Няма планове за пряка намеса на войски на НАТО в Украйна

Посланикът на САЩ: България процъфтява благодарение на алианса
Обновена: 22 юли 2024 15:50 | 22 юли 2024 15:40, Елка Василева
162
Няма планове за пряка намеса на войски на НАТО в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Няма планове за пряка намеса на войски на НАТО, няма планове НАТО да стане страна в конфликта в Украйна. Това каза посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен на конференция в София по повод 75 години от създаването на НАТО, организирана от Атлантическия клуб в България.

Дипломатът обясни, че подкрепата за Украйна чрез военна помощ, обучение и други средства е, за да гарантира, че Украйна може да се защити, така че конфликтът да не се разрасне извън нейните граници.

Посланикът на САЩ отбеляза, че след началото на конфликта в Украйна, България се е активизирала и се е съгласила да бъде домакин на многонационална бойна група.

НАТО е единствената структура, способна да защити нашата колективна сигурност, каза Кенет Мертен и отчете приноса, който оказва България в Черноморския регион и източния фланг на алианса.

По думите на Мертен благодарение на сигурността, която осигурява НАТО, България процъфтява. Той представи данни, според които от присъединяването на страната ни към алианса БВП се е увеличил повече от два пъти, преките чуждестранни инвестиции продължават да растат, като м.г. увеличението е с 45% - до 3,9 млрд. долара. Кенет Мертен добави, че преди няколко седмици Световната банка е квалифицирала за първи път България като страна с високи доходи.  Посланикът допълни, че според Евростат България е изпреварила Унгария като потребление на глава от населението.

Посланикът отчете, че България е на път да постигне инвестиции от 2% и повече в отбраната, каквото са направили досега и други 23 съюзника в НАТО.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
18
 
! Отговори
Дядката преди 1 месец
Как лъже това янки!Благодарение на поръчките към САЩ България хлътна с над 3 милиарда , т.. процъфтя и върза някакви малки самолетчета с един двигател /интересно с кого ще се бие - една страна без армия като нас!Запада и НАТо не инвестират в България , а направо ни засмукаха работната ръка и младежите!Бедна България пълни гушите на Запада и родните отцепродавци , а за народа ни глад и мизерия!
60
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаем, че няма планове. Вован и Лексус нали преметнаха Дейвид Камерън, че разговаря с бившия украински президент Петро Порошенко? Пред тях Камерън споделил, че е съветвал украинския президент Володимир Зеленски да не вдига скандали, когато Украйна не получи покана за членство на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон. Стана ясно, че НАТО ЛЪЖАТ УКРАЙНА. Няма да се намесват. Само ще продават оръжия да се убиват още хора.
59
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кънчо, копейка, заври си популизма там откъдето си излязъл а не е трявало! По същата логика има по 100 млн. за избори през няколко месеца, а няма за пожарни, за детска болница и за не знам какво си! Или пък има за пилон на Рожен, има за палат на Копейкин, а няма за пожарни??? Прокълнати копейки!
58
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви планове? Вие вече се намесихте. И се изложихте. Искаш да кажеш, че нямате НОВИ планове за такава увреждаща на първо място и вашия имидж намеса.
57
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с визите за САЩ? Българите могат ли вече свободно да пътуват без визи за САЩ?
56
10
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Ох, добре че комунизмът си отиде, и дойде демокрацията и сега живеем добре в ЕС и НАТО.
55
2
 
17
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
Абе слабо е натото, ний поръчахме едни натовски еф-ки преди доста години, и още ги няма ! Няма ги бе, нищо няма от тях ! А даже ги и платихме !
54
2
 
20
 
! Отговори
Кънчо преди 1 месец
За хеликоптери пари няма.За пожарни пари няма.За помощ на бедстващите от природните стихии пари няма.За детски болници пари няма. За помощ на Украийна се намират 80 млн евро. Е,айде сега кажете,че тези марионетки сложени да ни управляват мислят за народа... Да каже господина от посолството, след като има толкова военни на нато тук, защо не помогнаха за пожарите ? Къде е великата техника на нато, че главчев моли земеделците за техника за просеки. Дадохме си нашата техника на Украйна и сега горим
53
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За първи път чувам, че България процъфтявала. И то благодарение на алианса.. Можете ли да се похвалите с поне едно производство тук? Но за всеки случай да благодарим на алианса, да не вземат да са обидят нещо. Ние по соца колко неща произвеждахме, не мож ги изброи и закрихме, не защото не ставаха з, а да не правим конкуренция на алианса.а ни
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сащ имат една доктрина от рейгън демокрация чрез сила , разбирай война която ще приключи ако тръмп го изберат
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сицко е под контрол , " помощите " за Украйна вървят , правителството работи послушно , пожарите горят , хората остават без покрив и имущество , но на кой му дреме , малко екскурзиант и фургон стигат .
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Между другото знае ли някой тук какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Короната на световно господство което получиха след разпада на СССР е основа на съществуването на запада. Всякакви преговори с Русия могат да се разглеждат от останалия свят като поражение на запада. 30 години доказваха, че никой не може да им противостои, и да им търси сметка за нещо. Сега ако загубят в Украйна, се превръщат в тиква. А каква е разликата да се превърнеш в тиква, или ядрена война.
48
0
 
6
 
! Отговори
Дебел(O)(O)кият к0к0 преди 1 месец
по Гушката ще ни Познаете!
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Столтенберг каза, че ще приемат Украйна като победи Русия. За да не я напада повече Русия. Иначе ако Украйна не победи Русия, Русия ще нападне страна от НАТО! Въпрос - аз шизофреник ли съм?
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другарки и другари, слухове са, че ще се увеличава цената на захарта. Вервайте ни.
45
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако излезем от ЕС и НАТО българите ще се бият пред кофите за отпадъци да ровят за огризки от храна.
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво става, нали щяха да приемат Украйна на части в НАТО? Приеха ли на части Украйна?
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западът направи анонс пред целия свят, че води война за запазване на хегемонията на западната демократична и Русия ще претърпи стратегическо поражение. И сега не може да каже, че отива на преговори, това ще съкруши всички механизми на западната система. Затова трябва да се изпрати половин-един милион пушечно месо от източна Европа, да се задържат нещата още 6 месеца или година година, докато Русия смели тази биомаса източно европейци ще и трябва време, и през това време може нещо да стане, на запада да му провърви някак си, може нещо да стане с Русия, с Путин, всичко може да стане.
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ХАЙДЕ КЕНИ, BE HONEST!!!...