БСП-София за Георги Йорданов - достоен държавник; Христов, СДС – провокация

Предложението за награждаване с орден предизвика напрежение
3 авг 2024 13:49, Елка Василева
66
БСП-София за Георги Йорданов - достоен държавник; Христов, СДС – провокация
Снимка: архив, БГНЕС

Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП – София защити предложението на Министерския съвет за награждаването на Георги Йорданов с най-високото държавно отличие орден "Стара планина" - първа степен. В своя позиция столичните социалисти определят Йорданов като „един от достойните държавници на страната ни и със значителен личен принос за развитието на българската култура и изкуство“.

Още по темата
„Негова е заслугата най-добрите ни оперни и фолклорни изпълнители, театрални трупи, детски хорове, музикални състави да гастролират из целия свят, а у нас в международни театрални фестивали да участват състави от ранга на Лондонския кралски театър и Японския императорски театър“, посочват от БСП-София. „Гастролите на нашия Народен театър в САЩ предизвикват истински фурор, и до днес е запазен барелефът в Бродуей с името на големия Любомир Кабакчиев“, посочват също оттам. От БСП-София се противопоставят на изказване на депутата от парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов по повод предложението Йорданов да получи орден „Стара планина“. По-рано тази тема предизвика напрежение в парламента.  

Мнение днес по темата за ордена на Георги Йорданов изказа и лидерът на СДС Румен Христов. „Струва ми се, че това беше една провокация и опит за разделение, защото този орден можеше да му бъде връчен на друг юбилей, по време на управлението на социалистите и техния президент Първанов“, пише той в профила си във Фейсбук. Публикацията е разпространена от пресцентъра на партията.

„Да погледнем всички обществени сфери и културни институции. Навсякъде мимикрират проксита или наследници на бившите комунисти. Така е и в творческите съюзи, които са предложили за орден Георги Йорданов. Така е и в бизнеса и политиката“, смята Христов.

Преди ден служебният министър Димитър Главчев каза, че неговите политически пристрастия са обратни на решението на Министерския съвет (МС) да предложи на президента Румен Радев да издаде указ за награждаването на Георги Йорданов Момчев с орден „Стара планина“ – първа степен, което предизвика спорове в Народното събрание. Това обаче не пречи, след като има предложение от инициативен комитет с много хора, от комисии от Министерството на културата, от министъра на културата, да вземем това решение, каза Главчев. И добави: Не съм чул и някой да е казал нещо лошо за работата на господин Георги Йорданов в областта на културата.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Вежди Рашидов каза преди 1 месец
"Скоро преживях пародията на хора, седящи уютно в коридорите на парламента, за да провеждат многочасови комисии за това, че двама души се топят взаимно, а в същото време гори държавата ни. И пробуждайки се от своето паразитиране, те си позволяваха да поискат оставката на министъра на вътрешните работи и на премиера на България единствените, които денонощно са до огнищата на пожарите, за да организират спасяването. Странно, че ген. Атанасов се смята за равен на човек като Найден Тодоров".
55
0
 
0
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 месец
До д-р Петров: Много елементарен похват да о'плюеш някого по опорна точка. Бил е почерпен, качил се в асансьор преди теб. Това ли са ти критериите?
54
1
 
0
 
! Отговори
Вежди Рашидов каза преди 1 месец
Чест прави на министър-председателя Главчев и неговия екип за мъжеството Георги Йорданов да бъде предложен за орден "Стара планина". Той е оставил много повече във времето от който и да е орден. .... А колкото до вас, скъпи "евроатлантици" и псевдодемократи, не само че не сте построили нищо ново, но бяхте се превърнали в майстори на събарянето и унищожаването от мавзолея до паметниците на комунизма, без да построите поне една тоалетна за демокрацията.
53
1
 
4
 
! Отговори
д-р Петров преди 1 месец
За първи път застанах лице в лице с този в асансьор на НДК - беше добре почерпен и се ядоса че се опитах и аз да се кача в асансьора....министър на културата ама друг път...
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 44, 45 . НЕ НАГЛЕЙ !!!!!
51
1
 
4
 
! Отговори
Духовна инвалидност преди 1 месец
До 50. Анонимен. . . какво ли мнение щяха да имат за социалистическата култура, която забрани Бога и духовното в българския културен живот?. . . Това е почвата на духовните ***! Бог не беше забранен, а нежелан, което е доста различно! Пиша го защото е мой личен опит! А духовността в социалистическата култура никой не можеше да ти забрани! Това го пиша като човек отдавна неживеещ в България! Имам и то си е мое мнение, че комунистите трябва само да се съдят, а не да им се дават отличия! Кат
50
2
 
6
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 месец
Още стотици години не можем да се очистим от жалки недоубити комунисти! Огромна част от народа ни е осакатен и все още си мисли, че руснаците някога са ни освобождавали и че мръсните комунисти имат принос за развитието на държавата. Жалко!
49
2
 
10
 
! Отговори
Отломък от миналото преди 1 месец
Един от стълбовете на социалистическият реализъм - упадъчен период в родната литература , архитектура и изобразително изкуство,
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей, не можем да се освободим от комунистите и пребоядисаните им наследници. Времето ги отвя, но напират да се връщат. Единственото успокояващо е намаляващата бройка на баш сатрапите поради възрастта. Как ще се награждава някой, който е поставен извън закона заедно с цялото ръководство по това време.
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова е спорно да се говори за култура по времето на НРБ. Маркс отрича духовното. За него то е идеологическа надстройка. Св. Климент Охридски, Св. Константин Преславски, Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, св. Иван Рилски, патриарх Евтимий, Костадин Костенечки, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Захарий Зограф, т.н., какво ли мнение щяха да имат за социалистическата култура, която забрани Бога и духовното в българския културен живот?
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е много достойно да се говори за социализъм и награди сега . В социализма се създаваше политическа пропаганда , която промени и истинската ни история. В социализма ни изкарваха ,роби освободени от СССР . Но всеки му стана ясно каква е културата.
45
0
 
10
 
! Отговори
до 45 преди 1 месец
Там, където няма Бог и духовност, няма и култура. Културата е възникнала като израз на религиозното чувство на древния човек към майката земя, на нейното одухотворяване. Съвременната цивилизация, без значение дали се проявява като капиталистическа или комунистическа, е материалистична, отрича Духа и не може да роди висока култура. Това е универсално явление, а не въпрос на геополитическо противопоставяне. Екзюпери, Доре, Юго или Балзак щяха ли да одобрят откриването на Олимпиадата?
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другарю Празноглавчев,бъдете така добър-подайте си незабавно оставката!
43
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно повечето дежурни пудели антикомунисти тук слушат само чалга и рисуват безсмислени и грозни графити и смятат, че това е върхът на културата. За тях Рачков и бездарните му и нахални скечове са единствено разбираемото сценично изкуство. А церемонията по откриването на олимпийските игри и последните издания на Евровизия ги докарват до екстаз. Пигмеите ще си останат такива.
42
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо по въпроса се изказват лица без образователен ценз, никаква обща култура и твърде съмнителни лични качества!? Не може да раздаваш оценки без да си прочел през живота си и една книга!!!
41
1
 
5
 
! Отговори
ПИТАЙТЕ ГО ЗА ПУТИН преди 1 месец
ЕВРАЗИЙСКАТА КУЛТУРА Е ДА ПРЕСЛЕДВАШЕ НЕВЕРНИЦИТЕ - ХРИСТИЯНИ - С НОЖОВЕ, САБИ, ДРОНОВЕ И САРМАТИ...
40
3
 
10
 
! Отговори
да преди 1 месец
Ще добавя още нещо: в историята има един неписан закон - физическата смърт на един народ винаги се предхожда от духовната му гибел. Е, България загина духовно по време на социализма, а т.нар. "преход" ни довършва физически.
39
6
 
16
 
! Отговори
да преди 1 месец
Може ли някой да ми посочи едно нещо с културна стойност от времето на социализма? Киното и литературата - фалшификация на историята и политическа пропаганда, музиката - банкетна халтура, архитектурата - грандиозен кич, модата - сиво, еднотипно, безвкудно, хранителна култура - напълно липсва, духовност - врачки и гадателки. Да, това е наследството от стария режим, с което си живеем и до днес. Като мислене още сме си в соца и затова страната ни умира.
38
0
 
7
 
! Отговори
читалище заря преди 1 месец
изпълнителното бюро на шумкарете - кестене няма абсолютно никакво право да се меша в държавни дела. явно некой е решил, че шопия е българия.
37
0
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонимен37 кво общо има боце с *** дето е нареждал да се изравняват с булдозери римски селища, да ми обясниш с две думи.