България с вноска за възстановяване на телекомуникациите в Украйна

Финансирането ще бъде осигурено от бюджета на МВнР
7 авг 2024 20:40, Анисия Иванова
81
България с вноска за възстановяване на телекомуникациите в Украйна
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет одобри предоставянето на доброволна вноска към Специалния доверителен фонд на Международния съюз по далекосъобщения (МСД) за възстановяване на разрушената в резултат на руската агресия телекомуникационна инфраструктура в Украйна в размер на 34 800 лв. Финансирането ще бъде осигурено от бюджета за официална помощ за развитие на Министерството на външните работи.

МСД подпомага възстановяването на Украйна от 2022 г. насам в изпълнение на Резолюция 1408 „Помощ и подкрепа за Украйна за възстановяване на телекомуникационния й сектор“, приета от Съвета на МСД на 7 април 2022 г. Тази подкрепа включва мониторинг и докладване, механизми за координация, техническа помощ, мобилизиране на ресурси и дейности за изграждане на капацитет. В рамките на МСД е създадена координационна Работна група и Специален доверителен фонд за финансиране на необходимите дейности.

Отражението на войната върху телекомуникационните и цифровите услуги на Украйна се оценява на 2.1 млрд. щ. д., необходими за възстановяване на щетите, 2.27 млрд. щ. д. - за покриване на понесени загуби, и 4.67 млрд. щ. д. за адресиране на други нужди за реконструкция. МСД е разработил проектни предложения за възстановяване на 10 критични радиопредавателни съоръжения, които предоставят услуги на 5.1 млн. души.

Съгласно Решение на 48-то Народно събрание от 3 ноември 2022 г., оказването на подкрепа във възстановяването на икономиката, инфраструктурата и енергетиката на Украйна е външнополитически приоритет за Република България.

Разрушените предавателни станции в Украйна попадат в обхвата на т.нар. "критична гражданска инфраструктура", която е обект на постоянни и целенасочени руски атаки и понася сериозни щети. В тази връзка, предоставянето на доброволна вноска към Специалния доверителен фонд на МСД би имало висока добавена стойност, предвид поетите от страната ни ангажименти по следвоенното възстановяване на Украйна. Приносът на страната ни ще подпомогне краткосрочните усилия на МСД за възстановяване на украинската телекомуникационна инфраструктура на Украйна и ще допринесе за разработването на дългосрочни инициативи, насочени към укрепване на цифровото бъдеще на Украйна, съобщават от Минитерски съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
проклети укри
74
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофилията настройва хората против Украйна по мърсен руски образец.Долни тва.ри това са русофилите - предатели неграмотни.
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ега ти *** оФФФчо булгаристанско стадо!*** боклуккк!Бългрските стада пострадали от наводнения,пожари и други бедствия с години се мъчат да просъществуваат в някакви бараки,без вод и други жизнено важни неща,а укрофашагите са настанени по *** курорти,за тях винаги има средства,пердашат си с луксозните коли и се надсмиват на аборигенското стадо!Стадо -о-о,заслужаваш си жалката участ!
72
1
 
3
 
! Отговори
Дали преди 1 месец
Руснаците имат повече жива сила, и разтеглиха фронта, за да го отслабят. Получава им се. Сега украинците правят същото. Дали ще има се получи? Няма начин.
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Болград - в YouTube има безброй видеа от украинки/ци, който ни плюят безсрамно - нагли неблагодарници
70
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Болград -- искат да са в луксозни хотели на първа линия на морето... Когато бягаш от война и ти осигуряват всичко безплатно не трябва да си толкова нагъл ---- трябваше да ги настанят в пустеещите села след като не искат да работят
69
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Болград 72 --- Цяла Европа е пропищяла от мързела и наглостта им --- не искат да работят, искат всичко да им е безплатно, претенциите и капризите им са до небесата. Смятат, че всички са им длъжни
68
3
 
4
 
! Отговори
Болград преди 1 месец
До Анонимен 70 Има официално 200 000 българи в Украйна, неофициално са около милион. Въобще не е мързелив народа, там беше съсредоточена промишлената мощ и житницата на единния и нерушим ссср.
67
2
 
10
 
! Отговори
... преди 1 месец
Лесно е да се разпореждаш с немъчени пари. 500 хилки на ден за Боташ, за Хохлия не знаем колко, ама са много. А баламурниците събират капачки и смс за Коледа.
66
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ох, стига с тая Украйна! Вече само като чуя Украйна и ми се повръща. С нищо не сме длъжни на тоя мързелив, нахален и нагъл народ
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Илон Мъск му свършиха парите ли?
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В българскиет села във всички има инте3нрет и мобилна мрежа и за това сегха да даваме пари за украинците... Който ги взема тези решения е за пращане на източния фронт да се бие заедно с украинците. Може и в Курск, че там ще е месарница скоро. Такива хора в управлението не са ни нужни.
63
2
 
7
 
! Отговори
Търпелив преди 1 месец
американски рекет
62
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЪЛГАРСКИ МЪЖЕ колко още ще позволявате шепа продажнице да ограбват семействата ви????
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До кога ще търпим тъпата Глава да ни раздава парите.
60
2
 
8
 
! Отговори
до невежите преди 1 месец
До Анонимен 63 моке и украйна да започне да си плаща
59
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докога Путин ще чупи, а ние ще плащаме? Време е Путин и Русия да си поеват масрафите. Русофилите като по гъсти с Русия да поискат от нея сама да почне да си плаща сметките. Сега се отваря чудесна възможност пред русофилството и то да направи нещо за България, а не само за Русия.
58
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече и капачки зА кувьози не дават да събираме . Трябва да я режеш капачката на швепсапримерно по някаква евродиректива.
57
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Освен това,България плаща лихвите по заемите на Украйна,кой знае още какво плащаме без да знаем.В същото време се събират подаяния за лечения на БЪЛГАРСКИ ДЕЦА!!!Това е трагедия.
56
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако някоя партия обяви,че спира да дава пари за сметка на всички нас-българите,ще спечели на предстоящите избори.Нямам нищо против Украйна,но за мен България е по-важна.Искам паритеот данъците ми да остават в България-за БЕЗПЛАТНО здравеопазване,например,за по-високи пенсии,а не за джоба на сегашния политически елит в КРАДЕНЕТО.