Скандал в парламента: Да се награди ли с орден Георги Йорданов?

Интелектуалци застанаха зад предложението на министър Тодоров
217
Скандал в парламента: Да се награди ли с орден Георги Йорданов?
Снимка: БГНЕС

Скандал и нелицеприятни реплики съпътстваха декларация, прочетена от Атанас Атанасов от името на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ) по повод вчерашното решение на Министерския съвет да предложи на президента да издаде указ за награждаването на Георги Йорданов Момчев с орден „Стара планина“ - първа степен, за големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

В декларацията Атанасов припомни за действащ закон от 2000 г., с който комунистическият режим у нас е обявен за престъпен. Това на свой ред предизвика реакцията на БСП, нейни депутати застанаха от двете страни на трибуната до Атанасов, последва прекъсване на заседанието за кратко.

Демокрацията означава и да бъдеш толерантен към опонента. Прочетох този закон, защото вчера служебното правителство е взело решение да предложи за награда бившия член на ЦК на БКП и министър на културата Георги Йорданов, обясни след подновяване на заседанието Атанас Атанасов. Според него българските граждани трябва да имат оценка какво се е случвало тези 45 години, когато са съсипвани съдби, когато след 9 септември 1944 г. са издадени над 2000 смъртни присъди, наложен е едноличен тоталитарен режим.

Това е възмутително, този министър-председател е ваш продукт (Димитър Главчев, бел. на реп.), той беше ваш депутат, председател на Народното събрание от вашата парламентарна група, ако не се разграничите от неговите действия, сте лицемери, обърна се Атанасов към ГЕРБ-СДС.

Предложението Георги Йорданов да получи ордена е на всички творчески съюзи в България, реагира Иван Ченчев от „БСП за България“. Този човек е получавал много държавни отличия, ордени, след 1989 г., това е една безспорна личност за българската култура, изтъкна представителят на социалистическата партия.

В спора се включи и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, според когото е жалко и срамно от трибуната на НС да бъде омерзено името на достоен българин като Георги Йорданов. Той остави на Назарян сборника „Беседи по комунистическата нравственост“ , който да даде, по думите му, на „ бившия функционер, бившия комунист Атанас Атанасов“ . Тоталитарният режим е създал и него самия, това, което той направи, не е много хубаво "за стар комунист като него", продължи Костадинов.  Според него БСП е трябвало  да реагират по-твърдо в тази ситуация.

Георги Свиленски каза, че Атанасов, като прокурор, е служил на тоталитарната власт. "Катерили сте се по раменете на българската комунистическа партия, за да станете голям прокурор, сега се катерите по раменете на Георги Йорданов, за да станете голям политик – няма да можете", заяви депутатът от БСП. Съборихте Паметника на Съветската армия – паднахте с 20%, сега какво мислите – че ще качите с 20% ли, нищо добро не ви чака, г-н Атанасов, не съм очаквал, че ще посегнете на едно свято име за българската култура, възмути се Свиленски.

За пореден път се правят тук спекулации - никога не съм членувал в БКП, с тези от БСП, които твърдят това, можем да се срещнем в съда, отговори Атанас Атанасов.

Георги Георгиев от ПГ на ГЕРБ-СДС напомни на колегите си от БСП, че нямат право да заграждат никого, който е инакомислещ. Упрекна Атанасов, че думичка не казал за много по-страшната ДС, за кмета на София, „който е трето поколение ДС“. ПП-ДБ инсталираха начело на София цялата „детска градина на ДС“,  да видим пътя на парите, да видим как е основана фирма „Телерик“, допълни той. Трябва да се определите – или сте „за“, или сте “против“, призова Георгиев.

Кметът на София Васил Терзиев не е инсталиран, а избран от софиянци, ГЕРБ е трета политическа сила в столицата, „Бойко Борисов е бил член на БКП“, включи се и Явор Божанков от ПГ на ПП-ДБ.

Вече един час коментирате комунистическия режим, а 35 години по-голяма част от вас се възползва от това, което е построено от него, коментира председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов.

Интелектуалци застанаха зад министър Найден Тодоров

Група българска интелектуалци и общественици, сред които акад. Георги Марков и Васил Гюзелев, излязоха с отворено писмо в подкрепа на министъра на културата Найден Тодоров, озаглавено „Благородството задължава“. В него те изразяват своята подкрепа за неговото решение да предложи за награда бившия министър на културата Георги Йорданов.

„Все по-странен става обществения и политически живот в любимото Отечество. Забелязваме, че процесите на разпад и хаос, на подмяна на изконни ценности и идеали все по-ускорено се развиват и придобиват застрашителни мащаби. Един от поредните злощастни примери напоследък е ирационалната, да не кажем, абсурдна позиция на неколцина народни представители от една политическа партия, представена сега в парламента, които искат оставката на министъра на културата г-н Найден Тодоров. И какъв е конкретният повод? Това е подкрепата на министъра на предложение от група известни български творци във връзка с 90-годишнината на дългогодишния министър на културата и виден държавник Георги Йорданов да получи високо държавно отличие. Едва ли ще се намери сериозен български творец, който да не адмирира такова предложение, защото заслугите на Георги Йорданов за развитието на българската култура са огромни.

Надали персоните, които искат оставката на министър Найден Тодоров, знаят, че той се радва на европейска и световна известност като маестро и диригент. Вероятно не се интересуват и от това, че само за няколко месеца той показа как професионално и отговорно трябва и може да се ръководи Министерството на културата. Но нас тук ни интересува злонамереността на тези одиозни фигури, които искат неговата оставка. И в какъв момент точно я искат – в навечерието на задълбочаването и разрастването на цялостна политическа криза в България.

Опомнете се, господа, спрете се, ако сте действително народни избраници, то е за да защитавате автентичните национални ценности, което включва и подкрепата на фигури с неизмерим принос в развитието на българската култура и изкуства".

Писмото е подписано от акад. Георги Марков, акад. Васил Гюзелев, акад. Васил Сгурев, акад. Петър Кендеров, акад. Дамян Дамянов, акад. Богдан Петрунов, акад. Петър Попиванов, акад. Атанас Атанасов, акад. Георги Минчев, акад. Владимир Зарев, член-кор. Иван Гранитски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
0
 
! Отговори
Соца си искам преди 4 седмици
Не му трябва на човека медал,той е направил достатъчно навремето за културата както и Л.Живкова и всичко това е на лице.Вярно съсипаха всичко,но НДК още стои а "Знаме на Мира"няма аналог в света.34г.предателите на комунистите и децата им още съсипват и плюват по режима който изгради България и бяхме на първи места в света не само в спорта.ДС беше уникална служба-врагът на народа отиваше където му е мястото затова нямаше кражби и живеехме спокойно.Децата бяха възпитавани на ценности.
172
3
 
3
 
! Отговори
Единствената награда преди 1 месец
на такива от ЦК на БКП е единична килия в централния при бай Ставри като това не изключва и ПП ДБ и ръководни кадри от ГЕРП, ДПС и на БСП! Това не е критика към соца като идея, а към бандитите присвоили си идеята и ползването и за собствено обогатяване и затваряне на народа! Знаем, че можеше и другояче - пример бивша Югославия, пътуваха навсякъде!
171
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пъстрата свита на комунистическите величия, обогатила се на яслата наречена "соц култура", се разкряка гласно, величаейки един обикновен апаратчик, живял в разкош и привилегии, какъвто е Георги Йорданов, имитиращи културтрегер, докато обикновените българи си деляха по филийки, живяха в забрани, а много от тях, просто биваха избити, затваряни и преследвани. Каква култура, какви 5 лв?
170
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Културата при комунистите беше яма за много пари, където се обогатиха много знайни и незнайни, верни на партията БКП/ДС, творци. Затова сега, тези които все още се врат в обществения келепир, сравняват комуниста и бивш културен министър Георги Йорданов, с някакви върхове, титани и прочее. При комунистите всичко бе голямо, внушително и грандиозно, червената боя щедро се разливаше по огромните платна, за което се плащаха и огромни хонорари. Само с един се купуваше кола, е, Жигули, или Лада...
169
6
 
10
 
! Отговори
Номер2 преди 1 месец
Вместо да бъдат ликвидирани престъпниците от ЦК на БКП, те се натискат за награди!
168
7
 
7
 
! Отговори
СЕВЕРОМАКЕДОНЕЦ преди 1 месец
До АнонименОрганизира строежа на НДК ако не знаеш. В условие на милитаризация и студена война си е постижение като минимум.
167
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1234 Koой от сите комунистически гноми визираш точно? То не е само един.
166
4
 
7
 
! Отговори
1234 преди 1 месец
комунистическия гном е жакък
165
5
 
11
 
! Отговори
ХЕЙ БРЪСНАРЮ преди 1 месец
АРИЯ НА ПРЕСТЪПНОТО ГНОМЧЕ, ПРЪВ ЛАКЕЙ НА КОМУНИЗЪМА И ТОШОВИЗЪМА, В СОЛО С АКОМПАНИМЕНТ НА БУДА ПАК ЗАПЯ ПРЕДИЗБОРНО АНТИКОМУНИСТИЧЕСКАТА АРИЯ НА КЛЕВЕТАТА НА ДОН БАЗИЛИО!!!...
164
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено, че НЕ! Освен комунист и част от върхушката, този така наречен творец е един от иделозите на възродителния процес против българските турци, за какви награди говорим?Този човек трябваше да е в затвора и да лежи ефективно!
163
13
 
17
 
! Отговори
емо преди 1 месец
георги йорданов е един достоен човек, на достолепна възраст, който заслужава да получи орден за всичко, което е направил през живота си, включително и затова, че беше министър на културата по времето, когато в българия наистина имаше култура, за разлика от сега.
162
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каво е създал този Йорданов след 89та, питам от любопитство, понеже не го знам какъв творец е :))
161
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставка на министър на културата! Неговата култура определено плаши хората, а кулутрата на БКП сме я виждали вече.
160
2
 
11
 
! Отговори
Само да вметна преди 1 месец
Този " цирк" в къщата на българина наречена " парламент" е време да ПРИКЛЮЧИ! Ще ви Изметем от парламента,ако пак сформиране подобна " сглобка"!!! ИЗБОРИ!!!!
159
7
 
4
 
! Отговори
ППДБ-ДПС преди 1 месец
ППДБ-ДПС . ППДБ-тата и Доганеску!!! Нова партия се ражда. НОВА КОАЛИЦИЯ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ.
158
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
163 Криминалните и неграмотните си оставиха цървулите на края на София, заеха места в ЦК на БКП и Политбюро, избиха висши военни, интелектуалци, предприемачи, търговци, учители, само защото не са комунисти и се настаниха в имотите им. Единици, са криминалните осъдени за криминални деяния. Но, невинно избитите от комунистите, са стотици хиляди.
157
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората не ви вярват повече, трябва да си направите равносметка на делата и резултата от последните около тридесет години и особено през Боковото управление , какво направиха!
156
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименАйде моля, бивши престъпници са лежали по лагерите по време на соца, някои от тях и опасни, публикувайте им досиетата, ако не са ги изтрили, за да се видят престъпленията им, откровени престъпници; разбира се, между тях, може да са попаднали и невинни хора, покрай сухото, да е изгоряло и мокрото, защото е имало странни случаи, на набедени хора, на лична основа!
155
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво от това, че някои са били комунисти, а други не? Важното е да бъдат хора, човеци, имаме човеци в България, но нямат власт или когато се покатерят на гърба на властта, се самозабравят и вредят на нормалните хора, към това, може да добавим и алчността, корупцията, външния фактор, който винаги е играл влияние в държавата ни!
154
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Импийчмънт за руския слуга Радев! Той, заедно с децата на палачите от ДС, ИТН,ПП,ДБ съсипа държавата, от 2021, до днес.