Партиите не вдъхват надежда, България се нуждае от нови лидери и подходи

Социолози очакват още по-ниска избирателна активност на следващите избори
5 авг 2024 21:25, Анисия Иванова
146

Политиците не се справят професионално и продължават да говорят само на твърдите си ядра, което води до поляризация и ниска избирателна активност. Около тази теза се обединиха социолозите Марчела Абрашева, Юлий Павлов и Иво Желев в студиото на "Денят ON AIR".

"Какво ще се промени? Това е най-сложният въпрос. Скептична съм, че нашите избирателни предпочитания ще бъдат по-различни отколкото бяха на последните избори. Надявам се избирателната активност, бидейки есен, да е малко по-различна", заяви социологът Марчела Абрашева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея нито една от партиите не вдъхва надежда у избирателите.

"Ако трябва да има някаква позитивна кампания, тя няма как да има едно общо позитивно послание за всички. Нека всяка партия, която желае да мобилизира своите избиратели, да намери начин да вдъхне надежда", каза още Абрашева.

"Много жалко е да се надяваме на по-висока избирателна активност заради различния сезон. Аз съм напълно убеден, че политиците ни не са се отърсили от шока от 9 юни, не са направили никакви смислени анализи и промени в своите екипи, в политическия маркетинг и най-вече в идеите и степента на искреност, с която те се появяват пред избирателите. Избирателите ги познават и не смятам, че избирателният сезон ще накара повече хора да излязат. Смятам, че активността ще бъде още по-ниска", коментира социологът Иво Желев.

По негови думи, ако избирателната активност падне до милион и половина, половината от вота ще бъде контролиран.

"Това, че партиите разговарят е положително, но то е след дъжд качулка. Разговорите трябваше да са веднага след изборите. Предполагам, че активността през октомври ще бъде по-ниска и ще падне под 2 милиона. Ние сме задавали този въпрос много пъти, най-често срещаният отговор на въпроса защо хората не гласуват е "ами защо да гласуваме, ние за когото и да гласуваме, те или не могат да се разберат за правителство, или ако направят то издържа няколко месеца и се разпада". Хората искат да видят и то още по време на предизборната кампания, не кой с кого няма да прави коалиция, а да видят перспектива за управление. Не го виждат и това няма как да гласуват", заяви социологът Юлий Павлов.

Социологът подчерта, че политиците най-често говорят на твърдите си ядра и това също допринася за ниската избирателна активност.

Според тримата социолози политическата сцена в България се нуждае от нови лидери и подходи, за да преодолее настоящата криза и да вдъхне надежда у гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
Трябват Референдуми преди 1 месец
Нямаме право да гласуваме по меж. договори, 240 депутата са наложили ЗАБРАНА на Референдуми. Референдуми трябва да се проведат за членство ЕС, членство НАТО, Евро. Гласувалите забраната на референдуми, трябва да бъдат съдени. Хитро са приели НС ДА ПРОМЕНЯ ВЪПРОСЪТ от Референдум. Едно е да строим ли белене? за 12 милиарда лева. ДРУГО да развиваме ли ядрена енергетика? за 120 милиарда лева Уестинг проблемни реактори. Да се махат от НС, те мразят българите, те мразят държавата България.
119
1
 
2
 
! Отговори
Един референдум преди 1 месец
за членството в НАТО, независимо от резултата, ще облекчи много съставянето на правителство.
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да получите представа,как БИ МОГЛО ДА СЕ НАПРАВИ(гаранцията за това зависи само от вас,народа),може да разберете,като влезете в Dimat.blog.bg!Ако желаете, имате волята да прочетете нещо и най-важното,да го осмислите!Всичко зависи само от вас!И да смените мурвитеВстарияБардак,нищо няма да се промени!
117
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе вие не можете ли да разберете,че не става с "нови лица",защото все се оказва,че са си същите "стариЗадници".Таака те се вливат в старите мафиотски образУвания ,наречени политически партиии...и всичко се повтаря до безсъзнание!!!Не може да има пълна гаранция,но ПЪРВОТО НЕОБХОДИМО УСЛОВИЕ ЗА РЕАЛНА ПРОМЯНА,е пълното премахване на уродливата партийна система,сборище за всякаква *** от обществото.И да подходи някой с чисти намерения,или го превръщат като себе си,ИЛИ ГО ИЗЧИСТВАТ!
116
1
 
0
 
! Отговори
Успешен инвеститор преди 1 месец
Не ме интересува. Няма да гласувам. Идиалният лидер трябва да се е доказал, а такива няма. По действията им ще ги познаете. Като имат толкова пари, колко процента от тях дариха? С какво е допринесал на науката този професор в парламента? Защото повечето копират науката вместо да създават нови неща.
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко е лъжа в България, защото българите обича да лъжам!
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До При ГЕРБ- НАПРАВИ СПРАВКА- НСИ- КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ- НАБИРАШ КАКТО Е НАПИСАНО, ИЗЛИЗАТ ПРОЗОРЦИТЕ- ГОРЕ НАНАСЯШ МАРТ 2020Г, ДОЛУ- МАРТ 2021Г И СЕ ПОЛУЧАВА ИНФЛАЦИЯ 0.6%- АЗ ВЯРВАМ САМО НА ФАКТИТЕ, СЪЩИТЕ МОЖЕШ ДА ПРОВЕРИШ НА ПОСОЧЕНОТО МЯСТО И ЗА МОДЕЛЪТ БАДЖАНАЦИТЕ СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ, ТАКА СЕГА ОТВОРИ FUELO ТАМ ПО ДНИ, СЕДМИЦИ, ГОДИНИ ИМА ЦЕНИ НА ГОРИВА- ЛЯТО 2021Г ДИЗЕЛ- 3.90ЛВ- ФАКТИТЕ СМАЗВАТ ОПОРКИТЕ- ОПА ПРОПУСНАХ ДА ТИ КАЖА ОТВОРИ БРОШУРИ НА КАУФЛАНД 2020Г И ПОСЛЕ- ГУГЪЛ ПОМНИ!
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България се нуждае от НОВ НАРОД. Лидерите са функция на народа.
112
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Определено имаме нужда от нови лица. Русофили, мафиоти, БКП звездите вън. Писна ми от дър ти к** рви. Копейкин тръгна по хълма надолу, защо мислите побърза да изплати къщата.
111
0
 
0
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
Така е за жалост! *** и Пульо станаха политици. Слави, Тошко- политици....!!
110
0
 
4
 
! Отговори
?!?!?! преди 1 месец
Толкова алчни и гледащи само в паницата си политици никога не сме имали!!! Ако хан Крум беше жив верига магазини за чаши щеше да открие!!!
109
1
 
8
 
! Отговори
При ГЕРБ преди 1 месец
почна инфлацията с 30% след борса газ Теменужка и влизането в ERM2, на следващото утро спекулативно веригите повишиха цените. При сглобката с още 30%. Общо 60% храни, 40% услуги, като ремонтните стигнаха 150%. И още се вдигат цените, както и дългови спипари. При ГЕРБ над 16 милиарда, при сглобката пак милиарди. А шоковите цени борса ток и евро идват. Това са резултатите от ППДБ СДСГЕРБ и ДПС. И се почна вдигане акцизи, местни дъници, осигуровки до днес.
108
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво сътвори моделът "ЮМРУК БАДЖАНАКОВ''- 28.8% ИНФЛАЦИЯ- ПАК СИ ГИ ИЗБЕРЕТЕ, ЩОТО ГЕРБ ПРАВЕЛ- МАРТ 2020Г/МАРТ 2021Г 0.6% ИНФЛАЦИЯ-ГЕРБ биле кофтак, но виж баджанаците ни затриха- дизелът стигна 3.90лв лятото на 2021г/СПРАВКА фуело/ а Баба ви разправяше, че ГЕРБ младежи го направили- И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ- ПАК ИЗБЕРЕ ЮМРУКОВИ- ТЕ ВИ ДОКАРАХА ДО ТУК!
107
1
 
6
 
! Отговори
ГлавниятМутрополит преди 1 месец
България е наркодържава и света го знае!!!!
106
1
 
3
 
! Отговори
Имаше и други преди 1 месец
ДС содомити например партията на Дацов тоя с леярната големия бизнесмен в канички д1ртата ур ва от ДС милионер с куфарче който плюеше младите хора че нищо не ставало от тях.А от д1ртата пра д н я какво става ако няма куфарче с народна пара крадена от ДС.Такива ли ще ви правят партии да управляват бе да им се ра ф ост ите Ченгесарски!
105
0
 
7
 
! Отговори
Да Гори в АДА преди 1 месец
Държавата е враг на народа!
104
1
 
3
 
! Отговори
Години преди 1 месец
наред нормални партии не могат да пробият в България. Една от тях е Пряка Демокрация на Клисаров. Но, много хора са на хранилка на корпорацията ГЕРБ, СДС, етническо олигархичната ДПС, и двойните граждани в ДБ и ПП. Една българска партия няма в НС. Не е нормално 35 години да ни управляват едни и същи.
103
0
 
4
 
! Отговори
No pasaran! преди 1 месец
Искаме чисто нови млади политици Вън д1ртите пр1дни от политиката които съсипаха БеГе!!!
102
0
 
3
 
! Отговори
Политиците преди 1 месец
Си купиха чисто нови луксознилимузини BMW 7 и други на Полицията и други служби купиха луксозни комбита пак BMW а техника за гасене на пожари няма народа мизерства програми за безработицата няма социална помощ за българи България не дава.Окрадоха България и прогониха народа.
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Извинявам се 25.