България купува зенитен ракетен комплекс от Германия

Цената му е 182 млн. евро без ДДС
300
България купува зенитен ракетен комплекс от Германия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

България ще купи един зенитно-ракетен комплекс IRIS-T SLM от Германия. Стойността на сделката е 182 114 311 евро без ДДС.

Допълнително е предвидена възможност за закупуване на до 5 броя IRIS-T SLM и на един брой система за далечен обсег IRIS-T SLX.

България се нуждае от съвременни системи за противовъздушна отбрана, които да отговарят на съвременните предизвикателства, особено на фона на бушуващите в близост до нас войни – в Украйна и Близкия изток.

С придобиването на нови многоканални ЗРК ще се увеличат многократно възможностите ни за възпиране и отразяване на противниковите въздушни и ракетни атаки. Също така България ще намали своята зависимост от вноса на резервни части за нашето остаряло ПВО от Русия.

В момента най-модерната ни система за ПВО е съветската С-300 от епохата на разпадането на Варшавския договор през 1990-1991 г. Тези системи макар и да са доказани, вече са доста стари и тяхната експлоатация е много сложна, особено сред началото на войната на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Какво представлява германският ЗРК?

Разработката на системата със среден обсег IRIS-T SLM започва през 2007 г. През 2014 г. е тествана и комплексът започва да се произвежда масово.

Обсегът на изстрелване на ракетата е 40 км, обхватът на височина е 20 км, твърди се, че е доста маневрена.

IRIS-T SLM използва модернизирани IRIS-T ракети въздух-въздух. Тяхната отличителна черта е инфрачервена глава за самонасочване, която позволява да се реализира принципът „стреляй и забравяй“. Инфрачервената глава има висока разделителна способност и не е чувствителна към най-новите топлинни капани, използвани от съвременната авиация, за да се предпази от ПВО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добър комплекс от шест пускови Но трябват още поне 49 а и няколко 20 Тина по висок клас Патриот или Сам 6
254
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От руснак нищо нестава озлобени нещастни бедни блатни *** винаги ще са последни ако ще марсианците да дойдат
253
2
 
3
 
! Отговори
ДаКастрирамеСулюПаси преди 1 месец
СДС-Шайката съсипа армията ни ,унищожавайки и превръщайки модерното ни за тогава въоръжение в скрап,но за сметка на това я въоръжи с лопати, дар от англо- краварските ни "партньори",с които днес успешно участват в потушаването на пожари .
252
2
 
2
 
! Отговори
Аман от военни преди 1 месец
България се нуждае от поне 400 нови пожари камиони за скромната сума от 50 мил евро, че половината държава гореше,, а не от безсмислени оръжия които ще бъдат унищожени за няколко секунди от дрон за 10 000лв
251
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продавам пияни ми... сирки на трупно месо
250
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ирис е сериозна ракета и може да се ползва от ф16 при това е единствената от подобен клас доказано свалила балистична Кинжал 50gпретоварване е сериозна работа Двойно по голямо от това на Тор
249
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бонго тя Земята е кръгла и кривата за зад хоризонтален обстрел си остава една и съща Ако ти говори нещо А сега си постави една Нева дълбоко в твоето и на Путин в руско ду ***
248
1
 
7
 
! Отговори
България преди 1 месец
Не купува нищо. Купува го един ***, звклкл се в посолството!
247
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еваларка, дойчландците произвеждат качествени оръжия.
246
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
IRIS-T е разработка започната през 1968 година.....
245
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да си купим С400 както направи Ердоган! Никакво сравнение неможе да има между западните и руските. Нито по обсег, нито по ефективност, нито по цена. Поне работят. Германците да си продават буклоците на фашизираната украйна, дето и без друго вече никой и нищо неможе да я спаси. По всичко личи, че съвсем скоро ще имат нов национален празник на нова дата.
244
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
Проруската съпротива прекъсна прехвърлянето на украински войски и техника в района на Чернигов. Това съобщи координаторът на Николаевския ъндърграунд Сергей Лебедев, позовавайки се на свои колеги.
243
5
 
6
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 месец
Ще се спрат ли вече тия наши *** да ни харчат парите за стари немски оръжия и да ги подаряват на ***.
242
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
екстра, вместо да правят избори по 4пъти годишно да купуват такива.
241
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
SLM, SLX, звучи като размери за ***.
240
1
 
4
 
! Отговори
До 268 преди 1 месец
Я ми покажи табели в Камчия , където пише,че там действат руските закони,че за американските, а не натовските всички знаем,че има такива табели и на български и на английски
239
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
вместо германските системи можем да купим от алиекспрес прашки, ще има същия ефект
238
7
 
1
 
! Отговори
До 270 преди 1 месец
Базите на нато са няколко, а ще купуваме само една. Май ще е за базата на Путин в Камчия. Иска с модерни оръжия да се пази.
237
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще пазим новите бази на НАТО! Много е важно!
236
10
 
10
 
! Отговори
Няма проблем преди 1 месец
Русия ще ги добави към колекцията си от безполезни вражески оръжия на изложбата в Москва където руснаците скоро имаха възможност да разгледат пленените натовски танкове.