2024 15:40, Елка Василева
162
Няма планове за пряка намеса на войски на НАТО в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Няма планове за пряка намеса на войски на НАТО, няма планове НАТО да стане страна в конфликта в Украйна. Това каза посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен на конференция в София по повод 75 години от създаването на НАТО, организирана от Атлантическия клуб в България.

Дипломатът обясни, че подкрепата за Украйна чрез военна помощ, обучение и други средства е, за да гарантира, че Украйна може да се защити, така че конфликтът да не се разрасне извън нейните граници.

Посланикът на САЩ отбеляза, че след началото на конфликта в Украйна, България се е активизирала и се е съгласила да бъде домакин на многонационална бойна група.

НАТО е единствената структура, способна да защити нашата колективна сигурност, каза Кенет Мертен и отчете приноса, който оказва България в Черноморския регион и източния фланг на алианса.

По думите на Мертен благодарение на сигурността, която осигурява НАТО, България процъфтява. Той представи данни, според които от присъединяването на страната ни към алианса БВП се е увеличил повече от два пъти, преките чуждестранни инвестиции продължават да растат, като м.г. увеличението е с 45% - до 3,9 млрд. долара. Кенет Мертен добави, че преди няколко седмици Световната банка е квалифицирала за първи път България като страна с високи доходи.  Посланикът допълни, че според Евростат България е изпреварила Унгария като потребление на глава от населението.

Посланикът отчете, че България е на път да постигне инвестиции от 2% и повече в отбраната, каквото са направили досега и други 23 съюзника в НАТО.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
4
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Реването на гладни копейки е музика за моите уши :)))))))))))))))))))))))))))))
140
2
 
3
 
! Отговори
400 милиарда лева преди 1 месец
загуби на България в полза на САЩ, от самолети, Уестинг реактори и гориво, бази, закриване реактори Козлодуй, концесии, опрощаваме омразни дългове в БИ и Африка, членски вноски отан и ЕС подпомагане украйна в чужди държави и т.н.
139
1
 
4
 
! Отговори
Плавове??? преди 1 месец
Какви планове, като нато отдавна са се набъркали във войната! И с жива сила и с техника! Господичо, толкова ли за прости ни имате? За българите не съдете по управляващите.
138
6
 
1
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 1 месец
137, това не е война на Украйна срещу Русия. Това е война на Русия срещу Украйна! Това е война на Русия срещу Европа. Това е война на Русия срещу демокрацията и европейската цивилизация. Ако това е вашата, на т. нар. ,,русофили" война, значи и вие сте същите азиатски варвари. И не зная как имате наглостта да се представяте за български патриоти, рубладжии несретни...
137
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абре този зажуляк от казана за рИкия ли го взеха!? Въздигнахме се покрай НАТОто дадохме вече всичко руско срещу обещания а ще купим всичко американско на хартия
136
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е война на Украйна срещу Русия, а на САЩ срещу Русия. НАТО отдавна воюва срещу Русия в Украйна, вкл. бившите й територии около Донецк и Луганск. Само гледат войната да не излезе извън територията на Украйна, вкл. и бившата, че тогава става лошо за всички.
135
4
 
6
 
! Отговори
До 134 "не разб преди 1 месец
Не се чуди, ами хващай пушката и отивай на фронта да се биеш/загиваш за Украйна!
134
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този чува ли се какви ги говориш!? Били сме "процъфтявали" благодарение на НАТО!!!!! Вярва ли си, или си мисли че че ние ядем доматите с колците и вярваме на подобни измишльотини!
133
14
 
6
 
! Отговори
не разбирам! преди 1 месец
Не мога да разбера! Какво пречи, НАТО да се намеси в Украйна? Да изпрати войските си, които да освободят цяла Украйна от руско робство?
132
2
 
9
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 месец
Този е само обикновен посланник и трябва да говори само за отношенията България - САЩ. Този кой го е упълномощил да коментира позицията на НАТО за Украйна и защо ни поучава какво да правим. Сега се сетете за записа за посолството. А посланника дали усеща, че Тръм идва.
131
2
 
7
 
! Отговори
план Немислимото преди 1 месец
"Operation Unthinkable" - има го още от времето на Чърчил! КОГО ще лъжете бе?!
130
3
 
5
 
! Отговори
Ма верно ли? преди 1 месец
Планове има от 44-та; СМЕЛОСТ и сили нямат натОвците!
129
0
 
4
 
! Отговори
Послушай посланика преди 1 месец
До Анонимен 114 Всичко това го дължим на алианса. Човекът го казва в прав текст.
128
2
 
17
 
! Отговори
Да разбирам ли преди 1 месец
Този израз ме втрещи: България процъфтява благодарение на алиансаДа го разбираме ли като "България е това, което е, благодарение на алианса? Е, който има аналитичен ум, нека го размърда. Няма да сгреши.
127
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
засега
126
2
 
3
 
! Отговори
Лошо Седларов преди 1 месец
Май ще стане кът миналия път
125
3
 
13
 
! Отговори
Йонко преди 1 месец
Хохлите са обречени.На ден загиват по 1000 човека.
124
6
 
12
 
! Отговори
Бойко Митич преди 1 месец
Не вярвайте на кравар.
123
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя на снимката е мошеник.
122
3
 
12
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
Руски морски пехотинци на мотоциклети са атакували ошашавените украйнци и са превзели опорният пункт на всу, Урожайное.