Радев: Справянето с климатичните промени е дълъг процес

Президентът се срещна с председателя на IPCC и президента на WMO
30 юли 2024 18:11, Анисия Иванова
24
Радев: Справянето с климатичните промени е дълъг процес
Снимка: Президенството

Справянето с климатичните промени е дългосрочен стратегически процес, който изисква политическо лидерство и широк обществен консенсус, базирани на научните данни и опит, както и на прилагането на иновативни подходи и на най-новите технологични постижения, заяви държавният глава Румен Радев.

Президентът се срещна в президентската институция с председателя на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC)  Джим Скиа и с президента на Световната метеорологична организация (WMO) Абдула Ал Мандус. Гостите са у нас по повод провеждането на 61-ата пленарна сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата, на която домакин е България. За участие в събитието в София са близо 500 делегати от 150 държави членки.

По време на срещата президентът Радев подчерта ключовия принос на организацията, която е част от структурата на ООН, за провеждането на научни изследвания и оценка на данните, свързани с промените в климата, които допринасят за разработването на ефективни политики за справяне с климатичните предизвикателства в глобален мащаб. Обща бе позицията на участниците в срещата, че честотата и интензивността на бедствия като наводнения, засушаване и горски пожари се увеличават, което изисква не само адекватни държавни политики, но и мерки за повишаване на осведомеността на хората за климатични рискове. Румен Радев и гостите бяха единодушни, че промените в климата водят до промени във всички аспекти на обществения и икономически живот.

"Това налага цялостно преосмисляне на визията за развитието на икономиката, но и изисква обществото да бъде информирано за последствията. Младите хора трябва да получат необходимите знания още в образователния процес", заяви президентът Радев.

В рамките на срещата бяха обсъдени перспективите за последващо сътрудничество, включително в рамките на предстоящата 29-а Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по климатичните промени (COP29) в Баку, където страната ни ще бъде представена от президента Радев на срещата на върха.

По време на разговора днес Джим Скиа изтъкна, че домакинството на България на 61-ата пленарна сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата потвърждава устойчивата роля на страната ни като активен участник в глобалните научни усилия в областта на климатичните промени. Президентът на Световната метеорологична организация Абдула Ал Мандус отбеляза доброто сътрудничество с българската научна общност в дейностите на международната организация и заяви готовност за надграждане на съвместните ангажименти в тази област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Дълъг процес преди 1 месец
Е и 13 годишното ни заробване и обедняване благодарение на Радев гарантирано с половин милион долара дневно за турската държава. За такива договори в Румъния щеше вече да е в затвора....а в България,го тачат и избират. Как после да не си съгласен с тезата,че всеки народ си заслужава съдбата.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ало еколозите , когато изригна Вулкана в Исландия за три месеца опуши Европа толкова колкото икономиката и за десет години го прави .. Та питането е кога ще сложите на Вулкана Филтър за Финни прахови частици , ало учителката по Руски език -Фандъкова нещо да се изкажеш по въпроса ? Защо премълчвате че въглеродният двуокис в Атмосверата е 0.04 % и за какъв *** искате да го занулите ... Нещо да споделите за голямата измама квоти за въглероден двуокис за Енергетиката и как успяхте със тази измама
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Локуми да разтягаш си на първо място,защото за друго не ставаш
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев и еколог ли стана?
17
0
 
10
 
! Отговори
Карачанаков преди 1 месец
Какво ти разбира мозъчето от климат то знае само равнис ,мирно и да ти вдига...... юмручето.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ушатия и от климат ли почна да разбира ? ,,Експертен,, президент :))) Държавата на експертите е последна по всичко и във всички класации . Е нищууу важното е че сме с експерти . А ко стана с Ф16 ките господин главнокомандващ експерт ? Тя войната *** свърши а ние още няма да сме ги получили .
15
0
 
4
 
! Отговори
ХРАНИМ 500 ДЕЛЕГАТИ преди 1 месец
ПОКРАЙ КОИТО СИГУРНО ИМА И 2 000 БЪЛГАРИ
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТОЯ СЕРИОЗНА НАМАЗА ФИЛИЯТА! КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ НЯМА. ИМА КЛИМАТИЧНИ ИЗМАМИ!??
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нерешим. С климатичните промени не можете да се справите, а можете да се адаптирате към тях.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рундю климатика :)))
11
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
IPCC на практика нищо не прави. Една обиколка във всеки голям Български град ще устотови: замяна на някогашния селско стопански пояс и пасищата с асфалтирани и бетонирани складови и производствени помещения, саморазрушаване на някогашната промищлена инфраструктура в чертите на града, промяна на вида на строителство и градската среда от зелена към бетонова джунгла с големи открити бетонни и асфалтови площи. Това променя микроклимата навсякъде и е същността на т.н. климатични промени!
10
3
 
13
 
! Отговори
Питанката преди 1 месец
Кой пише тези дълги кухи речи на Радев, които не е в състояние да ги разбере? Лидерство? Дългосрочно? Климатични промени? Той разбира само от Климактериум, Копринка, Корупция и пиши К..р и да бягаме...От военно дело може и да разбира, но той така и не разбра, че България е в НАТО, а не във Варшавския договор!
9
7
 
6
 
! Отговори
До Зозо преди 1 месец
Това не влиза в работата на украинските копейки
8
8
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
А България кога ще започне да добива собственият си газ в Северозапада. Има запас за 150 години.
7
2
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
дпс изсече горите на българия на мястото на изгорелите сега да се садятударно нови дървета сега какво е по ложението с водата в яовирите трябва да сепести водата защото ще се превърнем в пустиня климатичните промени деистватмного бързо
6
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обяснявам на зеления чорап: Климатичните промени са естествено явление. Времето ще е по-топло десетина години, после пак ще се промени. Тия дето ви дърпак конците го знаят и затова бързат да наложат тотален контрол върху живота на хората преди да се е променило. Ако успеят, като настъпи неизбежната промяна ще кажат ето, мерките работят и трябва да продължавате да живеете така, въпреки че не ви харесва.
5
2
 
12
 
! Отговори
И ОЩЕ НЕЩО преди 1 месец
СПИРАНЕ СТРОИТЕЛСТВОТО НА НОВИ ХОТЕЛИ И ПАЛАТИ ОТ ОЛИГАРСИТЕ
4
6
 
7
 
! Отговори
Колю преди 1 месец
Климатичните промени ще тръгнат тъкмо в обратната посока когато Европа започне да си добива сама ресурсите. То си има и нова политика защото стана ясно, че Русия не е точно колония като Африка. Но познайте кой ще е колония вътре в Европа - най-бедните и послушни държави. Ще ни направят миньорската област на Европа. Не вярвате? Погледнете какви са плановете за сондаж из България. И как шепа местни хора се борят срещу продажните местни управници. Скоро мина и край твоята вила. Дреми си българино!
3
4
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Рундю - Кеша е празнодумец с принципи. Основен принцип му е "Г*З път да види". Безцелни, скъпи пътувания в чужбина.
2
2
 
2
 
! Отговори
И ЧЕВЪРТАТА МЯРКА преди 1 месец
НИКОЕ СЕМЕЙСТВО ДА НЕ ПРИТЕЖАВА ПОВЕЧЕ ОТ ТРИ ПОКРИТИ ИМОТА