Скандал в парламента: Да се награди ли с орден Георги Йорданов?

Интелектуалци застанаха зад предложението на министър Тодоров
217
Скандал в парламента: Да се награди ли с орден Георги Йорданов?
Снимка: БГНЕС

Скандал и нелицеприятни реплики съпътстваха декларация, прочетена от Атанас Атанасов от името на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ) по повод вчерашното решение на Министерския съвет да предложи на президента да издаде указ за награждаването на Георги Йорданов Момчев с орден „Стара планина“ - първа степен, за големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

В декларацията Атанасов припомни за действащ закон от 2000 г., с който комунистическият режим у нас е обявен за престъпен. Това на свой ред предизвика реакцията на БСП, нейни депутати застанаха от двете страни на трибуната до Атанасов, последва прекъсване на заседанието за кратко.

Демокрацията означава и да бъдеш толерантен към опонента. Прочетох този закон, защото вчера служебното правителство е взело решение да предложи за награда бившия член на ЦК на БКП и министър на културата Георги Йорданов, обясни след подновяване на заседанието Атанас Атанасов. Според него българските граждани трябва да имат оценка какво се е случвало тези 45 години, когато са съсипвани съдби, когато след 9 септември 1944 г. са издадени над 2000 смъртни присъди, наложен е едноличен тоталитарен режим.

Това е възмутително, този министър-председател е ваш продукт (Димитър Главчев, бел. на реп.), той беше ваш депутат, председател на Народното събрание от вашата парламентарна група, ако не се разграничите от неговите действия, сте лицемери, обърна се Атанасов към ГЕРБ-СДС.

Предложението Георги Йорданов да получи ордена е на всички творчески съюзи в България, реагира Иван Ченчев от „БСП за България“. Този човек е получавал много държавни отличия, ордени, след 1989 г., това е една безспорна личност за българската култура, изтъкна представителят на социалистическата партия.

В спора се включи и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, според когото е жалко и срамно от трибуната на НС да бъде омерзено името на достоен българин като Георги Йорданов. Той остави на Назарян сборника „Беседи по комунистическата нравственост“ , който да даде, по думите му, на „ бившия функционер, бившия комунист Атанас Атанасов“ . Тоталитарният режим е създал и него самия, това, което той направи, не е много хубаво "за стар комунист като него", продължи Костадинов.  Според него БСП е трябвало  да реагират по-твърдо в тази ситуация.

Георги Свиленски каза, че Атанасов, като прокурор, е служил на тоталитарната власт. "Катерили сте се по раменете на българската комунистическа партия, за да станете голям прокурор, сега се катерите по раменете на Георги Йорданов, за да станете голям политик – няма да можете", заяви депутатът от БСП. Съборихте Паметника на Съветската армия – паднахте с 20%, сега какво мислите – че ще качите с 20% ли, нищо добро не ви чака, г-н Атанасов, не съм очаквал, че ще посегнете на едно свято име за българската култура, възмути се Свиленски.

За пореден път се правят тук спекулации - никога не съм членувал в БКП, с тези от БСП, които твърдят това, можем да се срещнем в съда, отговори Атанас Атанасов.

Георги Георгиев от ПГ на ГЕРБ-СДС напомни на колегите си от БСП, че нямат право да заграждат никого, който е инакомислещ. Упрекна Атанасов, че думичка не казал за много по-страшната ДС, за кмета на София, „който е трето поколение ДС“. ПП-ДБ инсталираха начело на София цялата „детска градина на ДС“,  да видим пътя на парите, да видим как е основана фирма „Телерик“, допълни той. Трябва да се определите – или сте „за“, или сте “против“, призова Георгиев.

Кметът на София Васил Терзиев не е инсталиран, а избран от софиянци, ГЕРБ е трета политическа сила в столицата, „Бойко Борисов е бил член на БКП“, включи се и Явор Божанков от ПГ на ПП-ДБ.

Вече един час коментирате комунистическия режим, а 35 години по-голяма част от вас се възползва от това, което е построено от него, коментира председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов.

Интелектуалци застанаха зад министър Найден Тодоров

Група българска интелектуалци и общественици, сред които акад. Георги Марков и Васил Гюзелев, излязоха с отворено писмо в подкрепа на министъра на културата Найден Тодоров, озаглавено „Благородството задължава“. В него те изразяват своята подкрепа за неговото решение да предложи за награда бившия министър на културата Георги Йорданов.

„Все по-странен става обществения и политически живот в любимото Отечество. Забелязваме, че процесите на разпад и хаос, на подмяна на изконни ценности и идеали все по-ускорено се развиват и придобиват застрашителни мащаби. Един от поредните злощастни примери напоследък е ирационалната, да не кажем, абсурдна позиция на неколцина народни представители от една политическа партия, представена сега в парламента, които искат оставката на министъра на културата г-н Найден Тодоров. И какъв е конкретният повод? Това е подкрепата на министъра на предложение от група известни български творци във връзка с 90-годишнината на дългогодишния министър на културата и виден държавник Георги Йорданов да получи високо държавно отличие. Едва ли ще се намери сериозен български творец, който да не адмирира такова предложение, защото заслугите на Георги Йорданов за развитието на българската култура са огромни.

Надали персоните, които искат оставката на министър Найден Тодоров, знаят, че той се радва на европейска и световна известност като маестро и диригент. Вероятно не се интересуват и от това, че само за няколко месеца той показа как професионално и отговорно трябва и може да се ръководи Министерството на културата. Но нас тук ни интересува злонамереността на тези одиозни фигури, които искат неговата оставка. И в какъв момент точно я искат – в навечерието на задълбочаването и разрастването на цялостна политическа криза в България.

Опомнете се, господа, спрете се, ако сте действително народни избраници, то е за да защитавате автентичните национални ценности, което включва и подкрепата на фигури с неизмерим принос в развитието на българската култура и изкуства".

Писмото е подписано от акад. Георги Марков, акад. Васил Гюзелев, акад. Васил Сгурев, акад. Петър Кендеров, акад. Дамян Дамянов, акад. Богдан Петрунов, акад. Петър Попиванов, акад. Атанас Атанасов, акад. Георги Минчев, акад. Владимир Зарев, член-кор. Иван Гранитски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
4
 
5
 
! Отговори
водени от преди 1 месец
Професор Георги Марков, този досаден комунист, който иска да забрани Алеко Константинов.Жалък псевдо интелектуалец.
92
8
 
8
 
! Отговори
Точен преди 1 месец
До Анонимен Абе, България имаше най-голям % на собствено жилище в света: 97,5 %. Имаше много простотии, но беше 2,5 пъти по-добре от сега. Помним, само младите можете да излъжете.
91
5
 
7
 
! Отговори
До 99 преди 1 месец
Най-голямото постижение на Гнома е пращането и тирмоза на стотици невинни хора в затвора Белене заради отказа им да си сменят имената.
90
1
 
5
 
! Отговори
Поне за Мене преди 1 месец
Най-Важният Въпрос, на НеСъстоялият се и НеЗавършил "Преход" e : Кой Уби Лора Палмър?
89
7
 
11
 
! Отговори
...! преди 1 месец
Как ще връщаме сегашният дълг? Питай превратаджията Радев! Той ни натресе Шарлатаните! Даже и Конституцията прегази, за да ни ги натресе !
88
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой знае ли някакво постижение на Атанасов ? Този чоек е доказано вреден , моля библиотекарите да се намесят .
87
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой е Георги Йорданов ??? Да не го бъркате с Георги Иванов първия български космонавт . Йорданов кво е направил за родината ? Самолет ли е построил ? Зид ли е изидал ? Или едни пари вървят с ордена и дайте да дадем ???????? Тва ли е цялата работа ? За едни пари на народа пак ??? Коя партия ги прави тези грабежи ? Казвайте за кого да не гласуват хората .
86
4
 
14
 
! Отговори
Да бе, преди 1 месец
...толкова беше хубав този социалистически "рай", че в момента в който отвориха границата, и всичко младо ,образовано и кадърно си би камшика през глава да избягат на Запад! На какво разчитат дрътите комунисти с тия лъжи, на къса памет или че няма оцелели от това време?
85
4
 
5
 
! Отговори
до 89 преди 1 месец
Дянков бил го изплатил .Ами не е зле,Защото не е в руслото на страните от ЕС. Там дъоговете има са в трилиони евро. На Франция външният дълг в момента е 7 трилиона евро. И те не са най-задлъжнели! Да не говорим за САЩ, Япония,.... че става взривоопасно.
84
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Атанасов , ние вече сме разказали на деца и внуци , колко хубвао се живееше при социализма . Само като видят триетажните ни къщи , че са построени тогава и всичко им става ясно
83
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ...! - Надявам се направил си сметка кой ще изплати на Асен дълговете и кога? Че гледам, вещ си в таЗ област!
82
6
 
5
 
! Отговори
do 82 преди 1 месец
А смартфон ЕПТЕН нямаше как да си купиш! Даже компютърът беше по-голям от къща!.....
81
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП - означава преименуваме се постоянно, защото дойдат ли костоваците до власт страшно вони на корупция.
80
6
 
8
 
! Отговори
до 84 преди 1 месец
""""От тези 9 милиона - един милион прогони БКП по време на Възродителния процес""""" ----- А, ся да ни разкажеш : Как и защо възникна "казусът" Възродителен процес, щото всичко на този свят си има Предисловие!!!! Я, ся да ни припомниш: Какво беше предисловиета на "Възродителният процес"??? Обвинявам БКП..., че не започна този процес мнооого по рано, в началото на 60 или 70-те години на миналия век, днес, нямаше да имаме ДПС, размахваща "етническата карта"!!!!
79
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Атнасов , кото светнеш ламБата у вас , да знаеш , че тока идва от АЕЦ Козлодуй построен при соца .Като пуснеш водата да знаеш , че язовирите и цялата ВиК мрежа е построена пак при соца .Неблагодарник !
78
11
 
8
 
! Отговори
...! преди 1 месец
До комуноидният динозавър! Тоя строй, който се опитваш да ни хвалиш, отдавна фалира! Последният милиард дълг, оставен от бай Тошо, го изплати чак...Симеон Дянков !
77
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Атанасов , много е лесно , сега сте в парламента .Вземете статистика и сравнете какво е направено за 45 години и какво вие направихте за 34 години . Само да ви кажа , че няма комунизъм , а социализъм .За мен е разбираемо защо ви дразни социализма , защото за вас е недостижим като постижения и понеже не може да го конкурирате по никакъв начин , ще го изтрием от спомените на хората .Не става така , а вие ще бъдете наказани и от хората и от историята .
76
1
 
7
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Може да му се връчи орден за заслуги! Той е бил единственият, който е бил упълномощен да бие шамари на Владко Живков !
75
0
 
14
 
! Отговори
Гегата преди 1 месец
Ако в два поредни парламента не успеят да излъчат редовно правителство депутатите да нямат право да стават депутати в следващите 5 години.
74
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От ДСБ никога не са могли да създават нещо. Всяко тяхно действие се въри около приватизация, кражби и разрушаване.