България купува зенитен ракетен комплекс от Германия

Цената му е 182 млн. евро без ДДС
300
България купува зенитен ракетен комплекс от Германия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

България ще купи един зенитно-ракетен комплекс IRIS-T SLM от Германия. Стойността на сделката е 182 114 311 евро без ДДС.

Допълнително е предвидена възможност за закупуване на до 5 броя IRIS-T SLM и на един брой система за далечен обсег IRIS-T SLX.

България се нуждае от съвременни системи за противовъздушна отбрана, които да отговарят на съвременните предизвикателства, особено на фона на бушуващите в близост до нас войни – в Украйна и Близкия изток.

С придобиването на нови многоканални ЗРК ще се увеличат многократно възможностите ни за възпиране и отразяване на противниковите въздушни и ракетни атаки. Също така България ще намали своята зависимост от вноса на резервни части за нашето остаряло ПВО от Русия.

В момента най-модерната ни система за ПВО е съветската С-300 от епохата на разпадането на Варшавския договор през 1990-1991 г. Тези системи макар и да са доказани, вече са доста стари и тяхната експлоатация е много сложна, особено сред началото на войната на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Какво представлява германският ЗРК?

Разработката на системата със среден обсег IRIS-T SLM започва през 2007 г. През 2014 г. е тествана и комплексът започва да се произвежда масово.

Обсегът на изстрелване на ракетата е 40 км, обхватът на височина е 20 км, твърди се, че е доста маневрена.

IRIS-T SLM използва модернизирани IRIS-T ракети въздух-въздух. Тяхната отличителна черта е инфрачервена глава за самонасочване, която позволява да се реализира принципът „стреляй и забравяй“. Инфрачервената глава има висока разделителна способност и не е чувствителна към най-новите топлинни капани, използвани от съвременната авиация, за да се предпази от ПВО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германия е държава от третия свят. Кой знае какво ще ни пробутат.
234
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко е обща информацията. Един комплекс от колко пускови се състои, ще има ли и включени ракети. По инфо от нета май са три. Ако ще взимат 5 комплекса, малко ми се виждат малко, но за защита на няколко обекта стават, основно за борба с дронове и някои ракети. Ракетите с които стрелят не са от най скъпите, което е предимство. Но за по сериозна защита, което е добре да я имаме, трябва да се вземе нещо по сериозно от тия ирис, от калибъра на С 300. Може би нещо от рода на САМП, пейтриът.
233
12
 
8
 
! Отговори
Винаги с Германия преди 1 месец
Никога с Русия от Евразия... Винаги с Украйна от Европа....
232
4
 
6
 
! Отговори
Мдааа, преди 1 месец
сега и пред дойче швабското Посолството ли трЕбе да се отчитат екоклиманеолибера3тията... НаштЕ пр0дажни политYтки и дYпедати биха се върнали със златни медали от ОлимПЕДИадата на 36ърканяците!!!
231
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е така е и с останалите чудо оръжия. Страйкъри, леопарди, брадли- та, да не говорим за челинджърите и абрамсите. А какво стана с прословутите джавелини, байрактари и т. нт.? Всичко това се оказа, че неможе да се сравнява даже със старата съветска техника. ОПИТНО ДОКАЗАНО! Без разни "локуми", дето се разтяхат във форумите от пишман аналитици! Вижте фактите! Украйната опитно доказа всичко това! Трябва да влагаме пари в дронови и противо дронови войски. Там е бъдещето! А не за безполезни простотии!
230
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разменихте старите ц300 за нови натовски!
229
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Да черножопи
228
5
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Купуваме натовска техника която се оказа не ефективна в СВО и гори като факли. На времето унищожихме ракетите си за да влезем в НАТО и сега ще подарим на украинските фашисти и последните читави ракетни комплекси. Въпросът е: защо просто не станем 50 щат на САЩ, тъй като не успяхме да станем 16 република ня СССР? Така миграцията ще намалее и раждаемоста ще се увеличи. Ще дойдат *** и ще увеличат популацията. Тема за размисъл за депутати....
227
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде без разсъждения "съвременни", "несъвременни", високотехнологични", и т. нт. Това са пари хвърлени на вятъра! Лобистите ни изнудват да купуваме западните неефективни "паметници" на безумна цена срещу тлъсти комисионни. Вместо да разсъждавате кои са по- добри - Най- доброто доказателство е опита и практиката. Незнам колко такива комплекси има украйната + вездесъщите патриоти, и още цяла редица западни измишльотини, но руснаците летят и бомбандират КЪДЕТО СИ ПОИСКАТ! И всички признават това!!!
226
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България ще купи един зенитно-ракетен комплекс IRIS-T SLM от Германия. Стойността на сделката е 182 114 311 евро без ДДС, после ще го подари на Украйна, която ще го продаде пак на Германия на половин цена, със спестените 90 милиона евро Зеленски ще си купи нова яхта и ново бугати за 5 милиона на жена си за рождения ден
225
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако управляващите имаха поне малко акъл, щяха да направят бартер: С300 за Ирис. Пък после хансовете да даряват С300 на Украйна. Така хем не взимаме страна във войната, хем се модернизираме с натовска техника.
224
7
 
15
 
! Отговори
Жоро преди 1 месец
Министерството на отбранана трябва да се затвори,,,,,,само харчат пари и крадат ,,,,,въобще не ни трябва
223
5
 
17
 
! Отговори
Значи, преди 1 месец
Разоръжиха ни преди 35 години, рязаха ракети, подаряваха танкове на макетата, за да могат служебните правители да вземат оръжейни комисиони??? Абсурдни офчеглавци сме@
222
2
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
и кои ще ни напада с кого ще воюваме при този климат и тези разходи околопожарите ние даваме грешни пари аз съм за мир с всички и на изток и назапад
221
1
 
8
 
! Отговори
Някои се чудят преди 1 месец
Защо един? За парламента точно стига.
220
2
 
13
 
! Отговори
До 254 преди 1 месец
И Украйна,час от тоя нормален свят ли е украински просяк дето се прави на българин
219
3
 
16
 
! Отговори
До 254 преди 1 месец
Ама да си ги платят Украинските нагляри тия С-300
218
16
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Добра новина! Крайно време беше ! А С-300 , където им е мястото...в Украйна, да спират азиатските пълчища към нормалният свят!
217
0
 
5
 
! Отговори
До 259 преди 1 месец
Ама ,и пари трябва
216
6
 
14
 
! Отговори
До.250 преди 1 месец
България е в НАТО,а твоята Урколандия не е и тук не ти е Урколадия,а ние проблеми с Путин и Русия нямаме