Няма планове за пряка намеса на войски на НАТО в Украйна

Посланикът на САЩ: България процъфтява благодарение на алианса
Обновена: 22 юли 2024 15:50 | 22 юли 2024 15:40, Елка Василева
162
Няма планове за пряка намеса на войски на НАТО в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Няма планове за пряка намеса на войски на НАТО, няма планове НАТО да стане страна в конфликта в Украйна. Това каза посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен на конференция в София по повод 75 години от създаването на НАТО, организирана от Атлантическия клуб в България.

Дипломатът обясни, че подкрепата за Украйна чрез военна помощ, обучение и други средства е, за да гарантира, че Украйна може да се защити, така че конфликтът да не се разрасне извън нейните граници.

Посланикът на САЩ отбеляза, че след началото на конфликта в Украйна, България се е активизирала и се е съгласила да бъде домакин на многонационална бойна група.

НАТО е единствената структура, способна да защити нашата колективна сигурност, каза Кенет Мертен и отчете приноса, който оказва България в Черноморския регион и източния фланг на алианса.

По думите на Мертен благодарение на сигурността, която осигурява НАТО, България процъфтява. Той представи данни, според които от присъединяването на страната ни към алианса БВП се е увеличил повече от два пъти, преките чуждестранни инвестиции продължават да растат, като м.г. увеличението е с 45% - до 3,9 млрд. долара. Кенет Мертен добави, че преди няколко седмици Световната банка е квалифицирала за първи път България като страна с високи доходи.  Посланикът допълни, че според Евростат България е изпреварила Унгария като потребление на глава от населението.

Посланикът отчете, че България е на път да постигне инвестиции от 2% и повече в отбраната, каквото са направили досега и други 23 съюзника в НАТО.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
12
 
! Отговори
Vaskes преди 1 месец
Aloo....Посланичето ,как да няма планове всички спец части на НАТО са там,и дават жертви ,кажете колко натовски офицери , генерали и войници са загинали....
120
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 1 месец
Чичо Кенет, чичо Кенет, на Empire state of mind съм сега :)
119
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На този не му вярвайте.Ктаварите много лъжат
118
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Гелеграм каналите и в американските медии се заговори за смърта на Джо Байдън това ако е вярно ще стане много интересно. След като демократите не успяха да убият Тръмп направиха това с Байдън да прехвърлят вината към републиканците. Наистина ще стане много интересно ако е вярно просто предстои гражданска война в сащ.
117
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А до миналата седмица Байдън щеше да се кандидатира! Думите на американския посланик са ала-бала за ***
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя само Ники уникалното и загадъчното пък от наша страна , макар че не съм особено горд , може да му излезе насреща -
115
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България инвестира в икономиката на САЩ. Създадохме хиляди работни места там за майстори на самолети и реактори. Редно е САЩ да започнат да ни се кланят като на инвеститор номер едно в света. а не да ни менторстват.
114
14
 
1
 
! Отговори
Мяууууу преди 1 месец
Не съм чул за българка да се омъжи за руснак
113
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във всеки български ВУЗ има американски петоколонници. Българското образование е подченено на дебългаризацията на децата. Българските жени се слагат на всякакви западни бедняци, едва връзващи двата края в родните си страни. България е в демографска катастрофа. Огромни социални проблеми - накомании, токсикомании, лентяйство, мързел, безродие, неграмотност, хазартна зависимост, неравенства, цензура по всеки обществен проблем.
112
0
 
4
 
! Отговори
Хи хииии хи преди 1 месец
Сига пак *** преброят дивити зайци
111
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма планове, а само праща военни които официално са в отпуск и отиват да воюват на собствена "отговорност"....
110
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато бедния български народ чийто единствен актив са инфлационните панелки от комунизма, които струваха по 4 хиляди лева а сега по 300 000 евро, ей така капиталистите ни лъжат че брутния вътрешен продукт се е вдигнал. истината е че при коменизма хората бяха по-финансово независими от сега с изключение на днешните коремпирани и корумпиращи олигарси и плутократи.Прочети още на: https://dnes.bg/politika/2024/07/22/na-finala-sme-za-nova-pomosht-za-ukraina.614493#comment-newest
109
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 1 месец
Ей го и тоя. :) Girl on fire свърши. There is no need to look the other way.
108
0
 
5
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Тия верно мислят народа за *** и може би донякъде са прави.
107
0
 
7
 
! Отговори
Кажи честно преди 1 месец
Хахах! Никой вече не ви вярва! Ама и вашето време изтича
106
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо се публикува мнение единствео на сащанския посланик?Държава, в която така наречените висши слоеве са със съмнително образование, на за сметка на това с дебели партийни досиета,граби,мачка и изнудва де що може.Има информация от вчера,че заместник-председател на опозиционна партия в Турция Емин Гюр е поставил искане така наречения вселенски патриарх Вартоломей и америк. епископ на"вселенската"патриаршия Епидофор да бъдат лишени от турско гражданство за противодърържавна дейност в полза на САЩ
105
0
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Добре че Посланикът ни осведоми че процъфтяваме,ние въобще и не подозирахме,че има такова нещо.
104
0
 
6
 
! Отговори
Мента Глог и Валерян преди 1 месец
Другари Запада пак на нахуяри Щото незнаем откъмто Тръмп или Камала смеГазягите ни стана на вентилатори да ги въртим
103
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гаргамел почна с вицовете.
102
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чичето , ако не беше толкова зловещ , щеше да е много забавен , абе да му пратим един македонец да вземе да му обясни , че Америка сме я открили ние , македонеца си е наше момче , българско , но по ги бива в тези обяснения . Нямало планове за пряка намеса , ама да не сме смущавали приготовленията .